Děkujeme všem fanouškům a partnerům za podporu a přízeň v sezoně 2023/24.

Mladší dorost slaví v Ostravě první výhru, v prodloužení díky Svozilovi přemohl Plzeň

Mladší dorost slaví v Ostravě první výhru, v prodloužení díky Svozilovi přemohl Plzeň
O s t r a v a – Ve druhém utkání na republikovém šampionátu změřil mladší dorost Zubrů síly s Plzní. Hanáci si aktivní hrou vypracovali dvoubrankový náskok, Západočechy to ale nepoložilo a ve třetí třetině ztrátu dohnali. Přerované pak ustáli soupeřův nápor a v prodloužení skóre překlopili na svou stranu. Rozhodující trefou se po samostatném úniku blýskl obránce Svozil. MEO ve Vítkovicích slaví první vítězství, Plzeň pokořilo 3:2.
MČR2, sobota 31.3.2018
HC ZUBR Přerov - HC ŠKODA Plzeň
HC ZUBR Přerov - HC ŠKODA Plzeň
3:2p
(1:0, 1:1, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 19. Ministr (Tarnoczy, Svozil), 28. Fencl (Petr, Ryšavý), 61. Svozil – 34. Adamec (Malát), 47. Soukup (Malát, Slanina). Rozhodčí: Cabák, Holaň – Gančarčík, Rožánek. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 156. Střely na branku: 22:42. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.
Postava – Raška, Svozil, Zábranský, Zeman, Kolařík – Ministr, Ryšavý, Fencl, Petr, Kleniar, Kuncek, Hanák, Tarnoczy, Chytil, Jobánek, Šilhavý
Čech – Hamšík, Jiříček, Kremláček, De Sousa, Vajner, Malák – Kaiser, Slanina, Soukup, Hollar, Altrichter, Marcel, Adamec, Václavík, Malát, Ženíšek, Kuchárik, Kvasnička, Pánek

Komentář k zápasu

Přerov hodil porážku od Hradce za hlavu a nad soupeřem ze západních Čech měl v první třetině navrch. Svozilovo nahození, které se snažil tečovat Hanák, skončilo na hrudi Čecha. Průnik Ryšavého zase na jeho pravém betonu. V deváté minutě se Plzni nepovedla rozehrávka v obranném pásmu a střela Svozila z levé strany dopadla na zadní mantinel. Na druhé straně posílal z levého křídla střílenou přihrávku Hollar, najetý Soukup puk vůbec netrefil.

V 16. minutě dva plzeňští hráči pod tlakem Chytila odevzdali kotouč Hanákovi, který si povyjel a bekhendem pořádně zaměstnal Čecha. Indiáni kontrovali snažením Soukupa před brankou, Postava ale zasahovat nemusel. V 19. minutě se Zubři za svou aktivitu dočkali vedoucí branky. Po vyhraném buly pálil od modré Raška. Puk se zastavil v hloučku těl před modrým půlkruhem a zásluhou dobré práce Tarnoczyho se ho zmocnil Daniel Ministr, který zakončil za záda zmateného Čecha.

Jeho spoluhráči ve druhé třetině podstatně přidali. Ženíšek se obtočil kolem brány, Postava měl svůj levý beton na místě. Plzeň pak nabídla Přerovu prakticky v kuse čtyřminutovou přesilovku. Zubři zahájili obléhání Čechovy klece a v 28. minutě se jejich snaha přeměnila v druhý gól. Petr přihrál zprava do ohně Janu Fenclovi a ten střelou přes vyrážečku vymetl levý horní růžek. Západočeši navíc faulovali dál a Hanákům se naskytla početní výhoda pěti proti třem. Ránu Svozila vytěsnil Čech betonem před sebe a dorážka Ryšavého zamířila těsně vedle.

Přesilovku si vyzkoušela i Plzeň, největší šanci si ale paradoxně vytvořili Přerovští. Fencl našel pod sebou Ryšavého, jehož nepříliš razantní pokus Čech s pomocí betonu zkrotil. Střelu Kvasničky tahem zlikvidoval lapačkou Postava. Ve 34. minutě přišlo v další početní výhodě plzeňské snížení. Po vhazování proklouzl za pravý kruh Václav Adamec a umístil puk za vzdálenější tyč. Ke konci druhé části se dvakrát vyznamenal Postava. Nejprve betonem vykopl nepříjemně tečovanou střelu od levého mantinelu, následně u tyče odolal dorážejícímu Soukupovi.

