ZÁPASY ONLINE ► JUNIOŘI: České Budějovice - Přerov 9:0

Zubry podpořil známý expert i primátor. Tisková konference v Praze splnila svůj účel

Zubry podpořil známý expert i primátor. Tisková konference v Praze splnila svůj účel
P ř e r o v – Nic neporušily, mají čistý stůl, sportovní cestou uspěly. Přesto se klubům z Přerova, Havířova a Vsetína děje bezpráví. „Vyšší moc“, lépe řečeno výkonný výbor hokejového svazu, je zcela nečekaně a z vlastní vůle připravil o právo účasti v příštím ročníku extraligy juniorů. Na velkém lednovém fóru v Praze se přitom tvrdilo něco úplně jiného. „Ke změnám v sezoně 2019/20 určitě nedojde. Nebojte se,“ ujišťoval generální sekretář svazu Urban na přímý dotaz sportovního manažera mládeže Zubrů Vladimíra Kočaru. A nejen jeho. Jenže nyní je všechno jinak… Včetně toho, že postižení se s tím nesmířili a za svou mládež dál bojují.

Jak ukázala rozhodnutí výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) ze čtvrtků 14. února a 21. března, slova vyřčená na velkém pražském setkání klubů mají méně než komáří váhu. Jak si rozhodli z velké části sami jejich představitelé, nejvyšší juniorskou soutěž budou hrát pouze kluby se statusem akademií. K tomu, podle usnesení z prvního jarního dne, ještě Olomouc, která hraje extraligu mužů. Ze sedmnácti účastníků se tak stalo osmnáct, k nimž na základě platné smlouvy se svazem přibyl ještě rakouský Salzburg.

Poškození Přerov, Havířov a Vsetín nicméně nastalou situaci nehodlají nechat být. Nemíní se nechat nesportovním rozhodnutím od stolu poškozovat. Ať už sportovně či ekonomicky. „Investovali jsme aktivitu, čas i peníze, abychom juniorskou extraligu v Přerově udrželi. Uspěli jsme, jenže svaz svým rozhodnutím naše investice zmařil,“ zlobí se oprávněně jednatel Zubrů Tomáš Pluháček.

Třímilionová škoda

Někteří komerční partneři podle jeho slov podporovali přerovský klub právě kvůli účasti v DHL Extralize juniorů, dotací ho podpořil i Olomoucký kraj. „ S extraligou jsme počítali také do příštího ročníku a toto rozhodnutí nám přinese zásadní ekonomické ztráty. Dokonce mám poznatky z města, že se nám kvůli ztrátě soutěže může snížit dotace,“ nezastíral.

Mladým hráčům se vlivem verdiktu svazových funkcionářů sníží tabulkové hodnoty. Přerovu navíc reálně hrozí, že o část hráčské základny přijde. „Pokud nebudeme mít extraligu juniorů, hráči se nám rozutečou jinam. Pro nás to bude velký problém, jelikož na mládež přímo navazuje A-tým hrající profesionální soutěž – Chance ligu. Když přijdou zranění, bude problém hráče nahradit, jelikož jsme počítali s nasazením našich kvalitních juniorských hokejistů,“ vysvětlil Tomáš Pluháček a škodu pro nadcházející sezonu zatím vyčíslil na tři miliony korun. „Rozhodnutím ze svazu je ztrácíme.“

Ani svaz není s některými akademiemi spokojený

Jedním z alarmujících hledisek rozhodnutí výkonného výboru ČSLH z 14. února a 21. března je změna pravidel DHL Extraligy juniorů ještě v průběhu sezony. „Svaz se při zdůvodňování rozhodnutí odkazuje na lednové fórum v Praze. Tam skutečně probíhala i diskuze o snížení počtu týmů v extralize juniorů. Na přímý dotaz našeho sportovního manažera Ládi Kočary ale generální sekretář svazu Martin Urban odpověděl, že případné změny se nebudou týkat následující sezony, že nemusíme mít strach. Návrhy měly projít komisemi, dostat se na kluby a teprve pak mělo padnout případné rozhodnutí o změnách,“ řekl Pluháček, že kluby o zúžení juniorské extraligy v Praze nehlasovaly.

