Děkujeme všem fanouškům a partnerům za podporu a přízeň v sezoně 2023/24.

Zubři o finále MS ve fotbale: Malina uznal kvalitu Francie, Novotný chválil úroveň duelu

Zubři o finále MS ve fotbale: Malina uznal kvalitu Francie, Novotný chválil úroveň duelu
P ř e r o v – Oba si v neděli, v poslední den dovolené před začátkem další části suché letní přípravy, užívali nefalšovaný fotbalový svátek. Obránci Zubrů Ľubomír Malina a Martin Novotný měli na finále mistrovství světa ve fotbale každý trochu jiný pohled. Zatímco první přál vítězství Chorvatsku, druhému zase tolik na konečném výsledku nezáleželo. Oba se ale zároveň shodli, že se u televizních obrazovek stali svědky parádního zápasu.

Ľubomír Malina zvolil pro sledování boje o světový primát teplo domova. Společnost mu při tom dělal jeho táta. Času, který pro střetnutí Francie s Chorvatskem v nedělní podvečer obětoval, rozhodně nelitoval. „Byl to parádní zápas. Jsem typem fotbalového fanouška, který se rád podívá na umění Francie i Chorvatska, stejně jako jednotlivých hráčů obou reprentací. Neměl jsem žádné nervy, ale trochu mě mrzí, že nevyhráli Chorvaté. Přál jsem jim to víc než Francouzům," svěřil se. Zároveň ale uznal kvalitu francouzského výběru. „Proměnil své šance, měl výborně nastavenou taktiku. Po taktické stránce to utkání určitě zvládl lépe," usoudil.

Martin Novotný kvitoval kvalitu, jež finále nabídlo. „Užíval jsem si ho. Po většinu hrací doby byl k vidění parádní fotbal, takže za mě super," rozplýval se. Pokud by se optika drobnohledu zaměřila na to, komu přál více zisk zlata, zvítězilo by i u něj Chorvatsko. „Ale celkově mi na výsledku nijak nezáleželo. Setkaly se dva týmy, kterým jsem přál od začátku," podotkl.

Podle rodáka ze Šumperka rozhodly nejdůležitější bitvu mistrovství v Rusku dvě branky Francie ve druhé půli krátce po sobě. Současně neskrýval překvapení, že během 90 minut padlo na stadionu Lužniki v Moskvě rovnou šest přesných zásahů. „Obecně se asi čekalo, že to bude méně gólů. Tím spíš jsem byl příjemně překvapený," prozradil. Podobnému pocitu se nevyhnul ani momentálně jediný cizinec v přerovských službách. „Tipoval jsem výsledek 2:1. Jsem rád, že padlo tolik branek. Lidé, co finále sledovali, si to museli užít. Hlavně ti přímo na tribunách," glosoval.

Svého vyloženě oblíbeného hráče ani jeden ze Zubrů v kádrech nedělních soupeřů neměl. „Nejvíce jsem na mistrovství fandil Anglii, to je můj oblíbený tým," zmínil Malina nakonec čtvrtý celek turnaje. Při pohledu na některá jména ve finále přesto pořádně zbystřil. „Griezmann, Mbappé, Pogba nebo brankář Lloris. A na druhé straně Mandžukič, Modrič, Ratikič, to jsou jména, která s balonem přímo kouzlí," uchvátilo jej. Novotného sympatie na klubové úrovni směřují k Realu Madrid. „Takže jsem si vychutnával, že se takového utkání zúčastnili Varane a Modričem."

Chorvatsko sice zemi galského kohouta podlehlo 2:4, pro oba zadáky Přerova se však stalo značným překvapením šampionátu. „Rozhodně mě překvapilo víc než Francie," souhlasil Martin Novotný. „Ale po tom, jak zvládlo základní skupinu, pro mě s ohledem na jeho další los až takové překvapení nebylo," doplnil. Ľubomír Malina Chorvaty přirovnal k týmu Las Vegas v NHL. „Každý chtěl, aby se dostali až na vrchol, bohužel se jim to nepovedlo. Každopádně si rozhodně zaslouží uznání. Známí, kteří byli zrovna v ten čas na dovolené v Chorvatsku, posílali videa, jak tam lidé mistrovstvím žili. Bylo to něco neskutečného, klobouk dolů před Chorvatskem za výkon v Rusku," vzkázal na dálku vicemistrům světa.