Zkraje třetí třetiny musel přerovský gólman čelit třem střelám z nebezpečných pozic v krátkém časovém sledu, se všemi si zvládl poradit. Ještě víc se zapotil jeho protějšek při přízemním pokusu Tarnoczyho, který mu tak tak neprošel mezi nohama do sítě. Ve 45. minutě vyplaval po buly puk před brankou Zubrů a Postava musel odolat ráně Hollara. Plzeň v útoku ještě víc přidala. Slanina z otočky přestřelil, zanedlouho však přišlo vyrovnání. Malátovu ránu z prostoru modré čáry tečoval za bezmocného Postavu Dominik Soukup.

Indiánů bylo najednou plné hřiště, pozorný Postava ale Zubry podržel, a to i při zakončení Maláta. Když Slanina obral o puk Chytila, zakročil pohotově lapačkou, Kvasničku vychytal pravým ramenem. Obrovskou možnost měl na holi Kaiser, mezi kruhy obral jednoho z Přerovanů a šel sám na gólmana. Michal Postava ovšem pomocí své lapačky čaroval, vzápětí předvedl pro změnu famózní zákrok hokejkou. Plzeň v přesilovce přeci jen skórovala, jenže až poté, co rozhodčí přerušili hru. Přerovu pomohla i horní tyč, Hollar dorážel těsně mimo.

Stav 2:2 vydržel především díky skvělému Postavovi až do konce řádné hrací doby. V prodloužení mohlo plzeňské hráče pořádně mrzet, že některou ze svých příležitostí nepřetavili ve třetí branku. Do samostatného úniku se z pravé strany prodral Stanislav Svozil, a ač na něj soupeřův obránce dotíral, pověsil puk krásně do šibenice. Přerov si na Mistrovství republiky připsal první vítězství.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Ohlasy trenérů

Pavel Neuman (HC ZUBR Přerov): Začali jsme daleko lépe než proti Hradci. První třetinu jsme odehráli výborně. Škoda, že se nám za stavu 2:0 ve druhé části nepodařilo proměnit některou z šancí a odskočit soupeři na větší rozdíl. Plzeň měla nebezpečné přesilovky. Ve třetí třetině jsme se zvládli vypořádat s jejím tlakem a v prodloužení zápas rozhodli. Celý tým v čele s brankářem odvedl parádní výkon.

Petr Vojan (HC Plzeň 1929): Dnešní porážka v prodloužení je pro nás velmi krutá. Bohužel jsme opět první třetinu doslova prolajdačili, soupeři jsme postupně dali luxusní dvoubrankový náskok. Nicméně od druhé třetiny jsme za to opravdu vzali a na ledě bylo už jen jedno mužstvo a brankář soupeře. Totální nedisciplinovaností jsme ale ve druhé třetině soupeře nechali nadechnout ve čtyřech přesilovkách za sebou a náš tlak tak utlumili po absolutně hloupých a zbytečných faulech. Třetí třetina hovoří za vše. Naše obrovská herní převaha a poměr střel na branku 28 – 3 je až nedůstojný tohoto turnaje, soupeř absolutně nestíhal, ale my jsme selhávali v koncovce. Ano, byla tam tyčka, bylo tam břevno, ale my jsme snad šestkrát minuli úplně prázdnou branku, měli spousty dalších možností zápas rozhodnout, ale i to je dorostenecký hokej. A ano, zápas jsme i otočili, dali jsme z tlaku i třetí branku cca pět minut před koncem, ale rozhodčí nesmyslně přerušil hru těsně před tím, než jsme dorazili volný kotouč do branky. Od rozhodčích proběhla omluva, že to byla chyba a že jim to je líto. No nic, ve hře jsou ještě různé varianty, ale my se jdeme zítra jednoznačně porvat o zlato. Musíme ale hrát od první minuty a musíme být disciplinovaní.