Děkujeme všem fanouškům a partnerům za podporu a přízeň v sezoně 2023/24.

Obrat ve třetí třetině přinesl staršímu dorostu výhru nad Havířovem

Obrat ve třetí třetině přinesl staršímu dorostu výhru nad Havířovem
P ř e r o v – Sobotní poledne přineslo další domácí střetnutí extraligových starších dorostenců, jejichž soupeřem byl tentokrát Havířov. V první třetině šli Zubři do vedení, jenže prostřední pasáž hry se pro ně vyvíjela velmi nedobře. Soupeři povolili vyrovnat a poté inkasovali další dva góly v oslabení. Ještě do druhé sirény ale Přerov snížil, což se nakonec ukázalo být velmi důležitým momentem. Ve třetí třetině totiž Zubři výrazně zvýšili bojovnost i střelbu a zaslouženou odměnou pro ně byli tři góly, díky kterým se jim podařil krásný obrat ve skóre. V závěru už domácí výhru 5:3 nepustili a připsali si první tříbodové vítězství v letošní extralize.
4.kolo, sobota 15.9.2012
HC ZUBR Přerov - AZ Havířov
HC ZUBR Přerov - AZ Havířov
5:3
(1:0, 1:3, 3:0)
Branky a nahrávky: 11. Němec (Běhal), 37. Karola (Gremlica), 42. Maršálek (Kubal), 48. Maršálek (Červínek, Nohál), 54. Gremlica (Rybka, Slavík) - 26. Kotala (Caruk), 31. Pořízek (Bednář), 35. Pořízek (Bednář). Rozhodčí: Kika - Matěj, Kašík. Vyloučení: 6:8, navíc Synek (Havířov) 10 minut osobní trest, Kotala (Havířov) 5 minut + do konce utkání. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 108. Střely na branku: 24:34. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 5:3.
Grigárek - Slavík, Hurta, Maršálek, Červínek, Kundrátek, Běhal, Duda, Metelka - Gremlica, Rybka, Karola - Nohál, Němec, Kubal - Václavíček, Müller, Blahunek - Vlach, Kubíček, Bochňák
Sroka - Orság, Kotala, Dudek, Pořízek, Carbol, Heinzl, Kalus, Fejko, Sonnek, Šmíd, Staš, Bednář, Synek, Chroboček, Gola, Potočný V., Kurowski, Caruk

Komentář k zápasu

V úvodních minutách byli hlavními postavami na obou stranách brankáři. Havířovský Sroka zlikvidoval Gremlicovu střelu a na druhé straně se vytáhl i Grigárek, který vychytal dobře postaveného Synka. Zubři následně svého soka více zatlačili, což jim pomohlo k otevření gólového účtu. Chybující havířovská obrana povolila střílet Němcovi a ten se trefil přesně k tyči.

Zvýšit vedení mohli domácí hned vzápětí během přesilovky, ale Běhal, jenž dostal zpoza branky pěknou přihrávku od Blahunka, cíl těsně minul. V závěru první třetiny aktivita Přerova skončila, a to díky dvěma vyloučeným hráčům během krátké chvilky. Velmi nepříjemně pálil Caruk a Grigárek musel opět ostře zasahovat.

Dvojnásobná přesila pokračovala na začátku druhého dějství, kdy Havířov hodně střílel a po souhře Pořízka s Fejkem, měl druhý jmenovaný u tyče obrovskou tutovku. Grigárek se však skvěle roztáhl na čáře a kotouč před ní udržel. O chvíli později už se ale soupeři Zubrů podařilo skóre dorovnat. Ihned po buly se obráncům vysmýkl Kotala a kotouč přehodil přes beton gólmana.

V polovině utkání byli domácí nesmyslně vyloučeni a v oslabení bohužel inkasovali z hole Pořízka. Stejný hráč poté těžil z dalšího vyloučení a střelou do horního růžku zvýšil na 3:1 pro Havířov. O část náskoku ale AZet ještě do konce druhé třetiny přišel a Zubři byli zásluhou přesně střílejícího Karoly zpět ve hře.

Třetí třetina začala pro modrožluté barvy velmi dobře a k Zubrům se konečně přiklonilo střelecké štěstí. Hned na jejím začátku ostře pálil v přesilovce od modré čáry Maršálek a puk se zastavil až v havířovské brance. Ze stejné pozice se přerovští radovali i počtvrté a opět to byl Maršálek, který se během početní výhody pořádně opřel do kotouče a poslal ho za Srokova záda.

Vyrovnání mohl deset minut před koncem zařídit unikající Sonnek, ale Grigárek si s jeho zakončením výborně poradil. Znovu tak udeřili na druhé straně Zubři a jejich pátý gól byl nakonec i posledním v utkání. Po Rybkově nepříliš prudké střele se puk odrazil na zcela volného Gremlicu, který jej už lehce došťouchl do klece.

Poslední momenty třetí části přinesly ještě havířovské přečíslení dvou na jednoho, jenže Kotala se Sonnkem puk mezi Grigárkovi betony nedostali. Zlost si poté Kotala vybil na přerovském obránci Slavíkovi, kterého ostře srazil u mantinelu a za zcela zbytečný faul dostal vyšší pětiminutový trest.

Ohlasy trenérů

Aleš Verlík (HC ZUBR Přerov): Chtěli jsme začít aktivně, což se nám dařilo a díky tomu jsme šli do vedení. Mohli jsme přidat i druhý gól, ale velkou nedisciplinovaností jsme soupeři nabídli možnost zápas otočit a on toho využil. Byla tam možná sporná vyloučení, ale musíme se soustředit na svoji hru. Důležité bylo naše zkorigování stavu na 2:3, po kterém jsme si řekli, že musíme hrát bojovně, zvýšit střelbu a být důrazní před brankou. To se ukázalo správným krokem, díky kterému se nám stav podařilo otočit. V závěru nás podržel brankář Grigárek a disciplínou jsme výhru udrželi. Obratu si hodně cením a tři body jsou pro nás velmi dobré.

Martin Janeček (AZ Havířov): Po předchozích výkonech jsme byli nahoře, ale ze zápasu jsem měl obavy, které se nakonec naplnily. Nezačali jsme sice nějak špatně, ale neproměnili jsme příležitosti a Přerov vycítil šanci. I za nepříznivého stavu parádně bojoval a díky tomu se mu podařilo zvítězit. Musím zmínit naši obrovskou nekázeň, po které máme dva, naprosto hloupé vyšší tresty. Toto se prostě nedělá a dokazuje to, že hráči mentálně nemají na vyšší příčky. Spadli jsme do druhé čtyřky a pokud se nezlepšíme, tak nahoře hrát nebudeme. Jsme mužstvo, které musí od prvního střídání celý zápas poctivě pracovat, a to jsme dnes nepředvedli.