ZÁPASY ONLINE ► JUNIOŘI: České Budějovice - Přerov 9:0

Jakub Ferenc: Kvalita zápasů ve Finsku byla vysoká, na úrovni vrcholu naší první ligy

Jakub Ferenc: Kvalita zápasů ve Finsku byla vysoká, na úrovni vrcholu naší první ligy
P ř e r o v – Celou uplynulou sezónu Zubrům v sestavě chyběl, protože dal přednost školnímu pobytu, díky kterému mohl ochutnat hokej ve Finsku. Řeč je o dvoumetrovém obránci Jakubu Ferencovi. Protože se minulý týden zapojil zpět do letní přípravy přerovského týmu, přišla ta pravá chvíle, si s vytáhlým bekem krátce popovídat. Jak probíhalo jeho angažmá na chladném severu Evropy a jak po návratu prožíval perfektní závěr sezóny Zubrů z tribuny? Více v rozhovoru!
Jakube, celou uplynulou sezónu jste odehrál ve Finsku. Můžete popsat, co Vás na sever Evropy přitáhlo?
Už končím na vysoké škole v Olomouci a měl jsem poslední šanci tam v rámci studijního programu Erasmus vycestovat. Byl to takový výměnný pobyt prostřednictvím školy. Hledal jsem něco, kde se hraje hokej, což nejlépe splňovalo finské město Jyväskylä.

Finsko je velká hokejové země a Jyväskylä patří mezi známější města, která jsou s tímto sportem spojena. Měl jste tedy už na začátku nějaké konkrétní plány?
Měl jsem zjištěno, že tam mají tři týmy na různých úrovních. V rámci toho studia jsem to tedy zkusil. Když bych pravidelně nehrál, tak jsem chtěl docílit alespoň toho, aby mě nechali trénovat. Nakonec to ale všechno dopadlo velmi dobře. Bylo z toho podepsání roční smlouvy a odehrání celé sezóny.

Jak byste popsal to hokejové prostředí, které ve Finsku bylo?
V Jyväskylä se hrají tři soutěže. Nejvyšší je SM-Liiga, potom byl Mestis, který jsem hrál já a navíc ještě divize. Mestis, to je něco jako naše první liga. Mají to tam výborně udělané. Ten hlavní tým z nejvyšší soutěže má vždy pod sebou béčko v Mestisu, složené z mladých hráčů. Je to vlastně akademie, která má za cíl, chystat si ty mladé pro nejvyšší soutěž. V Přerově jsem byl jeden z nejmladších, ale ve Finsku naopak jeden z nejstarších. Byla to pro mě trochu nová role.


Obránce Jakub Ferenc podepsal ve finské Jyväskylä smlouvu a krátce se ve videopohledu představil fanouškům

Hrál jste za tým JYP-Akatemia, takže ty zápasy ve zmiňované lize Mestis byly hodně kvalitní?
Kvalita byla opravdu hodně vysoká. Přirovnal bych ji k vrcholu naší první ligy, protože tam bylo mnoho bruslení. To jsem ostatně zjistil hned na prvním tréninku (usmívá se). Hodně se také pracovalo na taktice a měli jsme navíc i časté týmové mítinky, na kterých se promítalo video. Mladí hráči měli všechny herní činnosti perfektně zvládnuté.

Jeden zápas jste odehrál i za tým Diskos Jyväskylä, který patřil právě až do té nižší divize. Jak jste se dostal tam?
To bylo jen krátce, protože přišli hráči z nejvyšší soutěže, takže několik obránců si šlo v neděli zahrát tuto soutěž. Důvodem bylo jen to, abychom nevypadli z tempa. Úroveň byla samozřejmě nižší, srovnal bych ji s krajským přeborem.

