Děkujeme všem fanouškům a partnerům za podporu a přízeň v sezoně 2023/24.

Hattrick v bratrově dresu. Aspoň mu ho trochu zabíhám, smál se Matouš Kratochvil

Hattrick v bratrově dresu. Aspoň mu ho trochu zabíhám, smál se Matouš Kratochvil
P r a h a – Když někam uhodí blesk, napáchá obvykle pěknou spoušť. Přesvědčili se o tom i první dva soupeři Zubrů v Chance lize, o body je v modrožlutém dresu pomohl připravit dvoumetrový obr Matouš Kratochvil. Jeho tvrdé střely musejí budit ze snu především brankáře Slavie Praha Patrika Polívku. Přerovský odchovanec, který si vybojoval místo v kádru extraligových Pardubic, jej v pondělí překonal hned třikrát. Hattrick na seniorské úrovni se mu i podle jeho vlastních slov podařil zřejmě poprvé v kariéře.

Kanonýr Kratochvil. To teď platí ve statistikách druhé nejvyšší soutěže. Útočník působící v mateřském klubu formou střídavých startů z Dynama Pardubice zaznamenal za první dva zápasy čtyři přesné zásahy. Přídomek „kanonýr“ zatím ještě nahlas neslyšel, radost ze střelecké formy mu každopádně nechybí. Zbývá mu jen doufat a napnout všechny síly, aby jej neopustila.

Kde k ní vyšší z dvojčat Kratochvilových přišlo? Možná pomohla i příprava v Pardubicích. „Rozhodně byla těžká, ale nevím, jestli to způsobila,“ pousmálo se. Předzápasovou přípravu přitom neměnilo, přesto při jeho pokusech musejí brankáři v Chance lize zatím vyhlašovat stav nejvyššího nebezpečí. V Edenu Matouš Kratochvil třikrát vsadil na jednoduchost. Nic nevymýšlel, vystřelil a během několika sekund se mohl jít se spoluhráči radovat. „Snažím se nic zbytečně nevykoumávat. Vím, že mám tvrdší střelu, takže toho využívám. Jestli měl brankář slabší chvilku, nevím. Spíš mi to tam ale lepilo,“ liboval si.

Tři góly v jednom zápase se mu v mužích podařily snad vůbec poprvé. Zůstala mu na ně krásná vzpomínka, puk si s sebou z Prahy nevzal. Na druhou stranu, mimořádným počinem (zatím) neutrpěla jeho peněženka. „Ani nevím, kolik se za hattrick v kabině platí. Myslím si ale, že se to určitě dozvím,“ tuší třiadvacetiletý dlouhán.

V Přerově nosí na drese číslo 26, se kterým běžně hraje jeho bratr Šimon. Žádná sourozenecká výměna se za tím ovšem neskrývá. „Bráchovi bych číslo určitě nebral. Ještě se pro mě nestihl vyrobit dres, tak jsem si vzal provizorně jeho. Aspoň mu ho trošku zabíhám,“ zažertoval.

Proti Slavii se jako zlomový ukázal moment, kdy zkompletoval hattrick. Předtím se sešívaní snažili srovnat na 3:3. „Byl to hodně těžký zápas. Inkasovali jsme jako první, ale nic jsme nezabalili a povedlo se nám výsledek otočit. Za stavu 2:3 pak zase zatlačila Slavia,“ podotkl Kratochvil, který zase o něco pomohl vylepšit ne příliš lichotivou bilanci se soupeřem z metropole. „Byl jsem naštvaný, že jsme s nimi loni skoro všechna utkání prohráli. Na ledě Slavie se nehraje dobře, takže mě určitě těší, že jsme tam teď vybojovali vítězství,“ prozradil.

Z kádru červenobílých odešlo několik zkušených opor. Na jejich herním projevu to v pondělí bylo znát. Do obranné třetiny Hanáků jednoduše nastřelovali puky a agresivně chodili do soubojů. Není divu, v jejich dresu naskočila řada mladých hráčů. „Určitý způsob své hry si ale zachovali, rozdíl byl hlavně v tom, že se více bruslilo,“ poznamenal dosud nejúspěšněji střílející Zubr.

Jestli Přerovu pomůže i v sobotu v domácím zápase s Českým Budějovicemi, v úterý odpoledne ještě nevěděl. „Momentálně vím, že ve středu nastupuji na trénink do Pardubic a v pátek odehraji domácí utkání proti Vítkovicím. Dál se uvidí,“ pokrčil rameny Matouš Kratochvil.