Děkujeme všem fanouškům a partnerům za podporu a přízeň v sezoně 2023/24.

Každý zápas hodně prožívám. Sportovní manažer Hanák o sezoně, kádru i trenérech

Každý zápas hodně prožívám. Sportovní manažer Hanák o sezoně, kádru i trenérech
P ř e r o v – V druholigové éře patřil mezi hlavní tahouny přerovského mužstva, pak se na střídačce posunul o lavičku výš. Nyní Pavel Hanák dokončuje osmou sezonu jako sportovní manažer tradičního účastníka Chance ligy. V uplynulém roce zažil náročné situace. Zubrům se nedařilo herně ani výsledkově, v prosinci proto vyměnil hlavního trenéra. Pak nastal obrat k lepšímu. Přerov se vyhnul problémům se záchranou, podeváté za sebou postoupil do čtvrtfinále play-off, navíc se v jeho týmu výrazněji chytili mladí hráči.

Dalo se podle vás přejít přes Vsetín do semifinále?
Vsetín byl určitě favoritem a hrál výborně, což dokazuje i teď ve finálové sérii se Zlínem. Myslím si, že taková rozhodující fáze té série byla na konci druhého zápasu, kdy jsme na Lapači měli i trochu více ze hry. Kdybychom tam vstřelili gól a vraceli se domů za stavu 1:1 na zápasy, tak to mohlo u nás být otevřené a zajímavé. Na „kdyby“ se ale hokej nehraje, v konečném výsledku byl postup Vsetína zasloužený a nám sezona bohužel opět skončila ve čtvrtfinále.

Hodně se v té souvislosti mluvilo o přesilovkách. Čím to, že přesilovky nebyly se strany Zubrů vůbec povedené?
Je pravda, že přesilovky celou sezonu nebyly dobré. V závěru sezony jsme už, co se týče přesilovek, šli skoro až do extrému. Vůbec jsme si nimi nedokázali pomoct. Je to asi i typem hráčů. Chyběl nám někdo, kdo by to vzal na sebe, nebo i častější střelba, aby to soupeře trochu rozhodilo. Když v přesilovce skoro nevystřelíme, tak prostě nemůžeme dát gól.

Už během předkola play-off s Pardubicemi a pak i ve čtvrtfinále dal trenér Mikeska více do hry mládí a naopak zkušenější hráče, například Jiřího Goiše nebo Jakuba Svobodu, nechal mimo sestavu. Jak jste to v první chvíli vnímal?
Samozřejmě jsme o tom diskutovali, ale trenér zodpovídá za výsledky. Jirka i Kuba určitě jsou hráči do play-off, ale trenéři vsadili na dravost těch mladších borců, kteří navíc ukázali, že na to mají a zahráli velice dobře. Takže nakonec se to rozhodnutí ukázalo jako správné.

Čerstvě zveřejněným podpisem je právě mladý útočník Richard Nemec. Kdo z mladých hráčů na vás v uplynulé sezoně udělal nejlepší dojem?
Ríša byl zraněný z Litoměřic, kde utrpěl otřes mozku, a měl chvíli od hokeje pauzu. Ale v play-off ukázal, že je velkým příslibem do budoucna. Když bude hrát tak, jako v závěru sezony, bude pro nás dobrou posilou pro příští sezonu. Proto jsme se rozhodli podepsat novou smlouvu a dát mu šanci. Samozřejmě to ale nebylo jen o něm. David Dobša hrál velmi dobře a stejně tak i Jakub Zembol, kterého jsme si stáhli z juniorky Komety. V útočné formaci s Danem Ministrem ukázali tihle kluci asi nejvíc a ten závěr sezony měli velmi povedený.

Mluvil jste o Jakubu Zembolovi. Jak to s ním vlastně bylo? V Přerově už se objevil během loňské přípravy, ale pak byl v Brně.
Kubu jsme si už testovali na začátku sezony, ale trenéři se tehdy rozhodli, že lepší pro něj bude ještě juniorka. Je však naším hráčem a měli jsme jej k dispozici na střídavé starty pro případ zranění. Ta zranění pak přišla, takže jsme po Kubovi sáhli a on ukázal, že nastala ta správná chvíle. Tady mohu říct, že s Kubou Zembolem jsme se už domluvili na příští sezonu a podepsali jsme smlouvu.

Největší hvězdou přerovského týmu byl bezpochyby brankář Michal Postava. Co říct k jeho fantastickým výkonům?
Když to vezmu od začátku, tak Posty naskočil v minulé sezoně více do hry při zranění Michaela Petráska. Tam jsme z toho měli možná trochu obavu, protože pořád je to ještě mladý gólman. Ukázal ale, že je skvěle připravený a chytnul šanci neskutečným způsobem. V této sezoně už jsme žádné pochyby neměli. Věděli jsme, že pokud bude zdravý, což se povedlo, tak se o něj můžeme opřít. Myslím si, že svoje předchozí výkony ještě povýšil nahoru. I díky němu jsme se nakonec z těžké situace na přelomu roku dostali až do play-off.

