Děkujeme všem fanouškům a partnerům za podporu a přízeň v sezoně 2023/24.

Druhý mečbol Kladna už Zubři neodvrátili, z postupu se tak po boji radují Rytíři

Druhý mečbol Kladna už Zubři neodvrátili, z postupu se tak po boji radují Rytíři
K l a d n o – Středeční výhrou na domácím ledě sice Zubři dokázali stav čtvrtfinálové série ještě snížit a vrátit bitvu k dalšímu zápasu do Kladna, druhý mečbol už však Rytíři proměnili. Přerov během druhé třetiny gólem Dvořáka vykřesal naději, ta ale ve třetí třetině definitivně zhasla. Modrožlutí nevyužili přesilovku pět na tři, Kladno naopak v početní nevýhodě rozhodlo a raduje se z postupu do semifinále.
ČF5, pátek 8.3.2019
Rytíři Kladno - HC ZUBR Přerov
Rytíři Kladno - HC ZUBR Přerov
4:1
(1:0, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 10. Nash (Zajíc, Machač), 26. Říha (Kaut), 51. Vampola (Říha), 54. Jelínek (Nash, Vampola) – 35. Dvořák (Sýkora, Sikora). Rozhodčí: Souček, Šindel – Podrazil, Bosák. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4825. Střely na branku: 37:29 (11:8, 16:10, 10:11). Zblokované střely: 11:4. Vhazování: 46:27. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.
Cikánek – Nash, Zajíc, Říha, Kehar, Lakos, Svedlund – Jágr, Plekanec, Melka – Strnad, Vampola, Redlich – Jelínek, Machač, Zikmund – Kružík, Kaut, Kubík
Klimeš – Novotný, Černý, Pala, Zbořil, Weinhold, Pohl – Doležal, Pšurný, Navrátil – Sikora, Sýkora, Dvořák – Goiš, Hejcman, Tomi – Gago, Moučka, Š. Kratochvil – Davídek

Komentář k zápasu

Přerov dostal brzy v zápase možnost přesilovky. V ní si lehce zleva sjel Tomi a bekhendem chtěl přehodit Cikánkovu lapačku, puk skončil přímo v ní. Do odkryté brány mohl střílet Lakos, ideální moment ale promeškal a Klimeš se stačil přesunout a pokus směřující pod břevno vytěsnil. U modré čáry přenechal Davídek Černému, jenž se protáhl po levém křídle. Mezeru v Cikánkově postavení na přední tyči nenašel.

V desáté minutě nabil Zajíc na modrou čáru Brendonu Nashovi a ten dělovkou nasměroval kotouč mimo dosah Klimešovy lapačky. Do střely Kružíka výborně padl Pala, střela Sikory na druhé straně se otřela o pravou tyč. V osmnácté minutě si na ose najel Moučka, Cikánka mezi betony nepřekonal a ještě ho seknutím fauloval. V kladenské přesilovce Klimeš zlikvidoval dvě rány příklepem od Jágra.

Na začátku druhé třetiny mohl srovnat Navrátil, jeho střelu zleva Cikánek vyrazil do ochranné sítě. Pořádnou pumelici vyslal od modré čáry Říha, Klimeš těžký kotouč poslal před sebe. Ve 26. minutě Kladno potrestalo vyloučení Novotného, od modré čáry nasměroval puk za vzdálenější tyčku Jiří Říha. Před brankou vyplaval puk k Pohlovi, který kromě Cikánka přehodil i prostor mezi třemi tyčemi. Moučka křížným pasem oslovil Navrátila, který ranou z první trefil přesunuvšího se Cikánka.

Ve 32. minutě putoval na trestnou lavici Plekanec a Novotného dělovku Cikánek zachytil v lapačce. Následně se síly na obou stranách srovnaly. Akce druhého přerovského útoku ve 35. minutě znamenala snížení. Sýkora zpoza branky našel napravo čekajícího Filipa Dvořáka, který bez prodlení rozvlnil síť v prostoru mezi zkoprnělým Cikánkem a bližší tyčí. Po Navrátilově pobídce pálil příklepem Pšurný, kladenský brankář včas sklapl betony. Zanedlouho se Klimeš rychlým přesunem k ledu zblízka vyznamenal proti Redlichovi.

Tutovku připravil Hejcman Davídkovi, ten ovšem osamocený před brankou padajícího Cikánka neprostřelil. Po nedovoleném bránění Melky hráli Přerovští přesilovku, ta se vyloučením Lakose na 42 sekund dokonce zdvojnásobila. Zubří pětice toho ale využít nedokázala a v pokračující převaze pěti proti čtyřem přišel z domácí strany trest. Petr Vampola obkroužil bránu a za pomoci přerovské teče dopravil puk za brankovou čáru. Jágr v přesilovce o chloupek minul, krátce po ní nicméně Nashovo nahození tečoval za Klimešova záda Šimon Jelínek. Hanáci sérii na svůj stadion nevrátili a se sezonou se loučí.

Ohlasy trenérů

Jindřich Lidický (Rytíři Kladno): Věděli jsme, že nás bude čekat velmi těžký, houževnatý soupeř. To se potvrdilo. Snad s výjimkou třetího zápasu, kdy se nám podařilo utéct vyšším rozdílem, to bylo vždy vyrovnané až do poslední třetiny. Soupeř hrál velmi dobře, tvrdý, silový, hodně nepříjemný hokej. Měl tam velice slušné kombinační věci, na to jsme se snažili dát si pozor. Utkání se lámalo za stavu 2:1, kdy měl Přerov jasnou šanci. Jeho hráči tam byli sami před bránou, naštěstí to neproměnili. My jsme pak dali třetí branku. Byla to velmi těžká série. Chtěl bych Přerovu pogratulovat k výbornému výkonu, k tomu, že hrál fér. Byla to pěkná série a jsme rádi, že jsme ji zvládli.

Vladimír Kočara (HC ZUBR Přerov): Myslím si, že jsme sehráli slušnou partii. Dostali jsme domácí tam, kam jsme potřebovali. Do poslední třetiny jsme měli šanci zápas zvládnout. Měli jsme své šance, měli jsme deset minut před koncem přesilovku pěti na tři. Stejně jako v celé sérii rozhodly věci typu vhazování, neproměňování přesilových her. Domácí mají neskutečnou sílu dopředu a zaslouženě postoupili do semifinále.