ZÁPASY ONLINE ► JUNIOŘI: České Budějovice - Přerov 9:0

Pokud nejste Sidney Crosby, tvrdou hru musíte zvládat, uvědomuje si Radek Číp

Pokud nejste Sidney Crosby, tvrdou hru musíte zvládat, uvědomuje si Radek Číp
P ř e r o v – Není toho málo, na co se Radek Číp v nejbližší či trochu více vzdálené době těší. Po dvou letech si znovu zahraje na ZUBR Cupu, kde stejně jako ostatní Přerované dostane možnost popasovat se s extraligovým týmem Zlína a prvoligovými soupeři Slavií a Vsetínem. Na zápas za Znojmo v srpnu 2017 proti Hanákům si příliš nepamatuje. O Přerovu ale ví, že nic nevypustí a není mu cizí tvrdá hra. Sám se jí naučil díky kanadskému kouči v Dornbirnu.

„Trenér po mně každý den na tréninku vyžadoval, abych dohrával souboje. Postupně jsem si to vštípil do hlavy a teď už mi to přijde automatické. Pokud není hokejista výjimečný talent, měl by tvrdou hru zvládat,“ domnívá se sedmadvacetiletý útočník.

Dva roky zpátky jste proti Přerovu nastoupil za Znojmo – na ZUBR Cupu. Vzpomínáte si na ten zápas?
Vím, že jsme na turnaji odehráli celkem tři zápasy v krátkém časovém sledu. Co den, to zápas. Na herní projev Přerova si moc nevzpomínám. Vím ale, že přerovský tým byl vždycky pověstný tím, že byl nepříjemný, hrál poměrně tvrdě a nikdy nic nevypustil. To sedí i na mě, takže si myslím, že do mužstva dobře zapadnu.

Tvrdou hru preferujete?
Jestli mi Dornbirn něco dal, tak rozhodně posun po fyzické, silové stránce. Nikdy jsem nebyl vyloženě kontaktní typ hráče, ale v Dornbirnu po mně kanadský trenér každý den vyžadoval: ‚Dohrej to! Dohrej to!‘ Říkal mi, že jsem docela těžký, mám přes devadesát kilo, a proto musím souboje dohrávat. Po každodenním tréninku, kde jsem souboje dohrával, jsem si to vštípil do hlavy. Ať jsem chtěl, nebo ne. Ačkoliv jsem to kdysi nedělal, teď už mi to přijde jako automatické. Jsem za to rád. Pokud nejste Sidney Crosby nebo někdo takový, měli byste tvrdou hru zvládat.

K turnaji ZUBR Cup se vrátíte, letos si ho poprvé vyzkoušíte jako hráč pořádajícího klubu. Znovu si zahrajete proti Slavii a Zlínu, k tomu ještě proti Vsetínu. Co si od toho slibujete?
Vybavuji si, že celá organizace turnaje byla fajn. Jednalo se o příjemné zpestření přípravy. Očekávám kvalitní zápasy. Co vím, Vsetín byl minulou sezonu hodně silný a počítám, že letos bude pokračovat ve stejném duchu. Zlín je extraligové a vždycky nepříjemné mužstvo. Od Slavie popravdě nevím, co očekávat. Nechám se překvapit.

Hanácká derby? Hezká třešnička

V Chanze lize nastoupíte proti Chomutovu. Týmu, proti němuž jste před lety skóroval v extralize (byl to jeden ze dvou Čípových gólů v nejvyšší soutěži, v dresu Pardubic se prosadil ještě proti Litvínovu, pozn. red.). Budete mít proti Pirátům speciální motivaci?
Nejsem typ hráče, který by se na něco upínal. Spíš je paradox, že jsem v zápase s Chomutovem dal branku a následně dostal krásnou sekeru přes ruku. Měl jsem zlomené prsty, takže mám větší vzpomínku na marodění než na gól. Že by se ale se mnou roky táhla, to ne. Prostě nastoupím proti Chomutovu a budu se jako vždy snažit odvést co nejlepší výkon.

Sezonu zahájíte hanáckým derby s Prostějovem. Už jste o něm slyšel?
Když jsem působil v Olomouci, na souboje s Prostějovem se tam vzpomínalo. Byla to úžasná pekla, což je pro hokejové zápasy to pravé ořechové. Fanoušci mají být slyšet a já jsem v EBEL nic takového nezažil. Lidé to tam tak vůbec neberou. I když se říkalo, že utkání Vídeň – Znojmo byla vždy derby. Platilo to každopádně hlavně v případě, že Vídeň přijela do Znojma. Znojemští fanoušci udělali zápasu to pravé české peklo. Pokud se přijelo do Vídně, zase to bylo o znojemských fans, kteří provokovali Vídeňáky. Ale nemělo to takový šmrnc jako ve Znojmě. Na pikantní derby se v Česku vždycky těšíte. Nastoupí proti sobě dva rivalové, bude „bordel“. Přijdou lidé z obou stran, budou skandovat, nadávat si. Je to taková pěkná třešnička.

O derby Přerov – Prostějov jsem samozřejmě slyšel. Hodně se na něj těším. O to víc, že půjde o první zápas sezony. Těším se také na sezonu celkově. Slyšel jsem, že se první liga zrychlila. Co mám informace, je to i díky spoustě mladých kluků, které do prvoligových bojů posílají extraligové kluby. Chtějí se co nejrychleji probojovat na nejvyšší úroveň, jsou pomalu jako utržení ze řetězu, což je v jejich věku logické.