Děkujeme všem fanouškům a partnerům za podporu a přízeň v sezoně 2023/24.

Číp sní o zdolání extrémního triatlonu. Ale: Teď se chci soustředit jen na hokej, ubezpečil

Číp sní o zdolání extrémního triatlonu. Ale: Teď se chci soustředit jen na hokej, ubezpečil
P ř e r o v – Proslýchá se, zasměje se útočník Zubrů Radek Číp při otázce, jakému extrému by se v budoucnu rád postavil. Za jeden ze svých snů v okamžiku označil zvládnutí triatlonu Ironman. Prestižního závodu skládajícího se z dlouhého plavání, jízdy na kole a maratonského běhu.

„Nemám přesně naplánované, kdy bych se do Ironmana chtěl pustit. Celé léto o tom vtipkuji s Romanem Pšurným. Tvrdí, že to nezvládnu, já ale chci jemu i sobě dokázat, že to dám,“ prozradil bývalý hráč Havlíčkova Brodu, Olomouce, Znojma či rakouského Dornbirnu.

Čípa vůbec vždycky zajímaly extrémní sporty. Jeho vůbec největším snem není Ironman, nýbrž zdolání nejvyšší hory světa Mount Everest. „Drží se mě to už odmala. Být v jednu chvíli na nejvyšším bodě celé planety,“ zasní se. O výzvě pro „železné muže“ přemýšlí přibližně tři roky. „Ironman se dostal na místo rodea, ježdění na býkovi. To mě také zajímalo. Ale když jsem viděl frajery, jak na to trénují celý život… asi bych to nezvládl,“ usoudil.

Křídelník, jenž k Zubrům přišel loni v červnu, dříve rád běhal. O půlmaratonech a maratonech tvrdí, že by je dokázal úspěšně dokončit. „I když Pšurka zase tvrdí, že ne. Skrz mojí váhu,“ uvedl s úsměvem. Plavat se naučil v Rakousku, problém mu nedělá ani kolo. „Ohledně Ironmana jsem tak plný sebevědomí. Ovšem realita může být úplně jiná,“ uvědomuje si Radek Číp.

Na extrémních sportech se mu líbí, že si při nich člověk sáhne až na dno svých sil a bojuje sám se sebou. „Když vylezete z vody, musíte ujet 180 kilometrů na kole a pak ještě uběhnout maraton. Klesnete hodně hluboko, láká mě to,“ zopakoval.

Jak mu pro závod Ironman může pomoci hokejová příprava? „Asi ani nevím,“ pokrčil zprvu rameny. „Celý život jste samozřejmě v zápřahu a tréninku,“ připustil. „Ale na Ironmana je potřeba trénovat i jinak,“ dodal vzápětí.

Slavný triatlon ale pro havířovského odchovance není na pořadu dne. „Jsem pořád profesionální hokejista a hokeji se chci věnovat na sto procent. Nemá teď smysl míchat do toho něco, co by pro mě z hlediska hokeje mohlo být kontraproduktivní,“ zdůraznil.

Považuje však za vhodné konzultovat svůj ironmanový sen zrovna s Romanem Pšurným? „Jasně, s Romanem hlavně. Je to pro mě úžasný člověk, kterého obrovsky respektuji. Teď se mi sice vysměje, že jsem mu skočil šipku do zadku. Ale on ví, že k němu mám respekt. Strašně moc mě baví s ním každý den pracovat a popichovat se,“ glosoval.

„To je také důvod, proč je to v Přerově super. Můžete přijít do šatny a takového chlapa, který byl draftovaný New York Rangers – to tam prosím napište – můžete popichovat. Roman je dříč, osobnost a tu srandu vezme,“ považuje si osmadvacetiletý Číp.

Zamyslel se také nad tím, jak by pro účast na extrémní podívané Pšurného motivoval. „Kdybych přišel s finanční motivací, řekl bych, že Roman by do závodu šel a nechal by v něm duši. Doufám, že to Roman vezme s nadhledem, ale kačena by asi nestačila. Leda nadívaná mincemi,“ zavtipkoval hokejista s více než 200 starty v mezinárodní EBEL.