Mnoho lidí sever Evropy láká. Jaké je vůbec ve Finsku prostředí? Je jiné než u nás?
Je tam úplně jiná kultura, než tady u nás v Česku. Lidé jsou tam hodně upřímní, a co řeknou, to vždycky dodrží. Pokud byly nějaké problémy, tak se v klidu řešily. Prostě bylo to takové uvolněnější. Neměl jsem tam za dobu působení žádnou negativní zkušenost.

Finština je považována za velmi obtížný jazyk. Naučil jste se za ten půl rok něco?
(Směje se) Abych řekl pravdu, zkoušel jsem se něco učit, ale bylo to strašně těžké. Ten jejich jazyk má asi šestnáct pádů. Nějaká slovíčka jsem se naučil, abych je mohl používat na ledě a spoluhráči mi nemuseli odpovídat pořád anglicky. Pozdravit, poděkovat, poprosit – to byla celá moje finština, jinak všechno probíhalo v angličtině.

Původně bylo oznámeno, že budete ve Finsku hrát do konce roku. Co se změnilo, že jste na severu zůstal až do března?
To bylo způsobené tím, že do Vánoc jsem měl ten studijní pobyt. Na začátku jsem se tam měl jít jen hokejově se ukázat, ale díky té nabídce a podepsání smlouvy jsem ve Finsku vlastně odehrál celou sezónu.

Sledoval jste, jak se vyvíjí i druholigová sezóna Zubrům?
Jasně, s klukama jsme si celkem často psali i volali. Ten začátek byl v Přerově sice horší, ale pak se to celé výrazně zvedlo a play-off bylo jedním slovem super. Z toho semifinále a potom hlavně z finále mě úplně mrazilo, když jsem ty zápasy na tribuně sledoval. Škoda, že nevyšla ještě ta baráž.

Nemrzelo Vás, že jste do toho parádního závěru v Přerově nemohl naskočit?
Samozřejmě to mrzelo hodně. Na kluky jsem se těšil. Měl jsem sto chutí jít do výstroje, nazout brusle a nastoupit. To však bohužel nešlo. S Láďou Kočarou jsem byl také hodně v kontaktu. Říkal jsem mu, ať to mančaft do mého návratu z Finska vydrží, protože jsem áčko ještě chtěl vidět hrát a porovnat úroveň zápasů. Kluci mi to splnili a moc jsem jim ten úspěch přál.

Někteří fanoušci se ptali, jak by to bylo s vaším startem v závěru sezóny. Opravdu nebyla možnost, že byste si alespoň to finále s Prostějovem zahrál?
Problém byl v tom, že ve Finsku jsme hráli až do poslední chvíle o play-off, ale nakonec jsme do něj o čtyři body nepostoupili. U nás končil přestupní termín na konci ledna, takže už pak s tím nešlo nic dělat. Kdyby to bylo ve Finsku jasné dříve, tak se mohl můj mezinárodní transfer zrušit. V únoru nebo v březnu už pak nebylo možné, abych se vrátil zpátky a mohl v Přerově dohrát sezónu.

Minulý týden začala letní příprava na novou sezónu, do které jste se zapojil. Znamená to tedy, že se vracíte zpět do Přerova?
To je zatím ještě ve hvězdách. Snažím se najít nějaké angažmá, ale pokud by to nevyšlo, tak budu určitě tady.

Jak na Vás působí ty úvodní dva týdny přípravy pod novým koučem Petrem Dočkalem? Znáte ho vlastně už z mládežnických soutěží.
Je to férový trenér. Nikdy jsem s ním neměl žádné problémy. Ta příprava vypadá dobře, je ale hlavně stavěná pro ty mladší kluky. Starší chodí navíc do zaměstnání a musí to všechno časově nějak přizpůsobit. Podílí se na ní i kondiční trenéři Jindřich Šejba s Tomášem Tomigou, takže je to náročnější. Kluci to musí vydržet. Já teď čekám, jak z Ameriky přiletí Tomáš Kundrátek, protože se chceme připravovat společně. Co bude v nové sezóně, to se teprve uvidí.


Foto: www.jyp-akatemia.fi