Děkujeme všem fanouškům a partnerům za podporu a přízeň v sezoně 2023/24.

Výhra na úvod! Dorostenci v prvním kole překvapili Kometu, rozhodl gól Macka

Výhra na úvod! Dorostenci v prvním kole překvapili Kometu, rozhodl gól Macka
B r n o – Dorostenci Zubrů vystartovali do nové sezony extraligy zápasem na ledě brněnské Komety a hned se postarali o velké překvapení. Všechny tři body totiž z města pod hradem Špilberkem zamířily na Hanou! Střetnutí v halách za Lužánkami vládli oba brankáři, gólové statistiky proto po celé první i druhé dějství zůstávaly prázdné. Až v čase 55:50 se ujala střela útočníka Tomáše Macka, jenž nakonec měla přívlastek vítězná. Brankář Vojtěch Ryšavý pokryl všech 31 střeleckých pokusů Komety. Druhým soupeřem přerovského dorostu budou Vítkovice, hraje v sobotu od 12:00 v MEO Aréně.
1.kolo, čtvrtek 15.9.2022
HC Kometa Brno - HC ZUBR Přerov
HC Kometa Brno - HC ZUBR Přerov
0:1
(0:0, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 56. Macek (Kurial). Rozhodčí: Pavel – Komínek, Smetková. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 57. Střely na branku: 31:26. Průběh utkání: 0:1.
Matoušek – Spanel, Antony, Jurný, Mitro, Vyhlídal, Zubíček – Šebela, Halačka, Zduba, Šichtař, Brabenec, Červenka, Hamák, Röss, Kubín, Štulo
Ryšavý – Wasserbauer, Pohanka, Janek, Ševčík, Polame, Udověnko, Škňouřil – Dobša, Martiňák, Netopil, Mráček, Šťastný, Kurial, Lažněvskij, Šindler, Dobřecký, Macek

Komentář k zápasu

Do zápasu vlétla lépe Kometa, která od prvních minut hýřila aktivitou v útočném pásmu. První velkou šanci vytvořil kapitán Michal Červenka, který mezi kruhy hledal volného Davida Štulu. Než se k němu ale puk dostal, obrana Přerova jej dokázala dostoupit. Poté se hra srovnala a hrál se vyrovnaný hokej prakticky bez šancí. Diváci zpozorněli až v 16. minutě, když gólman Ryšavý vyrazil před sebe nahozený kotouč a Filip Šebela se cpal k dorážce. Opět ale zaúřadovala hostující obrana, která situaci i tentokrát zvládla bez úhony.

Od druhé periody se hrálo výhradně před brankářem Ryšavým, který musel být neustále ve střehu. Gólman Přerova vytahoval jeden exkluzivní zákrok za druhým a deptal brněnské střelce. Do největší šance druhé části se dostal Šichtař, který z vrcholu pravého kruhu těsně minul horní růžek přerovské branky. Kometa měla do této chvíle hned tři početní výhody, avšak ani ty jim k otevření skóre zápasu nepomohli.

I v závěrečném dějství domácí dirigovali hru a točili svého soupeře v útočném pásmu. Krátce po úvodním vhazování se do gólové situace hnal Štulo. Ten byl v obložení dvou bránících a hráčů a i přesto, že nakonec dokázal zakončit, puk zamířil těsně vedle levé tyče. Ve 46. minutě se vyraženého puku zmocnil Jan Brabenec, ale v solidní situaci trefil pouze beton brankáře. Z dorážky neuspěl ani Červenka, který mířil vysoko nad. Útočnou kombinaci jako z učebnice předvedla brněnským fanouškům dvojice Štulo a Kubín, avšak druhý jmenovaný prostor tří tyčí taktéž nedokázal trefit.

Velká rána přišla v 56. minutě, kdy hosté využili zmatku v brněnském brankovišti a Tomáš Macek dokázal procpat kotouč až za gólmana Matouška - 0:1. V posledních minutách se domácí snažili tlačit, aby zápas dostali alespoň do prodloužení, avšak marně. Přerov si závěr pohlídal a bouřlivě oslavoval první vítězství v sezóně.

Ohlasy trenérů

Marek Moskal (HC Kometa Brno): Začátek byl od nás trochu nervóznější, ale ve zbytku utkání jsme měli určitě více ze hry. Nedokázali jsme prostě proměňovat vytvořené šance. Neříkám, že to byly vyložené šance, ale některou jsme měli přetavit v gól. Z prostoru před brankou jsme neproměnili situace, které měly skončit gólem a následně rozhodla jedna šance hostů. I přesto, že jsme podle mého názoru byli dnes lepším týmem, nezískali jsme žádné body, takže musíme zabrat v sobotu.

David Kudělka (HC ZUBR Přerov): První extraligový zápas, malé kluziště, všichni v týmu nervózní a nad všemi visí meč, jelikož čtyři týmy padají. A podle toho ta hra taky vypadala, nebyl to pěkný hokej. Kometa byla určitě lepší, byla i hokejovější, ale my jsme zkrátka měli štěstí. Brankář Ryšavý se zasloužil o to, že jsme udrželi stav dlouho nerozhodný, jelikož šance Komety byly opravdu velké. Možná to byla nervozita, která svazovala Brnu ruce, ale sezóna bude ještě dlouhá. My jsme samozřejmě rádi, že jsme urvali body už na začátku, ale za takových deset kol ten hokej bude vypadat úplně jinak.