ZÁPASY ONLINE ► JUNIOŘI: České Budějovice - Přerov 9:0

Vzpomínky na I.NHL - Díl 57 Meo se zachraňuje i pro sezónu 1984/1985

Vzpomínky na I.NHL - Díl 57 Meo se zachraňuje i pro sezónu 1984/1985
P ř e r o v - Jak jsme si již v předchozím díle řekli, nevhodné a naprosto zbytečné únorové přestávky vyvedly Meochemu z tempa a následovala další, naštěstí ale už ne tak velká, krize. Týmu ani nepřibylo na „čele moc vrásek“, protože desetibodový náskok byl opravdu veliký. Třebaže se Meochema v prvních zápasech poslední čtvrtiny soutěže ještě trápila, své soupeře ze dna tabulky nepustila blíže než na sedm bodů a dvěma debakly, které následně uštědřila svým konkurentům ze spodní půle tabulky si už čtyři kola před koncem soutěže zajistila účast i v dalším ročníku I.ČNHL.

Díl 57 – Meo se zachraňuje i pro sezónu 1984/1985

Na začátku poslední části I.ČNHL 1983-1984 bylo Meo se 30 body na 8. místě její tabulky a náskok na posledního mělo 10 bodů. Dnes si budeme povídat o sedmi zápasech poslední čtvrtiny této soutěže.

34.kolo   4. března 1984
Chomutov - Meochema   4 : 0

Chomutov byl před utkáním předposlední a již 6 kol čekal na vítězství. Ze zápasu známe pouze statistické údaje. Na první gól čekalo 400 diváků téměř půl zápasu, postaral se o něj ve 29.minutě chomutovský Čapek. Nejvíce však zápas asi ovlivnily dva slepené góly ze 37. minuty, jejichž autory byli domácí Vaněk a Korejs. Skóre uzavřel v 57. minutě Peterka. Trojice rozhodčích Horáček – Nepala, Holý vyloučili oběma týmům po pěti hráčích, jednu přesilovku využili domácí. Meo zůstalo osmé, kromě předposledního Chomutova však vyhrála i poslední Mladá Boleslav.

35.kolo   8. března 1984
Kladno - Meochema   11 : 1

Sérii tří venkovních zápasů za sebou zakončilo Meo na Kladně. Exligový tým ještě stále nebyl první, ale Mora po olympijské přestávce značně polevila a Kladno se jí začalo zvolna přibližovat. Aktuálně mu chyběly dva body. Před 2400 diváky na Meo vletělo s velkou chutí od prvních sekund a prakticky celý zápas se hrál před brankou brankáře Foldyny. Atakům Kladna se Meo úspěšně bránilo jen úvodních 8 minut. To ještě stačil přerovský gólman šance domácích, které prozatím postrádaly vtip, likvidovat. Pak však vstřelil první gól Eberle a další na sebe nenechaly dlouho čekat. V 11. minutě přidal další Hrabě a o dvě minuty později Novotný. Meo se od té chvíle už prakticky jen bránilo. Kladno hrálo dobře přesilovky a nedovolilo Přerovu příliš zaútočit ani při svých oslabeních. Ve druhé třetině svůj tříbrankový náskok ještě zdvojnásobilo góly Kasíka ze 25., Eberleho ze 31. a Vojty ze 37. minuty. Stejný hráč přidal ještě další dvě branky v úvodu poslední třetiny (41. a 46.) a dosáhl tak hattricku. Meo skórovalo teprve za stavu 8:0. Ve 48. minutě vstřelil čestný gól Ryšánek. Konečnou podobu 11:1 dali výsledku Kopecký (52., 58.) a v předposlední minutě Kasík. Rozhodčí Schwarz (čároví Horažďovský, Rejthar) vyloučil na dvě minuty deset hráčů (4:6), přerovského Gereše navíc na 5 minut. Početní výhody využili pouze domácí a to hned třikrát, jednoho úspěchu dosáhli i v oslabení. Meo přesto zůstalo osmé a nesnížil se ani osmibodový odstup od posledního týmu.

