ZÁPASY ONLINE ► JUNIOŘI: České Budějovice - Přerov 9:0

Po infarktovém pátém semifinále zůstala brána finále pro Zubry zavřená

Po infarktovém pátém semifinále zůstala brána finále pro Zubry zavřená
P ř e r o v - Doslova infarktový průběh mělo dnešní rozhodující semifinále mezi Přerovem a Karvinou. Po chybách Zubrů v obraně se hosté dostali po 9 minutách do tříbrankového vedení a ve 2.třetině jej lacinou brankou ještě zvýšili na 0:4. Zubři ani diváci v hale se však nevzdali. Hráči stále bojovali, diváci je celý zápas hnali stále dopředu. Třemi slepenými góly během 72 sekund Zubři po zásluze vyrovnali. I když měli obrovskou převahu i poté včetně prodloužení, další gól se jim už vstřelit nepodařilo. O všem tak rozhodly nájezdy, v nichž se štěstí otočilo k Zubrům zády a sezóna jim končí.
SF5, středa 20.3.2013
HC ZUBR Přerov - HC Baník Karviná
HC ZUBR Přerov - HC Baník Karviná
4:5sn
(0:3, 1:1, 3:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 30. Brančík (Sakrajda, Haloda), 43. Sedlák (Sklenář), 44. Haloda (Sakrajda, Osina), 44. Sedlák (Goiš) – 1. Moravec (Badžo, Rosůlek), 5. Luka (Saliji), 9. Badžo (Javín), 29. Zuber (Luka), 70. Badžo. Rozhodčí: Čech, Dědek - Musil, Toman. Vyloučení: 7:14 navíc Javín (Karviná) 10 min. osobní trest. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2687. Buly: 49:41. Střely na branku: 59:21. Průběh utkání: 0:4, 4:4, 4:5 n.
Vojtek (29. Sklenář J.) - Pala, Faltýnek, Vlček, Ferenc, Kudělka, Osina Tomeček - Hanák, Goiš, Sedlák, Haloda, Sakrajda, Brančík, Kundrátek, Kolář, Sprušil, Blinka, Tomeček, Sedláček.
Iláš - Flašar, Zajac, Badžo, Samiec, Blatoň, Krause, Zuber, Moravec, Rosůlek, Ivan, Javín, Vnenk, Luka, Sznapka, Nystedt, Miczek, Saliji, Žvátora, Kowalczyk

Komentář k zápasu

Začátek utkání byl ze strany Zubrů velmi zlý. Hned první větší šanci Karviné dokázal v úvodní minutě proměnit v gól David Moravec, kterého nechali Zubři u pravé tyče trestuhodně samotného - 0:1. V dalších minutách získali Zubři převahu a snažili se vyrovnat, ale vyložené šance si prozatím nevytvářeli. Naopak, se dopouštěli v obraně dalších velkých chyb a v 5. minutě zvýšil z akce 2 na 1 Vladimír Luka už na 0:2. Asi o minutu později mohlo být ještě hůře. Při stejném přečíslení, dokonce při vlastním oslabení, ale tentokrát vedle zamířil Žvátora. V 9. minutě Zubři nepokryli mezi kruhy Marka Badža a ač šlo teprve o čtvrtou střelu hostí, už potřetí skončila v přerovské síti. Opaření Zubři se dostali asi na 5 minut do útlumu a museli se bránit i v oslabení. Po vyrovnání počtu sil na ledě začali Zubři opět útočit a Karvinou uzamkli před Ilášem, veškerá střelba na něj však šla spíše z větších vzdáleností a do vyložených šancí se Zubři ani nyní nedostali.

Meo Aréna i přes velmi nepříznivý stav a nepovedenou první třetinu i v té druhé hnala Zubry dopředu a ti se snažili vydávat ze sebe maximum. Ve 23. minutě se například ocitl těsně před Ilášem Blinka, ale zamířil jen do něj. Hosté, kteří nepotřebovali nyní útočit, se soustředili na obranu se snahou o brejky. A další z nich si vytvořili opět při svém oslabení, když ve 27. minutě se protlačil až před Vojtka slovák Saliji. Teď ještě dokázal Vojtek přerovskou branku úspěšně ubránit, ale o dvě minuty později přišla jeho obrovská chyba, za kterou by se musel stydět i žák. Celkem lehké nahození Vlastimila Zubera od modré čáry promáchl lapačkou a puk k nepříjemnému překvapení přítomných fanoušků rozvlnil už počtvrté přerovskou branku. Vojtek se po této brance nechal raději vystřídat a v brance jej nahradil Sklenář.

