Děkujeme všem fanouškům a partnerům za podporu a přízeň v sezoně 2023/24.

Bruslení s kondičním dalo zabrat, oddychoval po prvním kempu Ryšavý. Pronikne na MS?

Bruslení s kondičním dalo zabrat, oddychoval po prvním kempu Ryšavý. Pronikne na MS?
P ř e r o v – Druhý kemp dvacítky v Litoměřicích, dvojnásobné zastoupení týmu Zubrů. Vedle Radka Kučeříka se na soutoku Labe a Ohře tentokrát připravoval i Martin Ryšavý. Pro sedmnáctiletého útočníka se jednalo o vůbec první akci s juniorskou reprezentací. Trenéru Karlu Mlejnkovi a jeho asistentům se snažil ukázat, co umí. Usiloval o to, aby si jej vybrali do nominace na mistrovství světa, které na přelomu starého a nového roku hostí kanadský Edmonton. „Z kempu mám dobrý pocit. Uvidíme, jestli se mi to povede,“ netuší zatím přerovský odchovanec.

Z Litoměřic odjížděl spokojený. „Snažil jsem se ze sebe vydat maximum, makat na sto procent,“ svěřil se Martin Ryšavý. Pozvánka na kemp národního týmu do dvaceti let jej překvapila. „Trenéři v Přerově mi sice naznačovali, že je tady možnost, že bych jel. Když mi ale pak volal pan Mlejnek, byl jsem nadšený,“ přiznal.

Junioři museli před společným setkáním opět absolvovat testy na koronavirus. Ryšavého se však netýkaly, nákazu totiž v létě prodělal. „Mám teď tři měsíce klid, snad až do půlky prosince. Testy mi vůbec nechyběly, během tří týdnů jsem je podstoupil čtyřikrát. Doufám, že už na ně nebudu muset. Ideálně nikdy, popravdě mi moc nechutnají,“ prozradil.

Do týmu jsem zapadl, Kučeřík mi to usnadnil

Na sever Čech přesto cestoval s obavami. Nevěděl, jak jej o dva roky starší spoluhráči přijmou. „Nakonec jsem ale zapadl celkem v pohodě. Chtělo to jen den, dva. Pak už jsem byl v pohodě se všemi, i s realizačním týmem,“ ulevilo se útočníkovi, jenž patří extraligovým Vítkovicím.

Pomohl mu i spoluhráč z Přerova, obránce Radek Kučeřík. Pro něj šlo o druhý kemp s dvacítkou v krátkém časovém sledu. „Měl jsem to jednodušší, než kdybych přijel někam, kde nikoho neznám. Navíc jsme byli na jednom pokoji a trávili spolu hodně času,“ přikývl Martin Ryšavý.

Dvacítka je dospělejší

Předtím se připravoval maximálně s osmnáctkou. Ve dvacítce pocítil výkonnostní skok. „Oproti osmnáctkám hraje víc dospělý hokej. Kluci jsou sebevědomější, mají jiné návyky. Odráží se to i na zodpovědnosti mimo led,“ všiml si.

Na týdenním soustředění jej čekal psychicky i fyzicky náročný program. Z areálu Kalich Areny nesměl se spoluhráči vycházet. Mezi mantinely pak zažil výživné tréninky. „Obzvlášť speciální bruslení s kondičním trenérem dalo zabrat,“ usmál se. Čas si ale Mlejnkův výběr našel i na jiné aktivity, než je hokej. „V neděli jsme měli hodinu týmový fotbal. Také to byl záhul, hrajeme naplno,“ poznamenal Ryšavý.

Se sobotou počítám

V Litoměřicích chtěl zanechat co možná nejlepší dojem. „Jel jsem tam, abych ukázal, co umím. Pokud vyjde mistrovství, bude to super, pokud ne, svět se nezboří. Mám ještě dva roky, abych se na něj dostal,“ uvažuje.

„Každopádně bych chtěl jet už letos. Z kempu mám dobrý pocit. Uvidíme, jestli se mi to povede,“ pokrčil rameny Martin Ryšavý, který za Zubry v letošní sezoně odehrál dva zápasy Generali Česká Cupu a čtyři utkání Chance ligy s bilancí dvou asistencí. Další start v modrožlutém by měl přidat v sobotu na ledě Frýdku-Místku. „Pokud se nic nezmění, počítám s tím, že nastoupím," sdělil.