ZÁPASY ONLINE ► JUNIOŘI: České Budějovice - Přerov 9:0

Se srpnem přichází tradičně prestižní ZUBR Cup. MEO čekají Vsetín, Slavia a Zlín

Se srpnem přichází tradičně prestižní ZUBR Cup. MEO čekají Vsetín, Slavia a Zlín
P ř e r o v – Čtvrtý ročník ZUBR Cupu se od úterý 13. do čtvrtka 15. srpna uskuteční v MEO Aréně. Zubři se postupně střetnou s trojicí soupeřů. Nejprve je prověří pikantní duel se Vsetínem, poté změří síly s pražskou Slavií a na závěr narazí na extraligový Zlín. Berani z krajského města na Valašsku obhajují loňské prvenství, Hanáci před rokem skončili třetí, čímž zkompletovali svou turnajovou sbírku medailí. Vsetínský tým se na ZUBR Cupu představí vůbec poprvé v historii, Slavia prestižní sportovní událost zná z roku 2017.
HC ZUBR Přerov - Berani Zlín
HC ZUBR Přerov - Berani Zlín
čtvrtek 15.8. 18:00
MEO Arena Přerov

Přerované v rámci ZUBR Cupu sehrají tři různé zápasy ve třech dnech. V úterý svedou na svém ledě souboj se Vsetínem. Ve středu v podvečer se budou snažit zdolat sešívané z hlavního města a turnaj pro ně vyvrcholí čtvrtečním utkáním se Zlínem. Hokejová podívaná začne v MEO Aréně pokaždé úderem osmnácté hodiny. Vstupné stejně jako na všechny přípravné zápasy Zubrů činí 60 korun.

Vsetín cílí výš, přivedl řadu posil

Ve Vsetíně chtějí svými hokejovými „valaškami“ kosit jednoho soupeře za druhým. Klub se do budoucna netají extraligovými ambicemi, letos hodlá druhou nejvyšší soutěží projít minimálně do finále. Tomu odpovídá složení jeho kádru. Oproti loňsku se změnil a posílil. Odešel sice běloruský gólman Jan Šelepněv, místo něj ale dorazila adekvátní náhrada v podobě Ondřeje Bláhy. Bývalá opora Havířova vytvořila brankářský tandem se svým starým známým z Českých Budějovic Davidem Gábou.

S Valašskem se rozloučil Peter Mikuš, místo něj chtějí zelenožlutí stavět na majiteli tvrdé a přesné střely s pěti stovkami extraligových startů Jiřím Drtinovi. Ještě před ním podepsali Vsetínští smlouvu s důrazným zadákem Martinem Dudášem. Dvaatřicetiletý vítkovický odchovanec prošel kromě mateřského klubu Mladou Boleslaví, polským Krakovem či naposledy slovenským extraligistou Košicemi.

Na Lapači se rozpadla elitní útočná trojice z poslední sezony. Antonín Pechanec s Vítem Jonákem zůstali, Luboš Rob ale kývl na nabídku extraligové Plzně. Odchod čtyřiadvacetiletého křídelníka s nálepkou kanonýra či stejnou situaci u Tomáše Pituleho, Romana Ráce, Ondřeje Kopty a Kanaďana Mitchella Theoreta vyvážili Východomoravané šesti novými útočnými akvizicemi.

Pokračuje. Bek Ondřej Holomek na snímku z loňského října jako kapitán Vsetína v Přerově.

Z Havířova získali Slováka Branislava Rehuše, z Litvínova Davida Tůmu, z Českých Budějovic Jakuba Doktora, z Ústí nad Labem Lukáše Volfa a z Mladé Boleslavi Martina Procházku. Výčet posil uzavírá přerovský odchovanec Vlastimil Dostálek.

Trenéři Jiří Dopita s Lubošem Jenáčkem se navíc stále mohou spolehnout na ofenzívně laděného beka Ondřeje Slováčka, jeho jmenovce Holomka nebo dalšího obránce Jakuba Tepera. V kariéře pokračuje devětatřicetiletý veterán Radim Kucharczyk, za Vsetín dále naskakuje na led také David Březina.