Výsledky Meochemy s Kladnem byly ale celkově záviděníhodné

Meo utrpělo na Kladně v sezóně sice dva dvouciferné debakly, ale na ledě exligového týmu podobně vyhořelo více týmů. Chomutov tam například prohrál 15:0. Meo se však stalo jediným týmem, z jehož ledu si Kladno neodvezlo ani jediný bod. Jen Olomouci a Slávii se podařilo s Kladnem získat tolik bodů co Meochemě, tedy čtyři.

36.kolo   11. března 1984
Meochema - Karviná   1 : 1

Favoritem zápasu byli hosté. Meo už totiž čtyři kola za sebou nevyhrálo, zatímco Karviná byla před zápasem třetí a v posledních osmi kolech ji dokázala porazit pouze vedoucí Mora, navíc jen těsně o gól. Přesto výsledek podstatně více bolel Meochemu. Hosté v Přerově nijak nepřesvědčili, Meo si hned od začátku utkání vynutilo velkou převahu a střeleckých příležitostí mělo "na rozdávání". Ale opět propadlo ve schopnosti dostat kotouč za brankovou čáru mezi tři tyče karvinské branky. Hosté se museli většinu zápasu bránit a hráli vysloveně jen na brejky. Jeden z nich využil v 18. minutě Boniatti a Karviná se díky tomu dostala do vedení 0:1. Ve druhé třetině velký tlak přinesl ve 39. minutě Přerovu vyrovnání, když skóroval Chytil. Jediný gól byl ale "slabou náplastí" na další velkou porci zahozených příležitostí. I v poslední třetině byl průběh zcela jednoznačný. Karviná sice ještě zahrozila několika brejky, ale s těmi si hravě poradil Foldyna. Mnohonásobně více střel šlo na hostujícího brankáře Svobodu a jen jemu mohou jeho spoluhráči poděkovat za to, že si z Přerova odvezli jeden bod. Zcela po zásluze byl proto po zápase vyhodnocen nejlepším hráčem utkání hostů, za domácí tuto cenu získal Luzar. Před 1400 diváky rozhodoval utkání plzeňský Šlouf, na čarách mu asistovala gottwaldovská dvojice Brok, Zelenický. Na trestné lavici "odpočívalo" 8 hráčů (3:5), všichni celé dvě minuty. Meo zůstalo osmé, ode dna tabulky bylo devět bodů.

37.kolo   15. března 1984
Ingstav - Meochema   6 : 4

Dvě třetiny dokázalo být Meo pátému Ingstavu vyrovnaným soupeřem. Opět se téměř polovinu zápasu muselo čekat na gól. Tentokrát to však bylo spíše díky tomu, že za oba týmy nastoupilo několik dorostenců a hra byla poměrně neurovnaná. Jako první rozsvítil červené světlo ve 27. minutě domácí Malý a jen o dvě minuty později zvýšil vedení Ingstavu na dvoubrankové M.Hájek. Do většího tlaku se ale naštěstí domácí tým nedostal, naopak ve 32. minutě vstřelil kontaktní gól Kalina. Ve 36. minutě se domácímu týmu navíc zranil brankář Talášek a mezi třemi tyčemi jej vystřídal další dorostenec Odehnal. Ještě se nestačil ani "zahřát na provozní teplotu" a už lovil o necelou minutu později puk ze své branky po úspěšném pokusu Luzara. Po dvou třetinách se tak šlo do šaten za nerozhodného stavu 2:2 a Meo rozhodně nebylo bez šancí na bodový zisk. V závěrečné třetině však hodně chybovalo v obranné činnosti a tím se připravilo o lepší výsledek. Hned pár sekund po úvodním buly závěrečné třetiny inkasovalo gól z hole Zajíce a ve snaze o vyrovnání zapomínalo na "zadní vrátka" i nadále. To se mu krutě vymstilo v poslední desetiminutovce. Během dvou minut vstřelili Brňáci tři góly (52. Jokl, 54.Čikl a 54. Štrubl) a rozhodli o osudu utkání. Za stavu 4:2 sice v 53. minutě ještě vykřesal jiskřičku naděje Šašek, ale výše uvedené góly, které přišly jen pár sekund poté, ji definitivně uhasily. Za Meochemu už jen upravil stav necelé tři minuty před koncem Veselý. Utkání sledovalo asi 300 diváků, řídili ho rozhodčí Vunč - Hájek, Novotný, vyloučili po 4 hráčích na obou stranách, nerozhodné bylo i využití přesilovek (1:1).

