Děkujeme všem fanouškům a partnerům za podporu a přízeň v sezoně 2023/24.

Mladší dorost: Zubři vyhráli klíčovou bitvu v Prostějově a jsou krůček od extraligy!

Mladší dorost: Zubři vyhráli klíčovou bitvu v Prostějově a jsou krůček od extraligy!
P r o s t ě j o v – Veledůležitý zápas dnes odehrál přerovský mladší dorost na ledě Prostějova. Oběma týmům šlo o hodně, domácí se mohli výhrou na Zubry v tabulce dotáhnout a Přerov naopak v případě vítězství měl šanci posunout se ještě blíže k nejvyšší soutěži. V první třetině si mírnou převahu udržovali Zubři a potvrdili ji pěkným vstřeleným gólem. Jestřábi však předvedli mohutný nástup do druhé části a bleskově vyrovnali. Další minuty ale opět patřily Přerovu, který dvakrát zamířil přesně a šel dokonce do vedení 3:1. Také tento nepříznivý stav ale dokázal Prostějov dotáhnout. Nejdříve v závěru druhé části snížil a ve třetí třetině srovnal na 3:3. Velký boj však nakonec rozhodli Zubři, kteří deset minut před koncem skórovali počtvrté a pátý gól přidali v poslední vteřině do prázdné branky Jestřábů.
29.kolo, neděle 7.3.2010
LHK Jestřábi Prostějov - HC ZUBR Přerov
LHK Jestřábi Prostějov - HC ZUBR Přerov
3:5
(0:1, 2:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 21. Zezula (Schejbal, Brančík), 40. Schejbal, 44. Mašek (Konečný, Vavro) - 13. Šnirc (Václavíček, Mašíček), 30. Karola (Čelko), 38. Š. Kratochvíl (Šnirc), 50. Rajnoch (Gremlica, M. Kratochvíl), 60. Šnirc (Rajnoch). Vyloučení: 2:2, navíc Zezula (Prostějov) trest ve hře, Schejbal (Prostějov) trest ve hře - M. Kratochvíl (Přerov) 5 minut + do konce utkání. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 157. Střely na branku: . Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 3:3, 3:5.
Vysloužil - Vítek, Brančík, Pán, Mašek, Vybíral, Gatěk, J. Tomiga, Schejbal, Zezula, Konečný, Dočkal, Vavro, Langer, Galeta, Hofman, Svozílek, Krček
Mánek - Mašíček, R. Tomiga, Kundrátek, Vyhňák, Zbořil, Andrýsek, M. Kratochvíl, Rajnoch, Gremlica, Čelko, Novák, Karola, Š. Kratochvíl, Šnirc, Václavíček, Němec, Zapletal

Komentář k zápasu

Do první šance zápasu se sice dostal prostějovský Vavro, ale další část úvodního dějství už se nesla v duchu mírného tlaku přerovských Zubrů. Na konci 6. minuty si s obranou Jestřábů pěkně pohrála dvojice Rajnoch – Gremlica, druhý jmenovaný však nakonec nedokázal přesně zakončit. Poprvé se skóre měnilo ve 13. minutě a Přerov šel do vedení. To Václavíček zpracoval skákající kotouč a poslal jej na Šnirce, který krásnou střelou do horní části branky otevřel gólový účet zápasu. Po další minutě domácí tým špatně střídal a proto pykal na trestné lavici za příliš mnoho hráčů na ledě. Početní výhodu ale Přerov nesehrál zrovna ideálně a Vysloužilovu branku prakticky neohrozil.

Závěr první třetiny poté přinesl naopak vyloučení na straně Přerova a Jestřábi hráli s výhodou jednoho hráče v poli. Tu sice využít nedokázali, ale krátce po ní se už zrodilo vyrovnání. Při akci Zezuly si přerovské zadní řady vybraly slabší chvilku a domácí hráč neměl problém dostat kotouč do branky. Ve 26. minutě se mohli Jestřábi postarat dokonce o obrat ve skóre, ale Tomiga tvrdou střelou jen pořádně rozezvučel tyčku branky Zubrů. A tak pár vteřin před polovinou duelu udeřilo na druhé straně. Útočník Čelko lehce nahodil puk na prostějovskou branku a Karola ze vzduchu sklepl touš mimo Vysloužilův dosah.

