Děkujeme všem fanouškům a partnerům za podporu a přízeň v sezoně 2023/24.

1.semifinále si Zubři prohráli chybami v obraně v 1.třetině

1.semifinále si Zubři prohráli chybami v obraně v 1.třetině
O r l o v á - Teprve sedmý den trvá vyvrcholení celé sezóny - play off 2.ligy a již máme za sebou její první semifinálové zápasy. Ten svůj dnes odehráli Zubři v Orlové. Utkání nejvíce ovlivnila první třetina, během níž se Zubři dopustili několika hrubých chyb v obraně a Orlová tyto chyby potrestala třemi góly. Ve druhé třetině se Zubři sice zlepšili, vytvořili si i několik slušných šancí, ale nedokázali je využít. Nepomohlo ani nasazení Hanáka a Ference do hry přibližně v polovině zápasu. V poslední třetině už domácí kontrolovali hru a Zubrům umožnili větší tlak až v samotném závěru, kdy hráli delší dobu v oslabení. Domácí se tak ujímají v sérii vedení 1:0. Série bude pokračovat ve středu odvetou v Přerově.
SF1, pondělí 21.2.2011
HC Orlová - HC ZUBR Přerov
HC Orlová - HC ZUBR Přerov
3:0
(3:0, 0:0, 0:0)
Góly: 5.Valchař (Samiec), 11.Valchař (Samiec, Blatoň), 17.Mikšan (Samiec). Rozhodčí: Mrkva - Adamec, Štěpán. Vyloučení: 8:5. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Buly: 42:28. Střely: 32:37. Průběh utkání: 3:0.
Šafránek - Tomis, Grygar, Mikšan, Blatoň, Studený, Galvas, Škatula, Holuša, Galgonek, Moravec, Valchař, Štefanka, Urbánek, Javín, Luka, Vnenk, Sznapka, Samiec, Hegegy
Tihlář - Pala, Faltýnek, Musil, Osina, Vlček, Valenta, Ferenc, Novajovský - Kolář, Sprušil, Ševčík - Kočara, Kolařík, Kotásek - Menšík, Sedlák, Ditrich - Hanák, Sršeň, Kundrátek.

Komentář k zápasu

Za domácí měl podle informací z oficiálních stránek soupeřů nastoupit i Ivan a na soupisce byl skutečně nejdříve zapsán, ale nakonec vyškrtnut. Za Zubry už byl nachystán Hanák, ale na počátku zápasu byl jen na lavičce.

Zápas ovlivnila nejvíce první třetina a jí samotnou hlavně její úvod. V závěru 3.minuty totiž rozhodčí Mrkva poprvé vylučoval a dvířka se nejdříve otevřela na domácí trestné lavici. Zubři při své přesilovce domácího brankáře Šafránka několikrát prověřili, největší šanci při ní zahodil Kolařík. V půli druhé minuty této přesilové hry však velmi špatně rozehrávali za vlastní brankovou čarou, puku se zmocnil Samiec, přenechal jej u brankové čáry nikým nehlídanému Valchařovi, který si najel z boku až před Tihláře a skóre zápasu se měnilo poprvé - 1:0. Inkasovaná branka při vlastní přesilovce udělala s psychikou Zubrů své a významnější šance si dlouho nevytvářeli. Domácí si mohli své vedení pojistit při své první přesilovce mezi 6. a 8.minutou, ale nebezpečnější střelu vyslal na Tihláře jen Samiec. A tak se skóre změnilo podruhé až při druhé vyložené šanci domácích v 11.minutě, opět způsobenou velkou chybou Zubrů v obranné fázi. Volný Samiec, který se dostal k odraženému puku kousek od brankové čáry, našel před bránou dobře postaveného Valchaře a bylo to 2:0. Největší šanci Meo spálil ve 13.minutě Kotásek, který měl před sebou z velké části odkrytou orlovskou branku, ale bohužel nemířil přesně. A během své další přesilovky mezi 13. a 15.minutou se Zubři nedostali ani k zakončení. A tak přišla kritická 17.minuta. Nejdříve Sznapkova střela od modré čáry jen těsně minula vinkl přerovské svatyně a jen o pár sekund později mohl na druhé straně skórovat Kolář. Ale jeho střela rovněž nenašla na své cestě skuliny mezi Šafránkem a tyčemi jeho klece. Puk se dostal k modré čáře, kde jej ale nezachytil Pala. Do sólového nájezdu se dostal Samiec a Palovi nezbylo než jej podrazit. Rozhodčí okamžitě zvedl ruku a ponechal Orlům výhodu. Ti v akci pokračovali a přečíslení 2 na 1 po přihrávce Samiece proměnil ve třetí gól domácích Mikšan - 3:0. Jen o 40 sekund později měl podobnou šanci Mikšan s Moravcem. Tu ale zlikvidoval Tihlář. První třetina tak skončila především kvůli špatné obraně Zubrů nepříznivě 3:0 ve prospěch domácích.

