Děkujeme všem fanouškům a partnerům za podporu a přízeň v sezoně 2023/24.

Tři výhry ze tří zápasů i výlety plné poznání. Dorostenci si užili zájezd do Švédska

Tři výhry ze tří zápasů i výlety plné poznání. Dorostenci si užili zájezd do Švédska
P ř e r o v – Během této sezony si s předstihem zajistil udržení extraligy a účast minimálně v předkole play-off. Dorostenecký tým Zubrů za to čekala zasloužená odměna. Na přelomu března a dubna se Hanáci vypravili do Švédska, kde nastoupili nejen do zápasů proti domácím týmům, ale také si prošli několik měst s řadou památek a dalších zajímavostí. S celou akcí panovala velká spokojenost, na daleký Sever zamířil Přerov celkově potřetí v historii a i kvůli pandemii koronaviru poprvé od roku 2011.

Cesta do Skandinávie vedla pro Zubry přes Německo. Z Rostocku se trajektem přeplavili do Dánska, kde se zastavili v hlavním městě Kodani. Tady si prohlédli budovu radnice, královský palác Amalienborg nebo nábřeží Nyhavn s domy ze 17. a 18. století a sochou Malé mořské víly – symbolem Dánska.

Přerovskou základnou ve Švédsku se stalo městečko Bottnaryd ležící přibližně 30 kilometrů od Jönköpingu a zdejší útulný penzion Anneberg na břehu jezera. Odsud nejprve vyrazili k pověstmi opředenému jezeru Vättern a do městečka Gränna na jeho východním pobřeží. To je proslulé především ruční výrobou mentolových špalků Polkagris a dalších cukrovinek, která sahá do 50. let 19. století.

První ze tří zápasů na švédském území odehráli Přerované v pondělí večer v Göteborgu proti Hisingens IK. Domácí, kteří naposledy vyhráli druhou švédskou divizi, nastoupili se staršími hráči z ročníků 2006 a 2007. Zubři ale přesto v utkání hraném na dvakrát 20 minut dokázali zvítězit vysoko 7:1. Dvakrát se trefil Petr Kurial, jednou skórovali Šimon Matyáš, Filip Vlk, Filip Frnka, Matěj Kováč a Adam Kočara. „Bylo znát, že jsme dlouho nehráli zápas, po prvním poločase byl stav nerozhodný 1:1. Po přestávce už jsme to ale byli my a soupeře jsme jednoznačně přehráli,“ komentoval střetnutí asistent trenéra dorostu Aleš Verlík.

Vodní radovánky si Hanáci mohli užít v akvacentru Rosenlundsbadet v Jönköpingu. Pozoruhodné informace z historie jim zase nabídlo muzeum společnosti Husqvarna s řadou motorek, sekaček nebo sporáků a Tändsticksmuseet – muzeum zápalek.

Druhé utkání sehráli Zubři proti účastníkovi elitní švédské divize Hanhals Kings. Během prvních dvou třetin sice nemohli prosadit a prohrávali 0:1, ve třetím dějství ale střelecké trápení prolomili a otočili na 4:1. Soupeř už pouze korigoval na konečných 4:2 pro Přerov, za který se trefili Adam Dobřecký, Tadeáš Pala, Filip Frnka a Samuel Vyroubal.

Ve středu následoval výlet do Göteborgu. Při prohlídce města nemohla chybět návštěva zdejší tržnice s řadou švédských specialit. Jednou z dalších zastávek bylo několikapatrové muzeum vědy Universeum. Zatímco v nejvyšším patře čekali na dorostence hadi, ještěři a akvárium se žraloky, o patro níž se prošli tropickým pralesem plným exotických ptáků. Ze Země se pak pomyslně přesunuli do vesmíru, vedle expozice kosmonautiky si zahráli i zábavné hry. Venku se zase provětrali na skaliscích na poloostrově Saltholmen s působivým výhledem do okolí.

V posledním skandinávském souboji Přerov znovu vyzval Hisingen. „Soupeř tentokrát nastoupil se silnějším týmem a ze začátku utkání to bylo znát. Pak jsme ale začali být herně lepší a zaslouženě jsme vyhráli 5:1,“ hodnotil Verlík. Dva přerovské góly tentokrát obstaral David Brovják, jednou se prosadili Marek Mozr, Lukáš Mátl a Tadeáš Cífka. „Všechny tři zápasy jsme zvládli dobře a odjížděli jsme spokojení. Tři výhry jsme získali i díky neskutečné podpoře z tribun, o kterou se postarali hlavně rodiče hráčů,“ pochvaloval si Verlík.

Čtvrtek patřil celodennímu výletu do hlavního města Švédska Stockholmu. Za brzké vstávání odměnily Zubry pohledy na radnici Stadshuset, královské sídlo Drottningholm s královskou gardou nebo loď Vasa v námořním muzeu na ostrově Djurgården. Tato královská válečná loď Vasa se potopila hned při své první plavbě roku 1628. Přesto však představuje jediný téměř zcela zachovaný skelet námořní lodi ze 17. století, který se kdy povedlo zachránit. Vasamuseet otevřelo v roce 1990 a podle svého webu je nejnavštěvovanějším muzeem Skandinávie.

Ještě před cestou zpět do České republiky se pak Přerovští zastavili v dřevěném kostele přímo v Bottnarydu a v losím safari Smalandet Moose v Markarydu. Pohladit si za perfektního výkladu průvodce v češtině mohli nejen švédské národní zvíře losa evropského, ale také bizony – zvířata velmi podobná zubrům.

„Akce se určitě povedla, všichni ji kvitovali, včetně vedení klubu a rodičů. Kluci si to za výkony během sezony zasloužili a byli maximálně spokojení. Měli sportovní vyžití a navíc poznali spoustu zajímavých míst. Cestovní kancelář SCANDIA – CZECH TOUR pro nás připravila skvělý zájezd, Zdeňkovi a Barboře Šmídovým jsme moc vděční,“ uvedl trenér Verlík.

„Poděkování patří všem sponzorům, kteří podpořili ať už tuto akci, nebo naši mládež v této sezoně. Poděkovat chci také vedení klubu, Statutárnímu městu Přerov za dárkové tašky a Pivovaru ZUBR za dárkové kazety piv, které jsme předávali trenérům soupeřů a rozhodčím. V neposlední řadě chci poděkovat i rodičům. Během sezony vytvořili skvělou partu, podporovali nás i při venkovních zápasech, včetně dvoudenních tripů. Byli fantastičtí, takovou partu rodičů už jsem dlouho nezažil,“ řekl závěrem Aleš Verlík.