Podle prvního rozhodnutí z poloviny letošního února se nejvyšší juniorská soutěž měla uzavřít pouze pro kluby se statusem svazových akademií. Těch je v České republice v současné době sedmnáct. „Ani jeden z našich klubů (Přerov, Havířov, Vsetín – pozn. red.) akademií nejsme. Přesto jsem přesvědčený, že hokej děláme dobře a vychováváme spoustu dobrých hráčů. I na hokejovém fóru svaz projevil nespokojenost s prací některých akademií. Přesto učinil rozhodnutí, které udělalo z extraligy soutěž čistě jen pro ně. Jména jako Kundrátek, Zaťovič, Šťastný, Mlčák, Svozil, Ryšavý dokazují, že naši trenéři a celý klub odvádí dobrou práci. I na fóru zaznělo, že 75 až 85 procent reprezentantů vychovaly menší kluby,“ argumentuje jednatel přerovského klubu.

Bez dlouhodobé koncepce to nejde

Postižené kluby se do budoucna nebrání zúžení extraligy juniorů. Jak ale jasně sdělily, musí k tomu dojít na základě sportovní a dlouhodobé koncepce. Kluby by měly dostat čas se na změnu ekonomicky i sportovně připravit. „Mělo by se počkat minimálně ob sezonu. Od roku 2015 je tohle už asi čtvrtá změna a pořád je to jinak,“ kroutí hlavou Tomáš Pluháček.

Smysl změn bez podložení dlouhodobou koncepcí si nedokáže vysvětlit ani sportovní manažer zubří mládeže Vladimír Kočara. Sám sebe se nahlas ptal, jak by jinak mohl v přerovské hokejové organizaci pracovat, kdyby vedení klubu nepředložil dlouhodobou strategii, kterou se chce řídit. V Přerově se taková koncepce skládá z účasti v nejvyšších dorosteneckých a juniorských soutěžích a následného přesunu pokud možno co největšího počtu hráčů do A-týmu. Tak, aby se stali jeho platnými členy a oporami.

„Postoupili jsme s dorostem na republiku, postoupili do juniorské extraligy. Naše práce je vidět, samotní mladí hráči to mohou potvrdit. Co jim ale říct? Jak to bude s juniorkou? Klukům jsme řekli, že se na sezonu budeme připravovat, jako bychom extraligu hráli. Rodičům dorostenců jsem říkal to stejné. Všemi dostupnými prostředky se soutěž budeme snažit hrát, aby kluci nikam neodcházeli,“ ujistil Kočara. Zároveň ale zmínil, že již nyní ví o odchodu čtyř kvalitních hráčů. „Přitom by neodešli, pokud bychom extraligu juniorů hráli,“ uvědomuje si manažer.

Rána pro mladé Zubry

Svazové rozhodnutí aktuálně Zubry nejvíce zasahuje v kategoriích žáků a dorostu. Po únorovém usnesení výkonného výboru začali se zhruba deseti přerovskými hokejisty jednat zástupci akademií. „Řekli jim: „Pojďte k nám, u vás extraliga nebude. A pokud v ní nebudete, nebudete v reprezentaci.“ Pro nás je toto jednání absolutně nepřípustné,“ soptí Vladimír Kočara a zdůraznil potřebu celosvazové koncepční práce. „Změny každý rok nikam nevedou. Doufám také, že v celé kauze nakonec zvítězí zdravý rozum.“

Juniorský útočník Hanáků Daniel Indrák potvrdil, že verdikt členů výkonného výboru nedává jemu ani jeho spoluhráčům smysl. Nejvyšší zubří mládežnická kategorie usilovala v uplynulé sezoně o záchranu extraligy. Na její lavičce se kvůli tomu vyměnili trenéři, což přineslo potřebný sportovní impuls. Ve skupině o udržení skončili Zubři druzí, tedy na poslední nesestupové 22. pozici soutěže.

