ZÁPASY ONLINE ► JUNIOŘI: České Budějovice - Přerov 9:0

Hrdina české sedmnáctky Tomáš Suchánek: Na úspěch nezapomenu do konce života

Hrdina české sedmnáctky Tomáš Suchánek: Na úspěch nezapomenu do konce života
M e d i c i n e H a t – Fantastického úspěchu dosáhli na World Hockey Challenge – neoficiálním mistrovství světa – čeští reprezentanti do sedmnácti let. Základním kamenem na jejich cestě k bronzovým medailím byl brankář, přerovský odchovanec Tomáš Suchánek. Na turnaji zasáhl do všech šesti utkání, chytal výborně a po zisku cenného kovu se dokonce dočkal místa v all-star týmu.

V noci po výhře nad týmem Kanady White v zápase o bronz prožíval úžasné pocity. „Je to obrovský úspěch. Možná mi ještě nedochází, co jsme dokázali, ale časem mi to určitě dojde. Opravdu je to velikánský úspěch,“ svěřil se dojatě Tomáš Suchánek.

Společně s obráncem Stanislavem Svozilem, útočníkem Martinem Ryšavým a trenérem Jiřím Sklenářem se stal unikátem v českém týmu. K medaili pomohli hned čtyři odchovanci jednoho klubu – a to ještě žádného velkoklubu. „Se Standou Svozilem jsme si trochu dělali srandu, že je to takové zvláštní. Taháme to spolu odmalinka a takhle jdeme pořád,“ glosoval šestnáctiletý brankář.

Vynikající vizitka pro klub

„Je skvělé, že jsme si takto, všichni tři odchovanci, mohli spolu zahrát. Víc míst, kde k tomu bude příležitost, už podle mě nebude. Jsme za to moc rádi. Navíc je to vynikající vizitka pro klub, že vychoval tři hráče do reprezentace,“ podotkl.

Před prestižním turnajem jej renomovaný magazín The Hockey News zařadil mezi deset nejlepších Evropanů, kteří na něm budou startovat. Jako závazek to Suchánek nebral. „Měl jsem jediný závazek, a to pochytat co nejvíce puků a pomoci týmu. Z hodnocení magazínu jsem žádnou vědu nedělal,“ konstatoval.

Proti „bílému“ výběru Kanady už Češi jednou na neoficiálním šampionátu hráli. Věděli tak, co od něj mají čekat a na co se musí nachystat. „Zápas vyhrál ten, kdo měl větší nervy. Hra byla celou dobu strašně vyrovnaná, pořád padesát na padesát. Měli jsme na dosah už vítězství v řádně hrací době, ale Kanada dvě minuty před koncem vyrovnala. V prodloužení to Ryšavec naštěstí čtrnáct sekund před koncem rozsekl a mohli jsme se radovat,“ připomněl Suchánek, že „bronzovou" branku vstřelil další odchovanec Zubrů Martin Ryšavý.

Největší úspěch kariéry

Nejvíce se maskovaný Přerovan zapotil ve druhé a na konci třetí třetiny. „Dvě minuty jsme soupeře tlačili, pak zase tlačil on nás. Posledních sedm minut druhé třetiny jsme na sebe pořád jezdili přečíslení, bylo to náročně na psychiku. V závěru řádné hrací doby už pak Kanaďané museli všechno hrát do brány,“ popsal.

Podle Suchánka měli Češi v medailovém střetnutí ohromnou chuť a vydali ze sebe všechno. „Moc věcí oproti semifinále s Ruskem jsme měnit nemuseli. Teď to pro nás byl vrchol turnaje a naštěstí to cinklo,“ radoval se. „Pro každého z nás je to zatím největší úspěch kariéry. V sedmnáctce ani nejde dosáhnout na nic vyššího, než se takhle parádně umístit na neoficiálním mistrovství světa. Budu si to pamatovat do konce života,“ culil se gólman, kterého následně zařadili do all-star týmu World Hockey Challenge.

Na oslavy úspěchu došlo hned po zápase v kabině české sedmnáctky. „Pořádně jsme si to užili. Víc už se to asi oslavit nedá, protože v pondělí odlétáme,“ sdělil Tomáš Suchánek, že se úspěšná výprava zanedlouho vrátí domů. Tedy i do Přerova.

Přerované, kteří se podíleli na bronzových medailích české reprezentace do 17 let na World Hockey Challenge v Kanadě. Zleva Tomáš Suchánek, trenér Jiří Sklenář, Martin Ryšavý a Stanislav Svozil.

Úvodní foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej