ZÁPASY ONLINE ► JUNIOŘI: České Budějovice - Přerov 9:0

Reakce jednatele klubu Tomáše Pluháčka na vyjádření prezidenta ČSLH Tomáše Krále

Reakce jednatele klubu Tomáše Pluháčka na vyjádření prezidenta ČSLH Tomáše Krále
P ř e r o v – V zápase 56. kola s Litoměřicemi šlo o hodně, oba týmy bojovaly o zajištění účasti v play-off, atmosféra tak byla vyostřená nejen na ledě, ale také v hledišti. Přerov kvůli tomu neunikl pokutám od Českého svazu ledního hokeje.
Klub HC ZUBR Přerov byl potrestán pokutou 10 000,- Kč za chování fanoušků (vhození piva na led a střídačku hostí) během zápasu s Litoměřicemi. Navíc ještě obdržel pokutu 20 000,- Kč a podmínečné uzavření sektoru našeho kotle za hanlivé nápisy na adresu prezidenta ČSLH Tomáše Krále. Tyto tresty byly prezidentem svazu následně zrušeny.

Formu vyjádření fanoušků považujeme za nepřípustnou a chtěl bych se touto cestou p. Královi omluvit. Klub však zásadně nesouhlasí s jeho vyjádřením na serveru Hokej.cz na adresu činovníků klubu „kteří si myslí, že takové chování k hokeji patří“. Ihned v pondělí jsme se vyjádřili k danému transparentu, kde zmíněné chování fanoušků považujeme za nepřípustné a neakceptovatelné (viz. dokument ČSLH). Intenzivně jednáme s fanoušky, aby se už nic podobného neopakovalo.

Co se týká postihu za vhození kelímku s pivem na led a střídačku, tak i v tomto případě klub samozřejmě s takovým jednáním nesouhlasí a přistoupí k razantním postihům pro viníky těchto excesů. Je ale potřeba vidět i to, že toto bylo až následkem vyhrocené atmosféry na zimním stadionu.

Osobně jsem zklamán z chování činovníků a hráčů HC Stadion Litoměřice při zápase v Přerově, kdy došlo hostujícím týmem k poškození dveří šatny. Navíc činovník klubu HC Stadion Litoměřice již od začátku utkání směřoval vulgární, neverbální gesta směrem k našim fanouškům. Vrcholem pak byl zbytečný útok brankáře Tomáše Krále vyrážečkou na hlavu našeho hráče Milana Davídka po přerušení hry, za který tento brankář dostal trest ve hře a disciplinární trest. Takto má vypadat výchova talentovaných juniorů? Takto má vypadat projekt Dukla?

HC ZUBR Přerov v sezóně 2018/2019 slaví 90 let působení hokeje v Přerově a velice nás mrzí, že musíme řešit podobnou situaci v době, která je pro nás významné jubileum. Přerovský klub se řadí mezi tradiční hokejové kluby s bohatou historií a vychoval mnoho skvělých hokejistů včetně Tomáše Kundrátka, Davida Šťastného, Martina Zaťoviče a dále v tomto trendu pokračuje, což odráží letošní soupisky reprezentačních celků – Karel Plášek ml., Martin Ryšavý, Jan Mlčák, Stanislav Svozil, Tomáš Suchánek, Jakub Navrátil a další.

Hlavní prioritou od zařazení našich celků do extraligy dorostů a juniorů byla pro klub mládež, na níž je postavená celá vize klubu. V klubu působí 260 dětí, máme skvělou spolupráci se ZŠ Želatovská, kde dobře fungují hokejové třídy.

V lednu se konalo hokejové fórum, kde náš sportovní manažer mládeže a trenér A-týmu Vladimír Kočara položil konkrétní otázku, zda dojde v juniorské extralize k úpravě hracího řádu soutěže a odpověď od generálního sekretáře Českého hokeje zněla jasně: „určitě ne“. Po pár týdnech přišel šok a je vše jinak a naše dlouhodobá práce může být zbytečná - díky rozhodnutí od stolu. Navíc se právě pan Král odvolává na dané fórum, kde jsme byli ubezpečeni, že ke změně nedojde.

My nemáme nic proti zužování juniorské extraligy, ale má k tomu dojít sportovní a koncepční cestou. A už vůbec nechápeme uzavření této extraligy. Rodiče našich dětí, kteří jsou i fanoušky ledního hokeje, nás bombardují s dotazy, co dál bude s jejich dětmi, hráči budou odcházet nebo budou končit s hokejem a úroveň mládežnického hokeje v Přerově klesne. Zajímavostí také je, že na Moravě zůstane jen pět týmů v extralize juniorů, zatímco v české části dvanáct. A o extraligu přijdou kromě Přerova také tradiční moravské kluby jako jsou Olomouc, Vsetín či Havířov.

Tímto opravdu neomlouvám hanlivé výroky na adresu prezidenta svazu, ale to zklamání a rozhořčení nad takovým rozhodnutím od stolu je opravdu velké a stejně to cítí naši fanoušci. Nyní rozhodnutí ČSLH analyzují naší právní zástupci. Nechceme pouze přihlížet, chceme za naši dlouhodobou práci bojovat.

V závěru rozhovoru pro Hokej.cz je prezident svazu citován se smíchem, že „se nediví, že se pivo na přerovském stadionu vylévá“. Pivovar ZUBR je generálním partnerem Zubrů, dává do přerovského hokeje miliony korun a díky němu se v Přerově může hrát hokej na tak vysoké úrovni. Pivovar ZUBR nepodporuje pouze A-tým, ale také přerovskou mládež. Ironické poznámky a útoky na sponzory hokejových klubů od prezidenta svazu určitě není to, co hokej potřebuje. Na rozdíl od Litoměřic nedostáváme žádné svazové peníze na činnost A-týmu, přesto společně se Zubrem, městem, krajem a dalšími partnery jsme schopni hrát kvalitní hokej a být finančně stabilizovaným klubem, který chce dělat hokej pro radost a pro fanoušky.

Ing. Tomáš Pluháček
jednatel klubu HC ZUBR Přerov
ředitel pivovaru ZUBR