Děkujeme všem fanouškům a partnerům za podporu a přízeň v sezoně 2023/24.

Daniel Kocan zničil v derby Prostějov

Daniel Kocan zničil v derby Prostějov
P ř e r o v - Dnešní 31. kolo mělo největší tahák na zimním stadionu v Přerově, kde se konalo derby dvou nesmiřitelných rivalů. Do Přerova zavítal Prostějov. A rozhodně měl Přerov svému soupeři co oplácet. V posledním domácím zápase totiž utrpěli domácí krutý debakl 3:9. O tom, že tento zápas bude zcela jiný však domácí hokejsté přesvědčili tribuny hned v úvodní třetině, kterou vyhráli 2:0. Zbytek zápasu si již pohlídali a mohli slavit sice těsné, ale velmi zasloužené vítězství.
31.kolo, pátek 7.1.2011
HC ZUBR Přerov - LHK Jestřábi Prostějov
HC ZUBR Přerov - LHK Jestřábi Prostějov
2:1
(2:0, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 4. Vaněk (Kocan, Loupal), 12. Kocan (Dočkal, Pánek) - 35. Matoušek (Bartoš, Tomiga) Rozhodčí: Libiger - Marek, Měkýš Vyloučení: 10:7 Využití: 0:1 V oslabení: 0:0 Průběh utkání: 2:0, 2:1
Vrzala (Ginter) - Sklenář ("A"), Dočkal ("A"), Blaheta, Schaffer, Bachánek, Pánek, Vaněk ("C"), Klimecký, Hlídek, Loupal, Palička, Maršálek, Brada, Javora, Kocan, Vávra, Bosák, Vodák, Mašíček, Chovanec
Vydržel (Kloc) - Tomiga Michal, Finkes ("C"), Mašek, Štefan, Karas, Hrdlička, Horký, Zapletal, Matoušek, Stráněl ("A"), Bartoš, Zona, Kryl ("A"), Matoušek, Stloukal, Tomiga Stanislav, Pezda, Compel, Žilka, Kolibár

Komentář k zápasu

Dnešní derby začlo z obou stran útočně, ale bez vyložených šancí. Zahřívací střely na domácího a hostujícího gólmana se střídaly až s překvapivou pravidelností. Ovšem již zde se ukazovalo, že Přerov bude chtít poslední porážku oplatit, protože byl trošku aktivnější. Poprvé si mohli nadšeně bojující Zubři mohli zařvat gól již v čase 3:49. Daniel Kocan si vybruslil s kotoučem před bránu, kde byl sice pozorný jestřábí brankář Vydržel, ale Kocan byl tak aktivní a důrazný, že gólmana hostí přehodil a volný kotouč před zcela opuštěnou bránou neměl problém dorazit Petr Vaněk - 1:0. A hned v 5. minutě byl vyloučen hostující Hrdlička a Přerov v přesilovce zahrozil Bradou, který se na několikrát snažil zakončit, ale gól z toho nebyl. V 8. minutě se ke slovu dostal i Prostějov. Hostující hráči byli aktivní podobně jako ve 4. minutě domácí Kocan, ale s tím rozdílem, že nebyli úspěšní. V téže minutě se před poloprázdnou bránou zjevil po přihrávce domácího Chovance Klimecký, ale gólman hostí držel akcie svého týmu. V 10. minutě pak zasedli na lavici hanby hned 2 přerovští hráči. Zatímco první vyloučení za příliš mnoho hráčů na ledě bylo více než sporné tak o druhém vyloučení již nebylo pochyb. Zubři však oslabení zahráli famózně a soupeři nedovolili zakončit z vyložené šance. Ihned po skončení oslabení se ještě na vlastní půlce kotouče chopil Daniel Kocan, projel z boku až před bránu soupeře a malou mezírkou mezi tyčkou a brankářovou rukou skóroval podruhé 2:0. To vše v čase 11:41. Poté se hra uklidnila a rozhodčí již pouze vyloučil na každé straně jednoho hráče. Obě přesilovky byly bez využití, ale jako kdyby předznamenaly ráz periody druhé.