Jak hráče, tak i diváky ctí to, že i za tak výrazného vedení hostů "nehodili na led ručník". Hráči stále bojovali a svůj výkon ve snaze ještě s výsledkem něco udělat, stupňovali. Také diváci nepřestali fandit a byli snad ještě hlasitější než doposud. Naštěstí se Zubrům podařilo na laciný gól rychle odpovědět. Po 90 sekundách se totiž protlačili do útočného pásma, kde Sakrajda našel u branky dobře postaveného Richarda Brančíka, který měl velkou část branky odkrytou - 1:4. Zubry gól povzbudil a až do konce třetiny si připsal Sklenář jediný zásah, zatímco Iláš se měl co ohánět. Tentokrát se mu však dařilo a to i přesto, že střely Zubrů byly velmi prudké, často na ně mezi hráči ani neviděl, ale přes něj se až do druhé sirény žádná nedostala. Karviná si musela často pomáhat nedovolenými zákroky, při jednom svém oslabení se dokonce špatně spočítala a Zubři hráli 76 sekund přesilovku 5 na 3. Dvěma velkými šnacemi se například předvedl Sakrajda. Při druhé z nich trefil Iláše do masky tak prudce, že hra musela být chvíli přerušena. A pravděpodobně do stejného místa jej o 3 minuty později trefil i Sedlák.

Do třetí třetiny nastoupili Zubři s odhodláním vydat ze sebe i úplně poslední zbytky sil a pokusit se ještě vykřesat nějakou jiskřičku naděje. Také obecenstvo je nepřestávalo hnát do útoku. Ve 42.minutě odešel na trestnou lavici Kowalczyk a obrovský tlak, vyvinutý Zubry již Karviná nevydržela. Po střele Zdeňka Sedláka z kruhů se puk protlačil přes Iláše až za brankovou čáru a naděje tak Zubrům přecijen ještě svitla - 2:4. Za 42 sekund při pokračujícím až extrémním tlaku Zubrů se u levé tyče ocitl zcela sám zlínský útočník Marek Haloda a před sebou měl jen Ilášův beton. Měl pár okamžiků čas a tak puk dokázal dobře nasměrovat nad něj - 3:4. Na stadióně byla vynikající atmosféra i za nepříznivého stavu, ale teď už nebylo pomalu slyšet ani co říkali sousedi vedle sebe. Trenér Flašar si vybral oddechový čas, aby se mu podařilo tlak Zubrů alespoň trochu otupit. Zatím marně. Po třiceti sekundách zamířil po břevno karvinské branky Zdeněk Sedlák a ve varu snad byli i ti diváci, kteří se jindy na hokej dívají zcela v klidu.

Do konce třetí třetiny chybělo přesně 16 minut. Bohužel, brankostroj Zubrů se tím uzavřel. Hostům mohl vrátit vedení o 80 sekund později Ivan, ale Sklenář výborně zasáhl. Nenechal se ale překvapit ani pokusem na konci 52. minuty, kdy to Karviná zkoušela přímo z buly. Daleko více šancí měli však stále Zubři. Například v 51. minutě i přesto, že byl dost tísněn, projel přes celé útočné pásmo Sprušil, v 54. minutě měl gól na holi Sedlák, ale nedal, i když měl část branky odkrytou. Zubři hráli i dvě přesilovky. Střely Halody, Osiny či Kudělky byly jak z děla, ale vše marné. Při hostech po pro ně černé 44. minutě, stálo tentokrát obrovské štěstí. Gól do 60.minuty již nepadl.

A nestalo se tak ani v prodloužení. Za hosty měl slušné šance opět Ivan při přečíslení 2 na 1, za Zubry Haloda a Sakrajda. Největší šanci rozhodnout měl 45 sekund před koncem Kudělka. Ten měl před sebou velkou část branky prázdnou. Musel však střílet z otočky a zamířil těsně vedle ... A to se Zubrům vymstilo v následných nájezdech. Svůj nájezd totiž totálně zkazil Sprušil, kterému se nepodařilo ani pořádně vystřelit. V brance Zubrů zůstal Sklenář. První nájezd jel Badžo a prostřelil jej. Brančíkův pokus bohužel mířil příliš vysoko a vše v rukách měl Luka. Ten se v takových situacích mýlí jen málokdy a bohužel tomu tak bylo i nyní. Zamířil pod břevno a bylo rozhodnuto.

Sestřih videozáznamu nalezneta na TV ZUBR

Ohlasy trenérů

Lubomír Václavíček (HC ZUBR Přerov): V úvodu na nás byla znát nervozita. Karviná na co sáhla, to jí tam spadlo. Věděli jsme, že mužstvo má sílu se do zápasu ještě dostat, jen byla škoda dalších šancí. Mohl přijít pátý gól a obešli bychom se bez nájezdů. Vyhrál nikoliv lepší tým, ale šťastnější. Chyba však byla v tom, že jsme nedokázali jeden ze zápasů v Karviné vyhrát. Sice jsme dvě ze tří domácích utkání vyhráli, bohužel to rozhodující, dá se říct, že jsme nezvládli.

Aleš Flašar (HC Baník Karviná): Byl to krásný zápas a krásná série plná nervů. Myslím si, že nebýt diváků, tak by domácí ten čtyřgólový náskok nedotáhli, ale díky nim se jim to povedlo a nakonec vyhrál šťastnější.