Valaši se v rámci ZUBR Cupu nemohou těšit na derby s odvěkým rivalem ze Zlína. Původně nemělo chybět, v červenci ale padlo rozhodnutí o tom, že se z organizačních důvodů hrát nebude. Vsetín duel vyhrál kontumačně 3:0. V přípravě si tak s předstihem připsal druhou výhrou, první v poměru 4:3 vybojoval doma proti účastníkovi slovenské extraligy – Dukle Trenčín.

Sestava VHK ROBE Vsetín v posledním zápase

Gába – Dudáš, Hryciow, Jeřábek, Ondračka, Teper, Slováček, Drtina – Dostálek, Pechanec, Jonák – Karafiát, Volf, Doktor – Březina, Rehuš, Procházka – Vítek, Šilhavý, Hořanský

Slavia podepsala ex-přerovského Hořavu a zkouší Arména

Mládí vpřed! Tímto heslem se řídí klub z metropole. Slavia do svého kádru postupně zabudovává čím dál více mladých hráčů. V Edenu se tím plní loni stanovená dlouhodobá koncepce, která se zaměřuje na práci s vlastními odchovanci, často zároveň mládežnickými reprezentanty.

Na soupisce červenobílých se nacházejí mimo jiné jména jako brankář Roman Málek (18 let, stejnojmenný syn bývalého reprezentačního brankáře Romana Málka), obránce Milan Antoš (19 let, stejnojmenný syn bývalého útočníka a současného experta České televize Milana Antoše) či útočník Jaroslav Brož.

Všichni tři jmenovaní nastoupili za A-tým Slavie už loni. Především Brož si v osmnácti letech nevedl vůbec špatně. Za dvě desítky zápasů v Chance lize šestkrát skóroval a na jeden gól přihrál. V útoku se může učit od zkušených spoluhráčů – čtyřiatřicetiletého Jiřího Doležala, stejně starého Martina Šagáta nebo jednatřicetiletého Martina Ondráčka.

Jiří Doležal, bratr přerovského Tomáše Doležala, patří k nejzkušenějším hráčům pražské Slavie.

Pražané také udrželi nebezpečnou dvojici Filip VlčekDaniel Vrdlovec. Vrdlovec se do Slavie vrátil letos v lednu, předtím hrál za konkurenční Ústí nad Labem. Výměna dresu mu prospěla, v 17 utkáních si přišel na sedmnáct bodů (3+14).

Ve slávistické obraně pokračuje čtyřicetiletý matador Jan Novák. Dalším bekem, který bude své cenné zkušenosti předávat mladším, je Petr Hořava. Hokejista, jenž v sezoně 2015/16 působil v Přerově, přišel do týmu trenérů Miloše Říhy mladšího a Jana Srdínka z Kladna. Posilu se podařilo získat také do brankoviště – Martin Michajlov do loňska chytal Chance ligu v Litoměřicích.

Kádr Slavie se před pár dny zúžil. Na zkoušce neuspěli útočníci Petr Hučko (loni druholigový Písek), Patrik Janáč (Skalica, slovenská první liga), Vincent Keszi (Řisuty, druhá liga), Daniel Svoboda (Trutnov, druhá liga) a Lukáš Sladkovský (Tábor, druhá liga). Nové angažmá hledá klub pro své dva kmenové hráče, forvardy Denise Heldáka a Davida Matějku. Sešívaní naopak dále testují útočníka z Arménie Noraira Hovsepyana. Čtyřiadvacetiletý rodák z hlavního města země Jerevanu české prostředí dobře zná. Od sedmi let žije v Praze, prošel mládeží Kladna a ve druhé lize si zahrál za Kobru Praha, Hodonín a naposledy Orlovou.

První tři přípravná utkání slávistům nevyšla. Padli jak s Kladnem (4:6), tak v pražském derby se Spartou (0:5) a s kazašským Irtyšem Pavlodar (1:3). Na ZUBR Cupu se mužstvo z Vršovic předvede podruhé. Při premiérové účasti ho Zubři v přestřelce přemohli 7:5.

