Děkujeme všem fanouškům a partnerům za podporu a přízeň v sezoně 2023/24.

Palec nahoru! Juniorka po týmovém výkonu na úvod finále nasázela Motoru pět branek

Palec nahoru! Juniorka po týmovém výkonu na úvod finále nasázela Motoru pět branek
Č e s k é B u d ě j o v i c e – Hokejisté Přerova v úvodním duelu finále play-off Ligy juniorů rozstříleli České Budějovice na jejich ledě 5:1. Zubrům skvěle vyšla první třetina, vyhráli ji o tři góly. Skóre otevřel po 46 sekundách Jan Hanák, v páté minutě se prosadil Michal Šilhavý a v šestnácté minutě přidal třetí branku MEO David Buršík. Hostující náskok poté ještě dvakrát zvýšil Petr Svoboda, za Jihočechy pouze v závěru snížil Filip Petrásek. Přerov tak v sérii vítězů skupin Západ a Východ vede 1:0 na zápasy.
F1, středa 5.4.2023
HC Motor České Budějovice - HC ZUBR Přerov
HC Motor České Budějovice - HC ZUBR Přerov
1:5
(0:3, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 57. Petrásek (Březina, Drančák) – 1. Hanák (Lysoněk), 5. Šilhavý (Billa, Halík), 16. Buršík (Lysoněk), 31. Svoboda (Brázda), 48. Svoboda (Hyža). Rozhodčí: Červenka, Jechoutek – Figer, Pěkný. Vyloučení: 7:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 999. Střely na branku: 45:35. Průběh utkání: 0:5, 1:5. Stav série: 0:1.
Kalista (31. Maleček) – Hail, Gřegořek, Placek, Březina, Willmann, Gajdolín, Lukáš – Pitel, Petrásek, Kotous, Kříž, Sochor, Hoch, Remeš, Šimon, Vavřík, Hála, Drančák, Putz
Žurek – Koblížek, Nesvadba, Holík, Billa, Brázda, Pekr – Šilhavý, Hanák, Buršík, Švejda, Halík, Hyža, Svoboda, Lysoněk, Kolařík, Kuchta, Hradil, Štíbr

Komentář k zápasu

Úvod finále Zubrům vyšel skvěle. V rychlém útoku si Lysoněk vyměnil puk s Janem Hanákem, který zamířil přesně pod horní tyčku. Motor mohl odpovědět z krátkého tlaku, v němž měl výbornou příležitost Pitel, proti Žurkovi však neuspěl. Místo toho znovu udeřilo MEO. Billa příklepem našel mezi kruhy Michala Šilhavého a ten poslal puk nad Kalistovo rameno.

V 10. minutě domácí sahali po snížení. Pitel totiž předvedl skvělý průnik z vlastní poloviny hřiště, při souboji tváří v tvář s Žurkem však selhal. Zubři zakrátko neužitkovali přesilovku, mrzet je to ale vůbec nemuselo. Lysoněk zaútočil spolu s Davidem Buršíkem, který lehce puk tečoval a Kalista si ho srazil do brány.

Druhou část začali Budějovičtí už mnohem aktivněji. Ve 25. minutě sehráli pohlednou kombinaci, jejíž koncovku obstaral zcela osamocený Putz, trefil však Žurka pouze do hrudi. Z velkého tlaku Motoru vybočila akce Hanáka s Kolaříkem, prvnímu jmenovanému však při zakončení kotouč ujel z hole. V polovině zápasu se ale modrožlutým podařilo vedení ještě zvýraznit. Petr Svoboda se dostal k puku těsně za útočnou modrou a precizní střelou zápěstím vyhnal Kalistu na střídačku.

Jeho náhradník Maleček po chvíli lapil velmi dobrou příležitost Buršíka. Závěr třetiny se nesl ve znamení velké snahy Motoru snížit nepříznivé skóre. Petrásek trefil horní tyčku a při střele Remeše a následné dorážce Putze se pak Žurek skvěle přesunul.

Zkraje třetího dějství domácí nevyužili přesilovku, chvíli po ní pak Březina ostrým projektilem trefil Žurka do masky. Na konci 47. minuty mohl Zubry ještě více rozveselit Hradil, který ale na Malečka zblízka nevyzrál. To se ale o chvíli později povedlo Petru Svobodovi, na jehož ránu budějovický brankář nestačil.

Přerovský Žurek držel čistý štít i s trochou štěstí dál. Při Sochorově tvrdé střele ho zachránila tyčka. O nulu však v čase 56:09 přišel, když Březinovu střelu tečoval mezi betony Filip Petrásek. Závěrečné tři minuty prošpikované ještě několika vyloučeními už na stavu 5:1 z pohledu Přerova nic nezměnily. První bod ve finále tak patří Zubrům!

Ohlasy trenérů

Pavel Neuman (HC ZUBR Přerov): Dobře nám vyšel vstup do utkání, těžili jsme z něj celý zápas. Trochu nás to uklidnilo, kluci potom o to snáz plnili systém. Drželi se plánu, který jsme si pro zápas stanovili.