Děkujeme všem fanouškům a partnerům za podporu a přízeň v sezoně 2023/24.

Zubři si pojistili mladíky. Čtyři odchovanci podepsali smlouvu, další o ni zabojují

Zubři si pojistili mladíky. Čtyři odchovanci podepsali smlouvu, další o ni zabojují
P ř e r o v – Držte si klobouky, omlazujeme! V týmu prvoligových hokejistů Přerova se spustila postupná generační obměna. Klub, který loni oslavil 90 let od vzniku svého historicky prvního předchůdce, chce čím dál více sázet na vlastní odchovance. Čtyři z nich – brankáře Michala Postavu s Tomášem Suchánkem, obránce Matyáše Gréče a útočníka Davida Dobšu – si smluvně pojistil už pro příští sezonu. Další mladíci budou o místo na zubří soupisce během přípravných zápasů bojovat. Půjde i o jména, která modrožlutý dres na profesionální úrovni v minulosti oblékala.

Mladým přerovským hokejistům se v posledních letech dařilo. Kategorie mladšího dorostu se loni zúčastnila mistrovství republiky, na kterém sahala po medaili. Nechyběli u toho ani tři ze čtyř noviců v A-týmu – Michal Postava, Tomáš Suchánek a Matyáš Gréč. Kromě nich Zubři uzavřeli profesionální kontrakt také s Davidem Dobšou. Ten v době napínavého šampionátu ve Vítkovicích zakončoval své angažmá v Mladé Boleslavi.

Brankář Michal Postava v zápase juniorské extraligy proti Havířovu.

Společně se svými kolegy se ale řadí mezi přerovské odchovance. Podepsaná čtveřice skládající se ze dvou gólmanů, jednoho beka a jednoho útočníka je dalším krokem k omlazení zubří kabiny. „Přerovská mládež má v posledních letech velké úspěchy. Podepsání smluv u těchto talentovaných kluků je logickým krokem v koncepci klubu.“ uvedl sportovní manažer HC ZUBR Přerov Pavel Hanák.

Sedmnáctiletý Postava, šestnáctiletý Suchánek, sedmnáctiletý Gréč i v srpnu osmnáctiletý Dobša v minulé sezoně nastupovali za extraligovou juniorku Zubrů, v případě Suchánka také za extraligový dorost. Perspektivního brankáře si navíc vyhlédli reprezentační trenéři a Tomáš Suchánek odchytal šest utkání za výběr do 16 let. V jednotlivých přípravných střetnutích startoval proti Švýcarsku a Rusku, dvakrát se pak postavil mezi tři tyče na Turnajích čtyř ve finském a ruském prostředí.

Brankář Tomáš Suchánek v národním týmu kategorie U16. Foto: Ronald Hansel

Michal Postava zase spolehlivě kryl záda tahounovi juniorky Přerova Danielu Šimonů. Matyáš Gréč sice nepatří mezi vytáhlé obránce, svým bruslením, technickou hrou a dobrou střelou ale přesto trápil nejednoho soupeře. Do prvního juniorského útoku se postupně propracoval David Dobša, jenž u Zubrů zúročil dva roky strávené v mladoboleslavském starším a mladším dorostu.

Útočník David Dobša v zápase juniorské extraligy proti Zlínu.

O smlouvu na východě Hané budou během přípravy na ledě bojovat další hráči. Pětadvacetiletý zadák a odchovanec Zubrů Jiří Běhal naposledy nastupoval za Debrecín. V maďarské Erste Lize s ním získal bronzovou medaili. Za Přerov zatím v první lize zapsal 42 duelů s bilancí jednoho gólu a tří asistencí. Dvaadvacetiletého beka Rostislava Šnajnara si přerovští fanoušci pamatují z let 2015 – 17, kdy za modrožluté zaznamenal 94 zápasů s dvěma brankami a devíti asistencemi. Poté se odchovanec Komety Brno a majitel čtyř extraligových startů rozhodl vyzkoušet mezinárodní EBEL. Ze Znojma (celkem 59 zápasů, 1+4) přesídlil znovu do druhé nejvyšší soutěže a od prosince loňského roku hrál za Porubu (21 zápasů, 0+4).

Listopad 2016: Rostislav Šnajnar, tehdy obránce Přerova, v duelu s Třebíčí.

Do A-týmu se také pokusí prosadit odchovanci Přerovanů obránce Jaroslav Tomeček (loni Nový Jičín, 33 zápasů, 4+7) a útočníci Pavel Tomaník s Lukášem Peterkou. Jednadvacetiletý Tomaník si dosud za MEO připsal sedm prvoligových startů, jeden v sezoně 2016/17, šest v následujícím ročníku. Po zdravotních problémech by měl s mužstvem jít na led. Stejně starý Peterka naposledy působil v Opavě, kde stihl 31 utkání s bilancí šesti gólů a pěti asistencí.

Se Zubry se zatím bez smlouvy připravuje ještě trio juniorských forvardů Jonáš KočicaLukáš ZmeškalAdam Hradil. Druhý jmenovaný má ve statistikách pět duelů v Chanze lize z loňské sezony. V přerovské juniorce Zmeškalovi dlouhou dobu patřilo kapitánské „céčko“. K tomu vedení Zubrů jedná s Chomutovem o pokračování beka Jakuba Kleinera v jeho mateřském prostředí.

„Rosťa i Běžka už mají s první ligou dost zkušeností. Mohou být pro nás přínosem. Mladí si o místo musejí říct, všichni dostanou dost příležitostí,“ prohlásil manažer Hanák.

Obránce Jakub Kleiner, odchovanec Zubrů, v utkání A-týmu s Benátkami nad Jizerou v únoru letošního roku. V průběhu sezony se vrátil z Chomutova do Přerova a pomáhal zejména juniorce.