ZÁPASY ONLINE ► JUNIOŘI: České Budějovice - Přerov 9:0

Zubři zazářili na přerovském Sportovci. Získali tři první místa, A-tým skončil druhý

Zubři zazářili na přerovském Sportovci. Získali tři první místa, A-tým skončil druhý
P ř e r o v – Své úspěchy na ledě potvrdili oceněními v anketě Nejúspěšnější sportovec města Přerova za rok 2019. Hokejoví Zubři si vysloužili prvenství ve třech kategoriích. Vladimíra Kočaru vyhlásili v sále Městského domu Trenérem roku, Tomáš Suchánek se stal nejlepším mládežníkem a další odchovanec MEO Karel Plášek starší zase Osobností roku. Dařilo se také A-týmu, mezi dospělými kolektivy ho předčili jen američtí fotbalisté. Foto: Jan Pořízek

Minulý rok zaznamenali hokejisté Přerova po sportovní stránce několik výrazných úspěchů. A-mužstvu prospěla lednová výměna trenérů a po úctyhodné bodové sérii čítající dvanáct zápasů podruhé za sebou zakončil základní část Chance ligy na páté příčce. Vybojoval přitom 96 bodů, čímž navýšil své historické maximum (stejně jako letos, kdy ziskem 109 bodů opět stanovil nový rekord, pozn. red.). Ve čtvrtfinále play-off pak pořádně potrápil pozdějšího postupujícího do extraligy – kladenské Rytíře s Jaromírem Jágrem a Tomášem Plekancem v sestavě.

Na ještě lepší umístění dosáhli Zubři během letošní mistrovské sezony. Po první části Chance ligy jim připadla druhá pozice, tu obhájili i v nadstavbové části mezi osmi nejlepšími týmy. Druhé místo si odnesli rovněž z galavečeru v Městském domě. Lépe si vedli pouze přerovští Mamuti, celek amerického fotbalu s jedinou porážkou opanoval druhou ligu a postoupil mezi českou elitu.

Tomáš Sýkora jako kapitán dovedl Zubry až do loňského čtvrtfinále proti Kladnu. Letošní sezona pro něj ze zdravotních důvodů skončila předčasně.

Do čtvrtfinále proti Jágrovi a spol. i k letošní vítězné jízdě dotáhl Přerovany realizační tým v čele s hlavním koučem Vladimírem Kočarou. Jeho práce se promítla v kategorii Trenér roku, kde předstihl lodivoda amerických fotbalistů Jiřího Lázničku a trenéra volejbalistek Radima Vlčka.

„Beru to jako ocenění pro celý trenérský kolektiv. Jsme rádi, ale je tu spousta dalších kvalitních trenérů. Osobně bych dal cenu Jirkovi Sklenářovi, který stojí za obrovským progresem taktéž oceněného brankáře Tomáš Suchánka," uvedl Kočara, současně sportovní manažer zubří mládeže, pro Televizi Přerov.

Vladimír Kočara ovládl kategorii Trenér roku. Zubři se i díky jeho práci znovu dostali mezi nejlepší mužstva Chance ligy.

Šestnáctiletý brankář Tomáš Suchánek patří mezi největší talenty přerovského hokeje. Pravidelně nastupuje za mládežnické reprezentační výběry. Sedmnáctce loni v listopadu vychytal bronzovou medaili na World Hockey Challenge, neoficiálním mistrovství světa. Svými zákroky držel také dorost Zubrů, kterému pomohl k udržení nejvyšší soutěže.

Letos v lednu přestoupil z Přerova do Třince. V organizaci Ocelářů začal naskakovat především za prvoligovou farmu z Frýdku-Místku, s níž dlouho živil naději na postup do předkola play-off Chance ligy. Mezi nejlepšími mladými sportovci Suchánek triumfoval před kanoistkou Gabrielou Hermély a plavkyní Adélou Zapletalovou.

Gólman Tomáš Suchánek je jedním z příkladů úspěšné práce Zubrů s mládeží. V šestnácti letech už má i zkušenosti se seniorským hokejem.

Po reprezentačním trenérovi Miloši Říhovi vystoupal na pódium jako Osobnost roku další přerovský odchovanec z prostředí hokeje. Karel Plášek starší loni ukončil profesionální hráčskou kariéru. Útočník proslulý svými bruslařskými dovednostmi nasbíral více než 700 extraligových startů. V dresu Znojma si pověsil na krk bronzovou medaili, s Vítkovicemi pro změnu stříbro.

V roce 2016 se vrátil do Přerova a v jednom útoku si zahrál se svým stejnojmenným synem. Poté ještě přidal sezonu za druholigový Šumperk, v 45 letech přitom vyhrál kanadské bodování Draků.

Osobnost roku a znovu osobnost spjatá s hokejem. V Městském domě tentokrát ocenili legendu Karla Pláška staršího.