Neměli jste ale přece jen obavu, že kdyby se Michal Postava, coby jeden z nejvytěžovanějších brankářů z celé Chance ligy, zranil, tak by to byl problém?
Možná to byl při té porci zápasů trochu i risk, když se nám pak zranil Marek Stuchlík. Pokud jsme neměli tolik na výběr, občas nám pomohl i Štěpán Lukeš z Komety a Dominik Piták z Hodonína, který se také ukázal dobře. Napsaného do Přerova jsme měli ještě mladého Jana Kavana, ale to bylo spíše v průběhu sezony. Byla domluva, že by na závěr šel do Třebíče, ale nakonec to dopadlo tak, že chytal za Znojmo v boji o záchranu. Naskočil i v extralize a ukázal, že je výborný gólman. Něco jsme měli v případě velké nouze vyjednané, ale naštěstí Posty zůstal zdravý a sezonu zvládl famózním způsobem.

Náhradu za Postavu už jsme sehnali

Michal Postava měl u Zubrů podepsáno i na příští sezonu, ale už je jasné, že v Přerově skončí. Můžete tuto situaci trochu přiblížit?
S Michalem jsme byli domluveni na dva roky. Ve smlouvě měl ale klauzuli, že pokud přijde nabídka z extraligy nebo ze zahraničí, která jej osloví, tak mu nebudeme bránit. To se stalo a navíc se po těch skvělých výkonech u nás dalo čekat, že kluby o něj budou mít velký zájem. Míša si proto vybral a my teď musíme řešit, co bude na brankářském postu příští rok.

Přerov vždy sázel na velmi dobré brankáře, jak to tedy s náhradou za Michala Postavu aktuálně vypadá?
Brankáře se nám již podařilo sehnat. Samozřejmě tohle všechno probíhá ve spojení s trenérem brankářů Jiřím Sklenářem, který dává tipy, vybírá brankáře a pracuje pak s nimi. Jméno nového brankáře zveřejníme na začátku května při startu suché přípravy.

V některých zápasech byl v roli dvojky Josef Němeček, který pak odchytal skvělý zápas v Prostějově, ale dál už se u Zubrů neobjevil. O něj jste dál už neměli zájem?
Pepu jsme měli na měsíční hostování z Letňan, kam se pak vrátil. Můžu říct, že i s ním jsme jednali a je jednou z variant pro novou sezonu. Uvidíme, jak to nakonec dopadne.

Realizační tým Zubrů zůstává pohromadě, nebo v něm pro novou sezonu nastanou nějaké změny?
Tady už mohu potvrdit, že realizační tým zůstává beze změn. Michal Mikeska bude mít k sobě asistenta Petra Dočkala a trenérem brankářů a videokoučem zůstává Jiří Sklenář.

Mikeska má jinou představu, než jeho předchůdci

Michala Mikesku jste angažovali těsně před Vánoci, kdy bylo mužstvo ve velké krizi. Jeho příchod byl hodně podařeným tahem a fanoušci si jej oblíbili.
V prosinci během toho složitého období jsme řešili, že se prostě už musí něco změnit. Hra neodpovídala tomu, co jsme si představovali, a výsledky nebyly. Viděli jsme, jak Michal Mikeska během krátké doby zvedl Šumperk. Mnohokrát jsem si s ním volal, protože jsme se Šumperkem řešili i střídavé starty našich hráčů. Nakonec padla volba na něj a ukázalo se, že jsme si vybrali dobře. Když přijde někdo úplně nový, nikdy nevíte, jak to bude vypadat. Ale Michal je takový „hokejový blázen“ a myslím si, že také u nás udělal s týmem kus práce.

Jak moc teď trenér Mikeska mluví do tvorby kádru pro příští sezonu? Které hráče máte přivést a pak i podepsat.
Mluví do toho hodně, ale tak to u nás funguje. My spolu s trenéry všechno konzultujeme a trenér je pak za ten tým a výsledky zodpovědný. Teď má trochu jinou představu, než měli předchozí trenéři.

Můžete to více rozvést? Když Michal Mikeska přicházel, měl určitou vizi a chtěl některé věci změnit.
Hlavní věcí je určitě změna stylu hry. Řešili jsme i jiné typy hráčů, protože Michal chtěl hru více zrychlit. Byli tady mladí kluci jako Vojtěch Lednický, Joshua Mácha, Daniel Ministr a další, kteří pod ním zápas od zápasu rostli. Takové typy hráčů teď hledáme. Chceme i rozdílového hráče, ale po takových jdou všechny kluby. Uvidíme, co se nám podaří. Třeba o zmiňované hráče zájem máme, ale musíme počkat, jak s nimi naloží jejich mateřské kluby. Naopak to znamená, že pro ty starší už nemusí být tolik místa. Myslím si, že ta obměna týmu teď bude větší, než třeba v předchozích letech. Momentálně ještě všechno řešíme, ale v nejbližší době už bychom měli oznámit jména hráčů, kteří v Přerově pokračovat nebudou.

Když zmiňujete mladé hráče, jak to vypadá s juniory, kteří se nakonec po boji a s velkým štěstím udrželi v extralize?
V první řadě je velký úspěch, že se juniorka zachránila, protože před sezonou nás všichni pasovali do role největšího outsidera. Určitě je to i vizitka dobré práce s mládeží. Už jsme podepsali Radima Hradila, kterého čeká první sezona v áčku. Samozřejmě budeme chtít zapojit do přípravy i některé hráče ročníku 2004 a 2005. Bude jen na nich, jestli si dokáží říct o smlouvu. Ještě jsme ale neměli schůzku s trenéry juniorky, takže bude záležet na tom, jak se trenéři společně dohodnou.

Už teď je jasné, že s Olomoucí se áčko, juniorka i dorost utkají v přípravě – v zápasech O vládce Hané v rámci Mora Festu. Co na to říkáte?
Za mě to bude výborná akce. Pro fanoušky budou hokejové zápasy spojené s koncerty, což je určitě atraktivní. Vnímám to jako správný směr k tomu, abychom s Olomoucí prohlubovali spolupráci.

Produktivitu ovlivňují rozdíloví hráči i přesilovky

Jako sportovní manažer máte v klubu za sebou už osmou sezonu. Byla ta končící, vzhledem k složitému průběhu, zatím nejtěžší?
Nevím, jestli nejtěžší, ale každopádně byla velice náročná. Ke konci roku jsme se dostali do herní krize a měnil se trenér, což nikdy není jednoduché. Tým si pak zvyká na něco nového. V tom závěru roku jsme v tabulce spadli hodně dolů a vůbec to nebylo příjemné. Chance liga je nesmírně vyrovnaná. Třeba Slavia vyhlásila boj o šestku a nakonec se do posledního kola zachraňovala. Kdo by před sezonou řekl, že Znojmo s takovým kádrem spadne. Do posledního kola nebylo jasné, kdo postoupí do play-off, do předkola nebo sestoupí. Není prostě žádný slabý tým a zápasy rozhodují maličkosti.

Jste Přerovák, hrál jste za Zubry spoustu zápasů, takže se vám během té krize asi nespalo dobře.
Je to tak. Já to hodně prožívám a každá porážka mě velice mrzí. O to víc, když jsem v Přerově hokejově vyrostl a jsem tady doma. S malou přestávkou jsem na našem zimáku 35 let. V tom neúspěšném období se mi i těžko vycházelo z domu ven, třeba na nákup. Hodně lidí mě zastavovalo s tím, jak to řešíme. Zažil jsem i situace, kdy už nebylo daleko k nějakým nadávkám. Nebo se řeší různé výhrůžné SMS a podobně. Ale to k této práci asi patří.

Velkým tématem je produktivita. Přerov vstřelil v základní části 116 gólů, což je nejméně ze všech týmů. Jak těžké je skládat mužstvo, když má klub skromnější finanční možnosti?
Góly střílí hlavně rozdíloví hráči a padají hodně v přesilovkách. Je to vidět třeba u Třebíče, která má z rozdílových hráčů jednu lajnu, na kterou sází. Pak tady máme kluby jako Vsetín, Prostějov nebo Poruba, které si mohou dovolit postavit z rozdílových hráčů prakticky celý tým. My takové finanční možnosti nemáme, takže musíme všechno nahradit bojovností. Samozřejmě bychom velmi rádi nějakého střelce získali. Nebo by bylo skvělé, kdyby se nám z našich kluků nějaký střelec probudil a pomohlo nám to i v těch přesilovkách.

Ze své pozice často cestujete za hokejem. Díváte se i dolů, kdo by mohl postoupit do Chance ligy?
Zrovna teď jezdím na zápasy hodně. Byl jsem se v Hodoníně podívat na Nový Jičín, viděl jsem zápas Slovanu Bratislava s Košicemi, za které hraje náš odchovanec Jakub Ferenc. Byly to hodně bojovné zápasy a v Hodoníně navíc byla výborná divácká kulisa. Ve čtvrtek jsem byl na zápase Havířova s Táborem, kde ta úroveň hry už byla mnohem vyšší a dobře se na to dívalo. Tábor mě překvapil svou hokejovostí, ale paradoxně oba zápasy v Havířově, který měl naopak velmi dobrou koncovku, prohrál. Chomutov jsem neviděl, ale vím, že tyto tři týmy jsou výrazné. Je těžké tipovat, kdo by mohl postoupit. Ze tří totiž může postoupit jen jeden.

Řešíte už program přípravy na novou sezonu?
Ano, už ho dáváme dohromady. Zúčastníme se už zmíněného Mora Festu a chtěli bychom zase doma uspořádat ZUBR Cup, který se loni z termínových důvodů neuskutečnil. Situace byla těžší i kvůli pozdějšímu nástupu na led, takže jsme museli ze začátku jezdit do Nového Jičína. Letos bychom doma měli mít led už od 22. července. Je to o tom, jak se nám všechno podaří poskládat. Chtěli bychom samozřejmě do Přerova dotáhnout i jiné soupeře, než okolní z Chance ligy. Uvidíme, jak všechna jednání dopadnou.

Foto: Jan Gebauer a Michal Struž