Děkujeme všem fanouškům a partnerům za podporu a přízeň v sezoně 2023/24.

Z Přerova do dějiště mistrovství světa. David Svozil bude Zubry reprezentovat ve Finsku

Z Přerova do dějiště mistrovství světa. David Svozil bude Zubry reprezentovat ve Finsku
P ř e r o v – V šestnácti letech nemá daleko do dvou metrů, vysoká postava mu ale nepřekáží. Na ledě dokáže vyrazit z pozice obránce, obejít několik soupeřů a vytvořit si gólovou šanci. Stejně jako jeho sourozenec, který od loňska působí v zámoří. David Svozil staršího bratra (zatím) nenapodobí. Přesto se stal dalším důkazem, že přerovský hokej dokáže připravit talenty na prestižní angažmá. Odchovanec Zubrů a mládežnický reprezentant se upsal ve Skandinávii. Na třináct let pod střechou MEO Arény naváže ve finském Ilvesu Tampere.

„S Davidovým tátou jsme více než půl roku řešili, jakou cestou se David vydá dál. Tím, že nemáme nejvyšší soutěž juniorů, je těžké v našem klubu udržet kluky na úrovni reprezentace. Domluvili jsme se ale, že pokud by Davidovi nevyšlo zahraničí, zůstal by v Přerově. Nezbývá, než věřit, že v Ilvesu se bude dál rozvíjet a bude nedílnou součástí mládežnických reprezentací,“ komentuje Svozilův odchod sportovní manažer mládeže Zubrů Vladimír Kočara.

„Chci se hokejově posunout. Ve Finsku jsou kvalitní podmínky, včetně soutěže. Věřím, že se toho hodně naučím,“ zdůvodňuje přesun do severské země David Svozil. Z Tampere dostal nabídku, která jej zlákala. „Mají dobrý tým, áčko bylo posledně vysoko. Juniorka se sice umístila trochu níž, ale to nevadí,“ pochvaluje si s tím, že v Ilvesu bude hrát za kategorii U18.

Ve třetím největším finském městě už trénoval. Tři a půl týdne se připravoval mimo led. „Ze začátku to bylo těžší. První týden jsem si musel zvyknout na prostředí bez rodičů a kamarádů. Potom už to bylo v pohodě,“ prozrazuje. „Tréninky byly specificky zaměřené. Jedna posilovna na ruce, druhá zase na nohy, potom svaly, běhy,“ přibližuje náplň suché přípravy.

V klubu nebude jediným Čechem. Od roku 2021 v zeleno-žluto-černém dresu chytá Marek Langhammer, který na letošním světovém šampionátu právě v Tampere pomohl českému národnímu týmu k bronzu. Po uplynulé sezoně pak do Ilvesu zamířil i nejlepší brankář Chance ligy, vsetínský Jakub Málek. „Navíc tady působí i Ondřej Bizoň (brankář – pozn. red.) a bratři Kosáci (útočníci Jakub a Ondřej Kosovi – pozn. red.) z Komety. První dva týdny mi pomáhali, pak už jsem se osamostatnil,“ doplňuje Svozil.

Přerovu jsem hodně vděčný

„U Davči Svozila není vůbec diskuse, že musel jít někam jinam. Už by hrál čtvrtý rok extraligový dorost, potřeboval se posunout zase výš. S panem Verlíkem mu přejeme všechno nejlepší, ať se mu moc a moc daří,“ uvádí ke Svozilovi v rozhovoru trenér zubřích dorostenců David Kudělka.

David Svozil je bratrem Stanislava Svozila, kterého si loni na draftu NHL vybral Columbus a stal se zatím nejvýše draftovaným přerovským odchovancem vůbec. Věkový rozdíl mezi oběma sourozenci činí tři roky. Oba přitom nastupují v obraně a oba na Hané působili do dorostu. Mladší David byl v loňské sezoně druhým nejproduktivnějším hráčem extraligového týmu. Během 38 zápasů nasbíral 42 bodů za šest branek a 36 asistencí. Také si pětkrát zahrál za českou reprezentaci do 16 let, v mezinárodních duelech zaznamenal tři gólové nahrávky.

„Přerov mi dal opravdu hodně věcí. Začínal jsem tady ve třech letech a naučil jsem se hrát hokej. Klubu jsem velmi vděčný,“ děkuje David Svozil Zubrům.