Děkujeme všem fanouškům a partnerům za podporu a přízeň v sezoně 2023/24.

Junioři v zápase proti Havířovu přežili klinickou smrt a zvítězili

Junioři v zápase proti Havířovu přežili klinickou smrt a zvítězili
P ř e r o v - Velký favorit soutěže se vydal v páteční podvečer do Přerova. Ještě loni tým Havířova brázdil extraligové vody, ale v prvním zápase na ledě slezského týmu hrál Přerov velmi bojovně a v první půlce byl aktivnější než domácí tým. Dnes to utkání však bylo úplně jiné. Tým Havířova okupoval vedoucí příčku ligy juniorů a netají se ambicemi na brzký návrat do extraligy. Mladým Zubrům nevyšly poslední tři zápasy a tak měli také co napravovat. O tom, jak skvěle si se svou úlohou poradili se dozvíte v článku
14.kolo, pátek 4.11.2011
HC ZUBR Přerov - AZ Havířov
HC ZUBR Přerov - AZ Havířov
5:4
(1:1, 1:2, 3:1)
Branky a nahrávky: 7. Javora (Kebza), 28. Vodák (Kocan), 47. Javora, 58. Kocan (Sklenář), 60. Kvapil (Vodák) - 16. Matějek (Dýrr), 32. Putniorz (Barnošák) 39. Matějíček, 52. Jaroch (Glos). Rozhodčí: Doležel - Cik, Vožda. Vyloučení: 9:4, navíc Drábek (Přerov) trest ve hře. Využití: 1:1. V oslabení: 2:0. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4, 5:4.
Vrzala - Vávra, Sklenář, Maršálek, Málek, Drábek, Malínek, Vaněk, Řezáč, Hlídek, Loupal, Kvapil, Šťastný, Gazda, Javora, Kocan, Kebza, Bosák, Vodák, Tomeček, Chovanec
Matoušek - Barnošák, Čintala, Dýrr, Glos, Jaroch, Kostelník, Majda, Matějek, Matějíček, Moržol, Mráz, Ovčaří, Patrman, Přívara, Putniorz, Smuž, Szewieczek, Weisser, Brezani, Pechanec

Komentář k zápasu

Utkání zahájily oba týmy opatrně. Bylo velmi patrné, že ani jeden z dnešních soupeřů nechce zápas prohrát. Jako první se osmělili Zubři ihned v úvodní minutě, když to střelou od modré zkoušel Sklenář. O tři minuty později dorážel nebezpečně před Vrzalou havířovský Tomáš Mráz, ale podobně jako Sklenář, ani on nebyl úspěšný. Zanedlouho poté, konkrétně v 6. minutě vytvořili přerovští hokejsté závar před bránou hostí, ale kotouč si cestu do brány nenašel. Následovalo však buly, ihned po buly se ke kotouči dostal Kebza a naservíroval kotouč před bránu, kde jej pod padajícím branařem uklidil do brány Martin Javora. Psal se čas 6:13 a Zubři se ujali vedení. Poté byl velmi bolestivě holí zasažen přerovský Loupal přímo před zraky hlavního sudího, který však střet neposoudil jako faulový. Po tomto zákroku odjel přerovský útočník na střídačku a poté do nemocnice, kde lékař zjistil dvojnásobnou zlomeninu. Hosté dokázali využít chvilkového stavu, kdy Přerov hrál ve čtyřech a zaútočili. Naštěstí bez efektu. Ve 13. minutě to dobře zkoušel Kocan z mezikruží, ale zatím mu nebylo přáno. O minutu později bekhendem dorážel Malínek, ale nenavýšil vedení žlutomodrých barev. Co se nepovedlo na straně jedné, povedlo se na straně druhé. Hráči Havířova vydolovali kotouč ze skrumáže před Vrzalovou bránou a přes klubko hráčů vystřelil Tomáš Matějek, svou střelu otřel o tyč a srovnal stav utkání. V 19. minutě ještě od mantinelu najížděl před bránu Putniorz, ale Vrzala mu nenechal ani kousek místa, kudy by mohl hovířovský hráč skórovat. Ve stejné minutě to v rychlém sledu zkoušeli přerovští Sklenář, Hlídek a před bránou Vaněk, ale úspěšní nebyli a tím také zkončila úvodní perioda.

Druhá část hry začala vyloučením přerovského hráče. Toto oslabení však přerovští ubránili dobře a navíc ve 25. minutě vytvořili závar před bránou hostí a dokonce protlačili kotouč do brány. Pískané nebylo, přesto však hlavní rozhodčí gól neuznal. O minutu později měl gólovku na holi Javora a domácí začli mít herně navrch. Ve 27. minutě spálili obrovskou šanci domácí Vaněk a Šťastný. V nájezdu dvou na jediného obránce prvně jmenovaný přihrál, ale Šťastný vystřelil pouze po ledě a nechal vyniknout Matouška v bráně Havířova. Po této akci následovala nenápadná akce při které za bránou hostí míchal kotouč Kocan, poté přihrál před bránu Robinu Vodákovi a ten vystřelil bekhendem k tyči a strhl vedení opět na stranu domácího Přerova. Zubři se dál tlačili do zakončení, ale zapomínali na zadní vrátka. Jedním takovým vstupem projel Jan Putniorz, který zužitkoval přihrávku Barnošáka a z brankoviště opět vyrovnal. Ve 36. minutě vytvořili další závar před domácí bránou hostující hráči, ale Vrzala odolával. Havířov se prosadil až minutu a půl před koncem druhé periody, kdy trestuhodně zaspala domácí obrana a hostující Marek Matějíček mohl několikrát dorážet svůj kotouč. Na třetí pokus mu to již vyšlo a Havířov se dostal dnes poprvé do vedení. Toto vedení si pohlídal až do konce druhé třetiny.