„Rozhodnutí, nerozhodnutí, řekli jsme si, že se tím nenecháme ovlivnit. Do kabiny za námi přišlo vedení a bylo jasně řečeno, že extraligu chceme udržet a budeme věřit, že ji budeme hrát i příští rok. Tak se i nyní připravujeme, máme výborné zázemí a fungujeme lépe než některé akademie. Hodně z nás dostalo nabídky z jiných klubů, ale my věříme, že extraliga v Přerově bude. Máme tu zázemí, školy, domov, nemáme důvod odcházet,“ odmítl Indrák, který patří i do kádru A-týmu, přesun jinam.

Mistrovství? Jeden junior z extraligy bude úspěch

Svaz podle vlastní argumentace k rozhodnutí sáhl kvůli blížícímu se domácímu mistrovství světa dvacetiletých. „Řekli nám, že se akademiím musí dát klid k přípravě juniorů. Nejsem si ale jistý, jestli takoví hráči, pokud nehrají seniorskou extraligu nebo v zámoří, mají na mistrovství výkonnost. Když tam z extraligy bude jeden, půjde o úspěch. Myslím si, že to bude ještě méně,“ uvažuje jednatel Zubrů Tomáš Pluháček.

Král či Řezníček slyšeli, výbor neustoupil

Zástupci Přerova, Havířova a Vsetína se po první nečekané změně ze 14. února rozhodli vypravit do Prahy. Činovníkům svazu – prezidentu Tomáši Královi, generálnímu sekretáři Martinu Urbanovi, řediteli extraligy juniorů Josefu Řezníčkovi a šéfovi Chance ligy Pavlu Setikovskému – ve čtvrtek 7. března vysvětlovali, proč s ní nesouhlasí a jak je přímo sportovně a ekonomicky poškozuje. „Z čtyřhodinové debaty jsme odjížděli s tím, že naši protějšci slyší, že nás rozhodnutí poškodilo. Slíbili nám, že celou věcí se bude znovu zabývat výkonný výbor. S jeho členy jsme v drtivé většině nejednali a ti svůj verdikt bohužel nezměnili,“ zklamalo Pluháčka.

Přerov, Havířov a Vsetín proto v pátek 5. dubna podaly podnět k arbitrážní komisi ČSLH. Požadují, aby v arbitrážním řízení rozhodnutí výkonného výboru z 14. února a 21. března zrušila. S tímto svým krokem seznámili představitelé klubů ve středu 10. dubna na tiskové konferenci v Praze zástupce významných celostátních médií.

Nepřezkoumatelnost, nepředvídavost, nedostatek pravomoci

„Navrhovatel (HC ZUBR Přerov – pozn. red.) je přesvědčen, že VV (výkonný výbor ČSLH – pozn. red.) jako řídící orgán soutěže musí, s ohledem na své jedinečné postavení, usilovat o co největší předvídatelnost a koncepčnost svého rozhodování a v tomto ohledu jít příkladem ostatním orgánům a také členům ČSLH,“ stojí v podnětu k arbitrážní komisi. „Napadené rozhodnutí nicméně tyto vysoké standardy zjevně nesplňuje. Naopak je jasným příkladem libovůle a zneužití pravomoci na úkor slabší strany, když zcela pomíjí konkrétní a naléhavou argumentaci dotčených klubů, předloženou v rámci smírčího jednání,“ píše se v ní dále.

V samotném odůvodnění návrhu na zahájení arbitrážního řízení se uvádí, že došlo k neúspěšnému pokusu o smírné řešení problému. Výkonný výbor totiž připomínky dotčených klubů nevyslyšel a na svém zasedání z 21. března jejich vyloučení z juniorské extraligy potvrdil. Návrh k arbitrážní komisi proto Přerovští podávají z těchto důvodů: porušení vnitřních předpisů ČSLH i obecně závazných právních předpisů; popření smyslů a cílů předchozích kroků VV ČSLH; zmaření uskutečněných investic obcí a krajů pro rozvoj mládežnického sportu; zásadní procesní vady, včetně nepřezkoumatelnosti, nepředvídatelnosti, podjatosti a nedostatku pravomoci; zásah do základního principu legitimního očekávání. Rozhodnutí výkonného výboru považuje přerovský klub za „nepřípustný retroaktivní zásah do práv navrhovatele“ (tedy sebe – pozn. red.).

