ZÁPASY ONLINE ► JUNIOŘI: České Budějovice - Přerov 9:0

„Nemusíš být hrdinou, abys zachránil lidský život.“ Startuje Měsíc zubří krve, zapojte se!

„Nemusíš být hrdinou, abys zachránil lidský život.“ Startuje Měsíc zubří krve, zapojte se!
P ř e r o v – Měsíc únor bude patřit dobrým skutkům. HC ZUBR Přerov ve spolupráci s Hematologicko-transfúzním oddělením Nemocnice Přerov organizuje akci na podporu dárcovství krve s názvem Měsíc zubří krve. Směrem k fanouškům přerovského hokeje i široké veřejnosti si klade dva zásadní cíle. Za prvé zvýšit informovanost o dobrovolných odběrech životně důležité tekutiny, za druhé motivovat fanoušky samotné, aby se do nich také zapojili – v odběrové dny úterý a středu. Každý tak může doslova na vlastní kůži poznat, že k záchraně lidského života není potřeba žádné velké hrdinství. Transfúzní oddělení začátkem druhého kalendářního měsíce navíc navštíví vybraní přerovští hokejisté.

Měsíci zubří krve vyhradili Zubři a Hematologicko-transfúzní oddělení Nemocnice Přerov celý únor. „Na rozdíl od předešlých charitativních sbírek a akcí jsme se tentokrát rozhodli pro jinou variantu. Zaměřit se na osvětu, rozšířit informovanost o této problematice a zejména zacílit na prvodárce v registru dárců krve,“ nastínila na úvod Martina Hrušková z marketingového oddělení HC ZUBR Přerov.

Nejvíce dárců, zejména těch nových, může vzejít z řad fanoušků. „Proto se obracíme na vás. Darování krve může sice představovat strašáka, ve skutečnosti ovšem nejde o nic bolestivého. Nejdůležitější je, že člověk pomůže druhým, dokonce může přispět k záchraně lidských životů,“ podotkla Hrušková.

Jak potvrdil MUDr. Štefan Repovský, primář Hematologicko-transfúzního oddělení Nemocnice Přerov, krev je i v moderním lékařství nenahraditelná. „Ani 21. století a obrovský pokrok medicíny na tom nic nezměnily. Bez krve se prostě neobejdeme.“ Principy dárcovství krve připomněl čtyři – dobrovolnost, bezpříspěvkovost, nepoškození dárce a nepoškození příjemce krve. Její využití se týká oborů klinické medicíny. Interního, chirurgického a v poslední době stále častěji také onkologického. Dále slouží k výrobě nejrůznějších léků a transfúzních přípravků.

Se svým týmem uvítá Repovský především prvodárce, tedy fanoušky, kteří krev ještě nikdy předtím nedarovali. Tím se rozšíří přerovský registr dárců krve. Přijít na banální, ale užitečnou proceduru nicméně pochopitelně mohou i ti, co už s dobrovolnými odběry zkušenosti mají. „Pravidelným dárcem se může stát každý zdravý člověk ve věku od 18 do 65 let, který váží alespoň 50 kilogramů. K odběru je potřeba si s sebou vzít průkaz totožnosti – občanský průkaz nebo pas – a průkaz zdravotního pojištění,“ informoval primář.

Odběrové dny v Nemocnici Přerov připadají každý týden na úterý a středu, evidence dárců probíhá od šesti do osmi hodin ráno. „Z dárcovství vyplývají i jisté výhody, se kterými budou všichni personálem oddělení seznámeni. Navíc jsme ve spolupráci s partnery hokejového klubu připravili lákavé ceny a únoroví dárci budou zařazeni do slosování za jejich ochotu se této akce zúčastnit,“ sdělila Martina Hrušková.

Zapojte se do Měsíce zubří krve i vy! Důvod je jasný: „Nemusíš být hrdinou, abys zachránil lidský život.“ „Rád bych všechny fanoušky pozval na naše Hematologicko-transfúzní oddělení. Náš kolektiv se již na vás moc těší,“ vzkázal příznivcům Zubrů MUDr. Štefan Repovský, který se stal ústřední postavou vícedílného seriálu, v němž o dárcovství krve prozradil veškerá užitečná a zároveň zajímavá fakta. Tento seriál bude přerovský klub postupně zveřejňovat na svém facebookovém a instagramovém účtu, stejně jako na Youtube kanálu.