Možná už budou stačit jen dvě kola

Z minulosti víme, že bylo nutné se raději vyhnout i předposlednímu místu. Po tomto zápase byly poslední dva týmy (Chomutov a Boleslav) Meochemě, která měla aktuálně 31 bodů, nejblíže. Oba dva ale dělilo od ní stále ještě sedm bodů a do konce soutěže chybělo stejné množství kol. Matematika byla jasná. Už po dalších dvou kolech mohlo být o záchraně jasno, pokud Meo dvakrát vyhraje a současně poslední dva dvakrát prohrají.

38.kolo   18. března 1984
Meochema - Ústí nad Labem   6 : 1

Na utkání se přišlo podívat 1300 diváků a se hrou Meochemy bylo tentokrát velmi spokojeno. Zápas byl dost podobný tomu předchozímu domácímu s Karvinou, Meo bylo téměř celý zápas lepší a mělo mnohonásobně více šancí. Tentokrát však nechyběly v brance soupeřů góly. Zvláště první polovina utkání byla zcela jednoznačná, Meo svého soupeře nepustilo k vážnější šanci. Skóre otevřel v 8. minutě Luzar a v 15. minutě zvýšil na 2:0 Řezáč. Stejný hráč se před ústeckou brankou prosadil i ve 24. minutě. Hosté sice výrazněji zahrozili teprve při své přesilovce ve 29. minutě, ale zato hned úspěšně, když na 3:1 snížil Skřivan. Začali se pak více osmělovat a podařilo se jim hru vyrovnat. Nikoliv však skóre, obrana Meochemy v čele s vynikajícím brankářem Foldynou byla vždy na místě. Významný vliv na další průběh měla přestávka. Domácí totiž začali poslední část hry velkým náporem se snahou utkání co nejrychleji definitivně rozhodnout. Jejich plán jim stoprocentně vyšel. Hned ve 42. minutě rozjásal přerovské tribuny Luzar a když o minutu později uspěl i Šašek, hosté zcela odpadli. Foldyna jim ve 49. minutě dokonce kryl i trestné střílení. Konečnou podobu dal výsledku asi 5 minut před koncem Šašek. Hlavní rozhodčí Čepelák potrestal 6 hráčů dvouminutovými tresty (2:4), hostujícímu Obermajerovi udělil navíc i pětiminutový. Jedinou přesilovku využilo Ústí. Ofsajdy a zakázaná uvolnění hlídali Trněný a Kopásek. V tabulce se Meo posunulo o stupínek výše a bylo tudíž sedmé. Protože navíc Boleslav prohrála, od posledního bylo tudíž opět o devět bodů, předposlední Chomutov však vyhrál.

39.kolo   22. března 1984
Mladá Boleslav - Meochema   6 : 2

Začátek utkání patřil Přerovákům. Soupeře zatlačili před jejich branku a už po čtyřech minutách poprvé rozvlnil její síť Veselý. Tlak pokračoval ještě několik dalších minut, ale pojistit vedení se hostům nepovedlo. Naopak se domácím se podařilo využít jednu z prvních větších šancí K. Prokešem sice až v 16. minutě, ale od té chvíle se dostali do zápasu. Stejný hráč poprvé otočil vývoj utkání ve prospěch Boleslavi krátce po zahájení 2. třetiny ve 23. minutě. Hra byla ještě nějakou dobu vyrovnaná, ale zatímco Meo už pouze jednou vyrovnalo ve 26. minutě díky Zatloukalovi na 2:2, domácí koncovku podstatně zpřesnili a ještě v téže třetině přidali čtyři góly. Už o minutu později Boleslav znovu vedla po gólu Jaroše a o osudu utkání rozhodla trojicí slepených gólů v půli utkání. Ve 31. minutě se prosadil Bouchner a už na 5:2 zvýšil o minutu později Hochman. Hattricku dosáhl ve 34. minutě K. Prokeš a utkání se už jen dohrávalo. Nemělo valnou úroveň a 500 diváků se až do konce utkání spíše nudilo. Rozhodcovská trojice Horák - Čejka, Gergely vyloučila po čtyřech hráčích na obou stranách, oba týmy využily svých početních výhod jednou. Meochemu zápas nemusel až tak moc mrzet, zůstalo totiž sedmé a poslední dva týmy - Boleslav s Chomutovem ztrácely na něho pět kol před koncem stále hodně - shodně sedm bodů.