Sestava HC Slavia Praha v posledním zápase

Málek – Barák, Valík, Duda, Saňa, Ryzák, Antoš, Holý, Šmíd – Brož, Vlček, Vrdlovec – Keszi, Šagát, Svoboda – Furch, Šteiner, Janáč - Hovsepyan, Sladkovský, Matějka – Šmerha

Zlínu se vrátil Köhler, Beranem se stal i Švéd

Extraligový Zlín je od roku 2017 pravidelným účastníkem a současně ozdobou ZUBR Cupu. Před dvěma roky na něj Zubři dokázali vyzrát výsledkem 4:3 po prodloužení, loni Berani potvrdili roli papírového favorita a v MEO Aréně zvítězili 4:1. Do střelecké listiny se zapsal i odchovanec Přerovanů Jakub Herman.

Sedmadvacetileté levé křídlo ve zlínském klubu pokračuje i nadále. Co se ale žlutomodrým změnilo, je hlavní kouč. Roberta Svobodu u kormidla nahradil dvojnásobný mistr světa a čtyřnásobný vítěz extraligy Antonín Stavjaňa. Asistentem trenéra zůstává vyhlášený vtipálek a někdejší komplexní zadák Martin Hamrlík.

Do přípravy se Zlínem se zapojili také tři hráči z přerovského kádru – obránce Mikuláš Zbořil a útočníci Šimon Kratochvil s Jakubem Navrátilem. První dva jmenovaní loni za Valachy zapsali své první extraligové zápasy v životě, střídavé starty k nim společně s Navrátilem mají vyřízené také pro letošní sezonu. Za MEO zase může nastoupit několik členů zlínského týmu.

Jedním z nich je další přerovský odchovanec, vysoký obránce Jakub Ferenc. Na Zimním stadionu Luďka Čajky už nebude sdílet jednu kabinu s útočníkem z Lotyšska Edgarsem Kuldou nebo s Nicolasem Werbikem, jenž se přesunul do jiného extraligového mužstva – Vítkovic. Brankář Tomáš Štůrala si zatím nové angažmá hledá, obránce Tomáš Valenta se stal posilou Kohoutů z Olomouce.

Přerovan Jakub Ferenc v dresu zlínských Beranů. Ve čtvrtek se stejně jako loni postaví proti „svým“.

Naproti tomu oznámil Zlín návrat forvarda Bedřicha Köhlera. Dnes čtyřiatřicetiletý hráč figuroval v jeho řadách sedm sezon – od roku 2008 do roku 2015. Poté strávil tři ročníky v Hradci Králové a jeden v Kometě Brno. Z USA se zpět do svého mateřského klubu přemístil o deset let mladší obránce Lukáš Buchta. Tipsport extraligu si od září vyzkouší vůbec poprvé. Roční smlouvu s následnou opcí si v Baťově městě vysloužil útočník Jan Dufek, který Zlínu prostřednictvím střídavých startů z Poruby pomáhal již loni.

Z Vítkovic ulovili Ševci útočnou posilu Romana Szturce, zajistili si taktéž služby Švéda Rickarda Palmberga. Třicetiletý útočník nastupoval v minulé sezoně v nejvyšší soutěži země tří korunek – za klub Timrå IK, kde v 53 utkáních nastřádal jedenáct branek a 24 asistencí. Nejčerstvější zprávou z tábora čtvrtečního oponenta Přerova je odstartování nové spolupráce s Jaroslavem Balaštíkem. Nejlepší střelec v historii zlínského hokeje se do rodného kraje vrací po čtyřech letech, u Beranů bude nově působit jako mentor, který bude mít na starost individuální přístup k hráčům.

Turnajem ZUBR Cup odstartují Zlínští svou zápasovou přípravu. Doma v úterý od 18 hodin vyzvou Slavii, během čtvrtečního podvečera a večera se popasují se Zubry.

Program čtvrtého ročníku turnaje ZUBR Cup

ZUBR Cup, út 13.8.
HC ZUBR Přerov - VHK ROBE Vsetín
18:00
ZUBR Cup, út 13.8.
PSG Berani Zlín - HC Slavia Praha (ve Zlíně)
18:00
ZUBR Cup, st 14.8.
HC ZUBR Přerov - HC Slavia Praha
18:00
ZUBR Cup, čt 15.8.
VHK ROBE Vsetín - HC Slavia Praha (ve Vsetíně)
17:00
ZUBR Cup, čt 15.8.
HC ZUBR Přerov - PSG Berani Zlín
18:00

Pozn.: Zápas mezi Zlínem a Vsetínem byl zrušen a kontumoval se poměrem 3:0 ve prospěch Vsetína.