ZÁPASY ONLINE ► JUNIOŘI: České Budějovice - Přerov 9:0

Zubři bojují proti vyloučení z Extraligy juniorů, proběhlo jednání s vedením svazu

Zubři bojují proti vyloučení z Extraligy juniorů, proběhlo jednání s vedením svazu
Ve čtvrtek 7. března proběhlo pracovní jednání v sídle ČSLH v Praze na téma uzavření Extraligy juniorů od sezony 2019/2020 a současného vyloučení „neakademických“ týmů z této soutěže. Toto jednání bylo iniciováno postiženými kluby Přerova, Vsetína a Havířova, jelikož toto rozhodnutí Výkonného výboru ČSLH (dále VV ČSLH) ze dne 14. února 2019 vyvolalo okamžitou vlnu negativních reakcí jak samotných klubů, tak jejich mládežnických hráčů a rodičů. Toto rozhodnutí může mít zničující dopad na celou mládežnickou koncepci a práci postižených klubů.
Jednání se zúčastnili zástupci vedení jednotlivých klubů a vedení Města Havířova a Vsetína. Za ČSLH byli přítomní schůzce prezident ČSLH Tomáš Král, generální sekretář Martin Urban, ředitel extraligy Josef Řezníček a ředitel Chance Ligy Pavel Setikovský.

Vedení svazu obhajovalo své rozhodnutí a záměr o uzavření Extraligy juniorů, naopak přítomné kluby uváděly argumenty, jaký bude mít toto rozhodnutí VV ČSLH negativní dopad na práci nejen těchto tří klubů, ale výhledově i na celý český hokej. Ze strany klubů zazníval nejčastěji argument toho, že Extraliga juniorů má pro sezonu 2018/19 stanovena jasná pravidla jakým herním řádem a způsobem se soutěž odehraje a za jakých podmínek se ze soutěže sestupuje či postupuje. Změna herního řádu během rozběhnuté soutěže je pro kluby nepřijatelná.

Z úst zástupců vedení měst Havířova a Vsetína zazněl silný argument poukazující na významný podíl veřejných financí a dotací do mládežnického sportu a ledního hokeje v obou městech. Díky tomuto rozhodnutí VV ČSLH o vyloučení z Extraligy juniorů dochází minimálně k narušení koncepce a strategie podpory ledního hokeje, pokud soutěž měla na sezonu 2018/19 nastavena jasná pravidla, a ty se mají v průběhu sezony takto zásadně změnit.

Závěr z tohoto pracovního jednání je takový, že VV ČSLH na svém nejbližším zasedání, které by mělo proběhnout 13. března 2019, projedná tento náš požadavek na zrušení svého rozhodnutí ze dne 14. února 2019 a dodrží nastavený a schválený herní řád pro sezonu 2018/19. Zároveň bude jednat o nastavení systému snížení počtu účastníků v Extralize juniorů do dalších sezon, ale sportovní cestou a ne administrativním rozhodnutím a zároveň včasným oznámením o svém úmyslu před zahájením dané sezony.

Všechny zúčastněné strany vedly jednání konstruktivně, na většině pohledů a postojů k dalšímu rozvoji českého hokeje se shodly. Naše kluby jsou v pozitivním očekávání, že dojde k přehodnocení rozhodnutí VV ČSLH a v příští sezoně 2019/20 budou hrát Extraligu juniorů ty kluby, které si v ní účast zajistily sportovní cestou.

“Do jednání se svazem jsme šli s jasným cílem – aby své rozhodnutí ze 14. února přehodnotil. Z naší strany jsme nabídli alternativní řešení. Věřím, že Extraligu juniorů budeme hrát i v příští sezoně. Po třech a půl hodinách intenzivního jednání musím říct, že jsme odcházeli s pozitivním pocitem,“ řekl Vladimír Kočara, sportovní manažer mládeže HC ZUBR Přerov.