40.kolo   25. března 1984
Meochema - Hradec Králové   10 : 2

Hořkou přerovskou "desítku" si byl nucen v tomto kole vypít hradecký celek až do dna. Na přerovském ledě zcela propadl a bývalou slávu hradeckého hokeje už připomínaly jen dresy jeho hráčů. Už od prvních sekund si vytvořilo Meo výraznou převahu, kterou korunovalo přesnou a účinnou střelbou. Hosté některým akcím Přerova doslova přihlíželi a nakonec byli rádi, že neinkasovali ještě více gólů, protože několik dalších šancí ještě Meo na úkor střelby příliš překombinovalo. První góly nadělilo Hradci již v úvodu utkání, když ve 3. minutě otevřel skóre Stuchlík a o dvě minuty později zvýšil na 2:0 Ryšánek. Hosté dokázali využít jednu z velmi ojedinělých šancí zásluhou Machaly v 15. minutě. Ještě do první sirény však stačil v 19. minutě vrátit dvoubrankové vedení Přerovu Řezáč. Ve druhé třetině hrálo Meo nadále v naprosté pohodě a zvolna zvyšovalo svůj náskok. Góly přidali ve 22. a 27. minutě Šašek, ve 33. minutě Chytil a za další čtyři minuty upravil stav již na 7:1 Luzar. Hosté už byli až do konce zápasu téměř neškodní. Pokud se jim nějakou slibnější akci podařilo vytvořit, s přehledem ji zmařil brankář Foldyna. Jedinou vyjímkou se stala 39. minuta, v níž snížil na 7:2 Marek. V poslední periodě už hrálo Meo jen to co potřebovalo, hostům nedovolilo výrazněji zaútočit ani při dlouhém pětiminutovém Svozilově vyloučení. Na 8:2 přitom zvýšil ve 46. minutě Kalina, o čtyři minuty později uspěl Stuchlík a přání diváků "deset" splnil tři minuty před koncem Ryšánek. 1100 diváků bylo nadmíru spokojeno a na hradecký tým nešetřilo vtipy. Jeden z nich například charakterizoval průběh utkání slovy : "Ze strany hostů je to dietní hokej, domácí mají více vitamínů". Utkání řídil teplický rozhodčí Vunč, na čarách mu asistovali brňáci Potsch a Unzeitig. Kromě výše zmíněného pětiminutového trestu Svozila se vylučovalo na dvě minuty po šesti hráčích obou týmů. Jen jeden hráč z každého týmu se vrátil na led předčasně. Kromě toho Meo skórovalo jednou i v oslabení. Nejlepšími hráči byli vyhodnoceni domácí Šašek a hostující Janeček.

Meo si zajistilo definitivně účast v dalším ročníku I.ČNHL

Vítězstvím nad Hradcem Králové se sedmé Meo, mající aktuálně 35 bodů, definitivně zachránilo, protože celky Chomutova i Boleslavi prohrály a ztrácely čtyři kola před koncem na Meo devět bodů. Ani aktuálně předposlední celek, který ještě nemohl mít po skončení soutěže jistotu udržení, ho už tudíž nemohl předstihnout.

Ze sedmé sezóny účasti Meochemy v I.ČNHL nám zbývá připomenout už jen poslední čtyři zápasy. Celou sezónu, která byla bohužel už předposlední, dokončíme a zrekapitulejeme v dalším díle, který naleznete na našich stránkách opět za týden ve čtvrtek.