Hned po pár vteřinách musel být v pohotovosti na druhé straně i brankář Mánek, který si však připsal pěkný zákrok proti nepříjemné střele Galety. Přerovští Zubři v dalších minutách bez úhony přečkali i oslabení a na začátku 38. minuty potřetí rozjásali početnou skupinu příznivců. Útočník Šnirc skvěle zamotal hlavu domácím obráncům a poté posunul kotouč na hůl Šimona Kratochvíla, který už měl ze dvou metrů snadnou střeleckou pozici. Nadějný náskok Zubrů se ale ještě do druhého klaksonu ztenčil. V poslední minutě druhé třetiny při závaru před Mánkem dorazil puk těsně za brankovou čáru Schejbal.

Třetí třetinu zahájili mladí Jestřábi velkým náporem a už po půl minutě mohlo být vyrovnáno. Téměř stoprocentní šanci si vypracoval Dočkal, ale Mánek svůj tým podržel parádním zákrokem na brankové čáře. O tři minuty později už ale Prostějov slavil vyrovnání, když kombinaci celé pětky zakončil přesnou střelou k tyči Mašek. Za stavu 3:3 se utkání proměnilo v obrovský boj kdo s koho. Zubři ale nakonec opět převážili vedení na svoji stranu. V závěru 50. minuty se po Gremlicově střele dostal k odraženému puku Rajnoch a pohodlně dorážel.

Jestřábi v posledních minutách museli vsadit všechny karty na útok a tak si přerovský brankář Mánek na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemohl. Zubry podržel zejména v 55. minutě, to proti Tomigovi vytáhl výborný zákrok lapačkou. Závěr zápasu nakonec přerovský tým sehrál velmi dobře takticky a soupeře pustil do power play až v posledních momentech. Hra v šesti se nakonec Jestřábům nevyplatila a v poslední vteřině inkasovali z hole Šnirce pátý gól do prázdné branky. Prostějovský tým nakonec neunesl porážku a při symbolickém buly v čase 59:59 vyvolal Zezula naprosto zbytečnou hromadnou bitku, kterou museli krotit všichni tři rozhodčí. Přerovský tým už si ale nechtěl kazit vítěznou radost. Díky dvěma bodům z Prostějova si otevřel bránu do extraligové soutěže a k postupu stačí Zubrům nyní vyhrát jedno z posledních dvou utkání.

Videosestřih z utkání naleznete na TV ZUBR.

Ohlasy trenérů

Michal Janeček (HK Jestřábi Prostějov): Od začátku až do konce to byl otevřený zápas. Konečný výsledek závisel na momentální formě. Určitou roli hrál i fakt, že se jedná o derby. Bylo to hodně vyhecované a záleželo hodně i na štěstí, kdo dá gól a náskok si podrží. Ten závěr vyplynul z té důležitosti. Hrálo se o hodně a Přerov byl o ten kousek lepší. Naši kluci to prostě neunesli. Rozebereme si to, kluci si musí uvědomit, že hokej je i o tom, udržet nervy na uzdě. Ten nápad poprat se od nás trenérů rozhodně nevyšel. Zrodilo se to jen v jejich hlavách.

Pavel Sedlák (HC ZUBR Přerov): Samozřejmě se zápas hodnotí velmi dobře. Byla to hodně tvrdá práce. Připravovali jsme se na tento zápas celý týden a kluci do posledního puntíku splnili všechno, co jsme si řekli. Trochu nám to sice hořelo na začátku třetí třetiny, kdy Prostějov vyrovnal, ale nakonec jsme to utkání v klidu dotáhli do vítězného konce a myslím si, že naše výhra je určitě zasloužená.