Arbitrážní komisi ČSLH Zubři navrhují, aby buď zrušila rozhodnutí výkonného výboru z 14. února a 21. března a ponechala původní koncept DHL Extraligy juniorů a navazujících soutěží ze sezony 2018/19 v platnosti, nebo aby pro nadcházející sezonu udělila třem dotčeným klubům, tedy Přerovu, Havířovu a Vsetínu, výjimku z povinnosti mít status akademie. Jejich juniorské týmy by tím pádem v sezoně 2019/20 mohly v extralize startovat. Arbitrážní komise musí začít jednat do 30 dnů, nejzazší termín tedy spadá do začátku května.

Antoš si nebral servítky

Podporu Zubrům, Vsetínským a Havířovským v jejich úsilí vyjádřil i bývalý hokejista a současný expert České televize Milan Antoš. Svaz za jeho postup kritizuje. „Hokejový svaz to s prominutím kazí už delší dobu. Není přístupný jakékoliv diskusi a změnám, které by hokeji pomohly. Chápu naštvanost zmíněných klubů, a dokonce bych řekl, že ji podporuju. Jsem pro to, ať se postaví a řeknou: „Takhle už s námi nejednejte!“ Na druhou stranu je potřeba férově říct, že se ty kluby vloni do nejvyšší soutěže taky dostaly zadarmo, administrativně. Ale připravily se na extraligu, což je správné. Řekly si, že dostaly šanci hrát extraligu, tak ji chtějí udržet. Nejspíš musely žádat své město o dotace, aby hráčům vytvořily podmínky. A teď svaz klubům jedním šmahem najednou všechno sebere,“ citoval jej v rozhovoru server sport.cz.

K celé kauze se vyjádřil také přerovský primátor Petr Měřínský. „Zubři v tomto sporu mají mou podporu. Ptám se - kde je fair play? Jaký příklad dává hokejový svaz nejen našim juniorům? Když nám nevyhovují pravidla, tak si je změníme právem silnějšího? Je tohle nový standard, který bude hokejový svaz vůči menším klubům uplatňovat? Podle mě rozhodnutí hokejového svazu není férové a ani koncepční, navíc přišlo v průběhu rozehrané soutěže,“ prohlásil.

Pluháček: Jde o děti, uděláme pro ně všechno

Jednatel HC ZUBR Přerov Tomáš Pluháček za podporu děkuje. „Jsme rádi, že se za nás město Přerov nebo hokejoví odborníci, jako je Milan Antoš, postavili. Celou věc vidí stejně a my jim i všem našim fanouškům a rodičům můžeme slíbit, že pro záchranu naší juniorky uděláme všechno. V celé kauze jde totiž především o děti. Aby mohly i nadále ve svém městě v co nejlepších podmínkách dělat sport, který tolik milují, a aby mohly zároveň i pobývat a studovat mezi svými kamarády. Nehodláme připustit, aby jim někdo od stolu škodil,“ nechal se slyšet.

Svůj účel podle něj splnila také středeční tisková konference v Praze, kam dorazila celostátní média jako Česká televize, ČTK, Deník Sport, Aktuálně.cz, iDnes.cz a další. „Ještě jednou všem moc děkuji, že dorazili. Je potřeba, aby se o celé kauze a jednání ze strany orgánů svazu dozvědělo co nejvíce lidí. Tiskovou konferenci hodnotím jednoznačně jako přínosnou. Ukázala také, že všechny tři kluby táhnou za jeden provaz a budou proti rozhodnutí svazu společně bojovat,“ doplnil.

Kompletní záznam středeční tiskové konference v Praze

Úvodní foto: Martin Voltr (www.hokej.cz)