ZÁPASY ONLINE ► JUNIOŘI: České Budějovice - Přerov 9:0

Chytá za nároďák, za Přerov mezi elitou juniorů nemůže. Je to rána, říká Suchánek

Chytá za nároďák, za Přerov mezi elitou juniorů nemůže. Je to rána, říká Suchánek
P ř e r o v – Ve své věkové kategorii patří mezi nejlepší brankáře vůbec. Přerovský odchovanec Tomáš Suchánek to potvrzuje i starty za reprezentaci. S výběrem do 16 let se naposledy zúčastnil Turnaje čtyř zemí v ruském Almeťjevsku, kde Češi skončili třetí. Přes své úspěchy je ale Suchánek jedním z mladých hokejistů, kterým hokejový svaz sebral právo účastnit se nejvyšší juniorské soutěže v jejich mateřském klubu.

Na Turnaj Čtyř zemí v ruském městě Almeťjevsk bude Tomáš Suchánek vzpomínat v dobrém. Z představení českého týmu má pozitivní pocity a konečné třetí místo v konkurenci domácích Rusů, Švédů a Finu považuje za úspěch.

Šílené cestování, únava však musela stranou

Před samotnými zápasy ale zažil šílené cestování do dějiště turnaje, které se nachází v Tatarstánu. „Měli jsme strašně poskládané lety. V jednu ráno jsme odlétali z Prahy do Moskvy. Tam jsme zjistili, že nám zrušili let, takže jsme spali na letišti. Nakonec se podařilo zajistit let do Ufy, kde jsme ale zase zjistili, že nemáme bágly,“ popsal Suchánek, který pak se spoluhráči strávil čtyři hodiny v autobuse. Zavazadla dorazila až v den prvního utkání.

Únava z náročné cesty ovšem musela jít stranou, výběr trenéra Petra Hakena čekaly těžké souboje. Na konci dubna šestnáctiletý Zubr se mohl opřít o skvělou spolupráci s brankářským kolegou Danielem Králem. „Hodně mě podporoval. Vůbec mu nevadilo, že jsem chytal dva zápasy a on jen jeden. Nebral to nijak zle,“ pochválil Suchánek parťáka.

Chytal jako ďas, až jej chytily křeče

Do branky se postavil v utkáních s Finy a Rusy. V prvním případě byl u prohry o dva góly, ve druhém naopak přispěl k vítězství rozdílem dvou branek. „Kluci ze sebe vymáčkli maximum. S Ruskem jsme hráli vyrovnanou partii až do poslední chvíle, chtělo to jen dát více gólů. S Finy jsme to naštěstí urvali,“ komentoval Suchánek.

Bodovat mohli Češi i proti Švédům, ještě šest minut před koncem vedli 5:3. Pak ale soupeř zavelel k obratu a urval výhru 6:5. „Mysleli jsme si, že vítězství máme v kapse a na moment usnuli. Švédům to však stačilo k tomu, aby nás potrestali. Na této úrovni si prostě nemůžete dovolit něco vypustit,“ přiznal Suchánek. Sám měl v bráně tolik práce, že jej v závěru zápasu s Ruskem postihly křeče v lýtku a musel odstoupit.

Turnaj v Rusku? Vrchol sezony

Českou výpravu v Rusku překvapila především atmosféra, která turnaj provázela. „Přišly dva tisíce fanoušků, kteří řvali a hrozně to prožívali. Podobalo se to play-off mužů v MEO Aréně,“ prozradil Tomáš Suchánek, jenž akci v Almeťjevsku považuje za osobní vrchol sezony.

S přerovským dorostem v ní došel do extraligového čtvrtfinále play-off. „Byla to úspěšná sezona. Škoda, že jsme se znovu neprobojovali na mistrovství republiky. Je ale potřeba si říct, že vzhledem k soupeři, jakým byla Kometa Brno, to snad ani nešlo. Laťka byla nastavená hodně vysoko,“ nezastíral talentovaný gólman.

Mrzí mě, že v Přerově nemá být nejvyšší soutěž juniorů

Vzhledem k tomu, že je ročník 2003, měl v příští sezoně chytat za Zubry v juniorské nejvyšší soutěži. Má to ovšem háček. Hokejový svaz Hanákům právo účasti mezi elitou uzmul, a to rozhodnutím „od stolu“. „Nebaví mě slovíčkařit, nejvyšší soutěž beru pořád jako extraligu juniorů. Strašně mě mrzí, že z ní Přerov poslali pryč. Nechápu to. Patřím mezi přerovské odchovance, o to větší rána to pro mě je. Klub i město jsou hokejové, soutěž by si jednoznačně zasloužily. Bylo by super, kdybych nemusel řešit starosti, jaké řeším teď,“ hlesl Suchánek.

Úvodní foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej