ZÁPASY ONLINE ► JUNIOŘI: České Budějovice - Přerov 9:0

Mladší dorost sahal po medaili, v závěru vzájemného duelu mu ji ale uzmul Liberec

Mladší dorost sahal po medaili, v závěru vzájemného duelu mu ji ale uzmul Liberec
O s t r a v a – Ve svém posledním zápase na Mistrovství republiky vyzval mladší dorost Přerova Liberec. Žlutomodří měli nad svým sokem navrch, v proměňování šancí si ale zhruba do poloviny druhé třetiny počínali lépe Bílí Tygři. Zubři ovšem nepolevili, a ještě do přestávky dvěma trefami po zásluze srovnali. Ve třetí dvacetiminutovce MEO dvakrát vedlo, Severočeši ale dvakrát zvládli jednogólové manko smazat. O výsledku utkání rozhodla v závěru pětiminutová liberecká přesilovka, v níž celek od Ještědu dvakrát skóroval. Hanáci padli 4:6 a na turnaji obsadili čtvrté místo. I to je však pro celý přerovský hokej velkým úspěchem!
MČR3, neděle 1.4.2018
Bílí Tygři Liberec - HC ZUBR Přerov
Bílí Tygři Liberec - HC ZUBR Přerov
6:4
(1:0, 1:2, 4:2)
Branky a nahrávky: 15. Šedivý (Cikhart), 32. Cikhart (Starý, Jiruš), 46. Šedivý (Jiruš), 55. Cikhart (Hladík), 58. Kovář (Šedivý), 59. Nezbeda (Starý) – 33. Kleniar (Chytil), 40. Fencl (Svozil), 46. Tarnoczy (Svozil, Ryšavý), 54. Ministr (Ryšavý). Rozhodčí: Holaň, Šindel – Kořistka, Novák. Vyloučení: 10:5, navíc Chytil (Přerov) 5 minut + do konce utkání. Využití: 2:3. V oslabení: 1:0. Diváci: 156. Střely na branku: 27:30. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 3:3, 3:4, 6:4.
Čajan – Kovář, Hampl, Hladík, Böhm, Šedivý, Starý, Pray, Jansa, Jakubec, Cikhart, Jiruš, Měchura, Folta, Strnad, Nezbeda, Gajda, Vodlan
Postava – Raška, Svozil, Zábranský, Holík, Zeman, Štíbr, Kolařík, Ministr, Ryšavý, Fencl, Petr, Kleniar, Kuncek, Hanák, Tarnoczy, Chytil, Jobánek, Šilhavý

Komentář k zápasu

Úvodní šanci zápasu měl přerovský Raška, poté se však Zubři museli bránit v oslabení. Liberec toho ale v přesilovce moc nevymyslel. Větší příležitost měl až po ní, jenže v pádu zakončující Kovář minul Postavovu klec. Další šance, a velmi nadějné, měl Přerov. Tarnoczy při své střele rozezněl horní tyčku a Svozilovu ránu od modré Čajan s velkým štěstím vyrazil.

Zubři dobývali soupeřovu bránu i v dalších minutách. Fencl donutil obránce Hladíka k chybě, ale Petr zblízka Čajana nepřekonal. Dvě přesilovky se minuly účinkem, a tak přišel trest. V 15. minutě střílel od modré čáry Cikhart a po dorážce Jakuba Šedivého z kruhu propadl kotouč do přerovské kasy. Hned v další minutě Přerované sahali po vyrovnání. Svozil se totiž prokličkoval až před Čajana a byl faulován Prayem, jenže trestné střílení Forsbergovou kličkou neproměnil.

Srovnat skóre mohli modrožlutí také hned zkraje druhé tercie. Cikhartovu laxní rozehrávku ale Kleniar nepotrestal, Čajanovu svatyni přestřelil. Dalším, kdo velmi pěkně zahrozil, byl Ministr, jenže ani on se při úniku nedokázal prosadit. Ve 32. minutě naopak přišla šance Bílých Tygrů a byla gólová. Starý se dostal do přečíslení s Janem Cikhartem, který bekhendovou střelou překonal Postavu u tyče.

Přerov ale rozhodně zbraně nesložil, naopak zvýšil svoji bojovnost a byl za to odměněn. V přesilovce skvěle za bránou vybojoval kotouč Chytil a poslal jej na Patrika Kleniara, který bez přípravy zacílil nad Čajanovo rameno. To ale ještě nebylo vše. Scházelo 15 vteřin do konce, když Svozil připravil pozici na dorážku pro Jana Fencla a ten vyrovnal na 2:2!

Ve 45. minutě navíc Zubři dokázali skóre otočit. Po Svozilově ráně Čajan kotouč dostatečně nepokryl a Patrik Tarnoczy z dorážky rozjásal přerovské barvy. Jenže radost trvala jen zhruba minutu. Před bránu si totiž najel Jakub Šedivý a nad betonem brankáře Postavy znovu srovnal. Další obrat mohl přijít ze strany Liberce, ale Cikhartovu dělovku Postava vyrazil a Přerov šel zakrátko do přesilovky, která byla přesně minutu dvojnásobná.

A Zubrům vyšla. Daniel Ministr se dostal před Čajana a bekhendovou střelou dal opět svému týmu náskok. Jenže Liberec ještě v oslabení stihl vyrovnat. Přerov nechal příliš otevřená zadní vrátka a za obranou číhající Jan Cikhart zakončil mezi betony. Situaci pak zubřímu týmu zkomplikoval Chytil, který dostal vyšší trest za vražení a Liberečtí v přesilovce rozhodli. Nejprve dělovkou prostřelil Postavu Filip Kovář a ránu Starého v další minutě tečoval Lukáš Nezbeda. Mladší dorost tak nakonec padl 4:6.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Ohlasy trenérů

Richard Lobo (Bílí Tygři Liberec): Od začátku to byl hodně divoký zápas. Byla tam spousta vyloučených hráčů. Ke konci jsme museli dotahovat nepříznivé skóre, nakonec jsme to zvládli. Musím říct, že jsme na střídačce všichni o pár let zestárli, ale to k tomu patří. Z naší strany šlo o suprově zvládnutou partii s dobrou koncovkou.

Vladimír Kočara (HC ZUBR Přerov): Bylo to krásné vyrovnané utkání se špatným koncem pro nás. Za stavu 0:2 jsme se zvedli, pak nastaly z mého pohledu dva klíčové okamžiky. Dali jsme gól na 3:2, bohužel hned při dalším střídání bylo srovnáno. Znovu jsme se dostali do vedení, ale ve vlastní přesilovce nám zůstal za zády hráč a ten opět vyrovnal. Poté přišlo pětiminutové vyloučení a v oslabení jsme inkasovali dvě branky. Mrzí to hodně, byli jsme šest minut od medaile a nemáme nic. Nezbývá mi než pogratulovat Liberci k bronzu.