Ta začala sérií vyloučení a to hlavně na straně domácího Zubru. Ihned ve 22. minutě se Zubři ocitli opět ve třech, ale soupeř opět nedokázal využít, také proto, že ve 23. minutě šel za katr pykat také hostující hráč. Po další sérii vyloučení hlavně na straně domácího Přerova se k první nebezpečnější střele dostal až ve 32. minutě druhé periody domácí Bachánek. Ještě v téže minutě se dostal z mezikruží do zakončení hostující Hrdlička, ale také nebyl úspěšný. Ve 34. minutě šel za katr pykat další přerovák a to Pánek. Přerov se opět dobře bránil a dokonce mohl zaútočit. Ovšem přímo před zraky rozhodčího se odehrál souboj, který zůstal překvapivě bez odezvy. Hráč Prostějova přesekl hokejku hráči Přerova, poté se zmocnil kotouče a zavezl jej do obrané třetiny Přerova, kde mohli hosté rozvinout svou jedinou gólovou akci. V čase 34:39 nahodil kotouč od modré čáry hostující Josef Matoušek a ten zapadl za překvapeného Vrzalu. Nutno podotknout, že domácí muž s maskou nic neviděl přes klubko hráčů - 2:1. Po této brance začal hrát opět Přerov. Do dobré šance se dostal Daniel Kocan, ale v rozhodující chvíli se mu nepodařilo zasunout kotouč do brány. A Zubři útočili i nadále. V 39. minutě dokonce Zubři dostali kotouč do brány potřetí, ale zřejmě se již pískalo a proto gól nemohl být uznán. Ještě v téže minutě se vylučovalo na straně hostí. Přerov hrál přesilovou hru velmi dobře. Po jednom ze soubojů zůstal ne ledě ležet hostující hráč zrovna ve chvíli, kdy se ke kotouči dostal před zcela prázdnou bránou domácí Vaněk. Rozhodčí hru překvapivě přerušil a nenechal domácí dokončit akci, která by zcela jistě znamenala třetí gól. Tímto také skončila 2. třetina.

Ve 3. periodě ještě domácí dohrávali přesilovku, ale již z ní nic nevytěžili. Ovšem hned ve 43. minutě se do úniku dostal domácí Javora, ale na brankáře hostí nevyzrál. Další tlak domácích zastavilo až další vyloučení. Tato přesilovka zůstala nevyužita. Naopak ve 48. minutě osvědčil dobrý výběr místa před bránou soupeře Kocan, který měl po tom, co nakoukl již do seniorského A týmu sebevědomí na rozdávání a dobře tečoval střelu od modré. Brankář s vypětím všech sil lapil. V 55. minutě měl skvělou příležitost vyrovnat hostující Jaromír Matoušek, ale brankář Vrzala byl bezchybný, když zachraňoval v pozici vleže. Již o pár vteřin později se dostal nikým neatakován hostující kapitán Finkes až před bránu gólmana Vrzaly, ale ten dnes přiváděl střelce a kanonýry Prostějova k šílenství. Poté to Přerov již v obraně neprodyšně uzavřel a dokonce si vypracoval šance rozhodnout. Nejprve domácí Blaheta a po něm ani Klimecký nebyli úspěšní. Navíc po akci Klimeckého ještě dorážel Palička. V závěru to ještě hosté zkoušeli bez brankáře, ale domácí si již vítězství nenechali vzít a vyhráli těsně, ale zaslouženě 2:1.
Další zápas sehrají junioři již tuto neděli na ledě Uherského Hradiště. Utkání začíná v 10:00 a jistě všichni budeme našim juniorů držet palce.

Ohlasy trenérů

Josef Málek (trenér HC Zubr Přerov): Dnes to bylo derby se vším všudy se šťastným koncem pro nás. Jen ten závěr jsme si zbytečně trošku pokazili a zkomplikovali vyloučeními. Přesto musím svému týmu poděkovat za dnešní výkon.
Ivo Horák (trenér LHK Jestřábi Prostějov): Počítali jsme s velmi těžkým zápasem. V 1 třetině bych řekl, že byl Přerov trošku lepší. Také se dostal do dvoubrankového zaslouženého vedení. Po půlce jsme se zlepšili a asi i převzali iniciativu. Bohužel i přes šance v závěru se nám již nepodařilo vyrovnat. Za dnešní výkon musím klukům poděkovat.