V úvodu druhé třetiny se hra přestěhovala před Tihláře, od modré zkusil štěstí střelou mezi hráči Javín, protože Tihlář puk asi dobře neviděl. Do branky se přes něj ale nedostal. Po dvou minutách se ale konečně dostavil i tlak Zubrů. Ve 23.minutě se do velké šance dostal Kotásek, obehrál i Štefanku a ten si musel pomoci faulem. Šafránek tak měl při likvidaci akce snadnější úlohu. V přesilovce si Meo vytvořilo hodně šancí, dvakrát to zkoušel Ševčík a po skončení přesilovky si další vyloženou příležitost vypracovalo Meo v 26.minutě. Dobře najetý Kočara však z prostoru mezi kruhy nedokázal Šafránka překonat. Asi v polovině utkání se ve druhé lajně objevil Hanák a do obrany se vrátil Ferenc. Výraznější oživení hry to ale tentokrát nepřineslo. Ve 35.minutě smůla Zubrů vyvrcholila, když v přesilovce před ležícím strážcem orlovské svatyně, který už nemohl zasáhnout, se objevil zcela volný Ševčík, ale Šafránka nedokázal přehodit. Teprve v závěru třetiny se zase dostali ke slovu častěji domácí hráči.

Herně nejslabší částí zápasu z obou stran byla závěrečná třetina. Z té domácí se to dalo ale očekávat, protože ti góly už dávat nemuseli. Soustředili se tak výhradně na obranu a Meo se už přes jejich obrannou hráz nemohlo dostat. Za celých 15 minut si Přerov vytvořil větší šanci jen ve 44.minutě, když puk vystřelený od modré čáry ještě před brankou dorážel Kotásek, ale vyšel znovu na prázdno. Největší šanci domácích měl hned ve 43.minutě Valchař,který zakončoval těsně před Tihlářem. Teprve v posledních 5 minutách se dostali Zubři do souvislejšího tlaku, protože během nich hráli i několik přesilovek, chvíli dokonce i 5 na 3. Ani k čestnému úspěchu to však nevedlo a tak první semifinálový zápas vyhráli v poměru 3:0 domácí hráči.

Odveta se bude hrát ve středu v 18 hodin na našem ledě a pokud to nemá být poslední zápas Zubrů v sezóně, musí se v něm vyvarovat především takových hrubých chyb v obraně jako dnes a zlepšit koncovku.

sestřih videozáznamu utkání naleznete na TV ZUBR

Ohlasy trenérů

Aleš Flašar, trenér Orlové: Náskok jsme si získali parádní první třetinou, kde jsme důsledně plnili to, co jsme řekli. Opravdu jsme hráli, tak jak jsme si to předem určili a hráči se toho drželi. Tam jsem byl spokojen, ale od druhé třetiny hráči občas dělali chyby a musel jsem to s nimi probrat. Ale vedeme, což jsme chtěli, teď se rozhodne, co ukáže soupeř. Budeme chtít předvést kvalitní výkon a uvidíme, jestli nám to bude stačit na postup.

Lubomír Oslizlo, trenér Přerova: První třetinu jsme promrhali, nabídli jsme soupeři šance a ten toho dokázal využít. Prohrávali jsme 3:0. Řekli jsme si, že to zkusíme zvrátit, ve druhé třetině jsme měli větší územní převahu, ale vypracované šance jsme gólem nekorunovali. To si myslím, že rozhodlo. Třetí třetinu už si to Orlová pohlídala.