Kdo viděl poslední třetinu tohoto duelu, určitě nelitoval. Zápletka jako z hororového filmu se začala psát ihned ve 42. minutě. Z kruhu to zkoušel havířovský Brezani, ale tento hráč, který již pravidelně nastupuje za hlavní mužstvo, úspěšný nebyl. O čtyři minuty později se ukázkově proháčkoval před bránu hostí Málek, ale na lepší zakončení mu již nezbyly síly. Přerov svého soupeře zatlačil a dočkal se zaslouženého úspěchu. V čase 46:28 krásně projel kolem mantinelu Martin Javora a střelou pod víko nedal Matouškovi šanci a vyrovnal. Poté se hra přiostřila a Tomeček byl opět před zraky hlavního sudího zasažen holí do obličeje. Ani krvavý šrám, který mu ukazoval však rozhodčího nepřiměl písknout faul. Ve 48. minutě se objevil sám před brankářem Málek, ale nezhodnotil své zkušenosti z extraligy. O pár vteřin později založil Přerov útok a hostující hráč zahrál vysokou holí. Poté se ke kotouči dostal Vaněk, vystřelil a vymetl šibenici brankáře Matouška. Ke všeobecnému zděšení ovšem rozhodčí góla opět neuznal. Pravdou je dřív než padl kotouč do sítě sudí pískal, ale proč to doteď neví ani on sám. Naproti tomuto však zahřmělo na druhé straně. V čase 51:23 vyrobil Vaněk ve vlastním obraném pásmu hrubici, vyslal do samostatné akce hostujícího Tomáše Jarocha a ten kličkou do bekhendu, kterou se proslavil Martin Procházka nedal Vrzalovi šanci.

Zubři byli jako opaření, ale odhodlaní bojovat. Samozřejmě museli otevřít hru a toho mohl využít Brezani, který se řítil sám na gólmana, ale přerovský muž s maskou držel akcie týmu nad vodou. Jak moc to byl důležitý zákrok jsme se přesvědčili na konci utkání. Poté však opět úřadoval rozhodčí. Vyloučil hráče Kocana za hrubost a následně dostal za vehementní protesty trest ve hře i přerovský Zubr Drábek. Do konce utkání v tuto chvíli zbývaly čtyři a půl minuty a nikdo v hale v totu chvíli nevěřil, že by Zubři ještě něco udělali s výsledkem. To co se stalo v následujících minutách však bralo dech. Zubři povstali jako bájný Fénix z popela a ubránili dvouminutové oslabení, kdy hráli ve třech. Navíc ihned po tom co na led naskočil Kocan z trestné lavice se tento přerovský útočník dostal do samostatného úniku, ale střelou bekhendem tentokrát neuspěl. Gólman Matoušek kotouč pokryl a vhazovalo se v útočném pásmu. Zubři vyhráli buly, kotouč se dostal na modrou čáru ke Sklenářovi, který tvrdě vystřelil, gólman Matoušek ránu pouze vyrazil před sebe, kde však již číhal osamocený Daniel Kocan a pohotově vrátil kotouč tam, kde si jej všichni přáli vidět. Zubři v oslabení vyrovnali, ale ještě to zdaleka nebylo všechno. Hokejisté se znakem pivovaru Zubr na dresech bojovali dále v oslabení a bránili se přímo ukázkově. Trenéři mezitím proházeli sestavu a do útoku se z obrany přesunul Tomeček. V poslední minutě utkání, kdy již všichni v hale vyhlíželi konec zápasu se dostali do přečíslení dva na jediného obránce domácí Vodák a Kvapil. Prvně jmenovaný přihrával a Martin Kvapil se stal hrdinou dne. Dostal kotouč do svatyně Havířova v čase, kdy do konce zápasu zbývalo půl minuty. Poté se ještě havířovští pokusili dostat kotouč před bránu Vrzaly, ale všichni čtyři bránící hráči jezdili doslova po zadku a nepustili k domácímu brankáři již žádnou střelu. Konečný výsledek tedy zní 5:4 pro Zubry, kteří tak protrhli smůlu z posledních zápasů.

V následujícím zápase se střetnou svěřenci trenéru Petra Dočkala a Josefa Málka opět na svém ledě s týmem Rožnova pod Radhoštěm. Jistě si všichni pamatujeme poslední měření sil s tímto soupeřem, kdy byl za stavu 0:9 na rožnovském ledě zápas předčasně ukončen z důvodu inzultace rozhodčího jedním z domácích hráčů. Nejen tímto incidentem bude tedy tento zápas velmi pikantní a všichni jste na něj co nejsrdečněji zváni.

Ohlasy trenérů

Petr Drábek (obránce HC ZUBR Přerov): Myslím, že dnes to bylo odbojované, suprový výkon kluci odvedli i když ten konec byl takový, takový dost bláznivý. Ti rozhodčí, nechci se na ně nějak odkazovat, ale díky našim klukům jsme to tak odbojovali a vyhráli.

Trenér HC AZ Havířov odmítl podat rozhovor jako zhodnocení zápasu.