ZÁPASY ONLINE ► JUNIOŘI: České Budějovice - Přerov 9:0

VV ČSLH potvrdil vyloučení Přerova z Extraligy juniorů. Zubři se budou dál bránit

VV ČSLH potvrdil vyloučení Přerova z Extraligy juniorů. Zubři se budou dál bránit
P ř e r o v – Junioři HC ZUBR Přerov se sice podle platného herního řádu DHL Extraligy v soutěži udrželi, mezi elitou však dál pokračovat nebudou. Výkonný výbor Českého hokeje totiž na zasedání ve čtvrtek 21. března potvrdil své dřívější rozhodnutí. Nejvyšší soutěž juniorů nakonec zeštíhlí na osmnáct klubů, z nichž sedmnáct má status Akademie. Osmnáctým klubem je Olomouc.
Přerov společně se Vsetínem a Havířovem přednesl v Praze na půdě svazu žádost, aby byl původní verdikt změněn a k zúžení DHL Extraligy juniorů došlo až v příští sezoně, a to sportovní cestou. Kluby se statutem Akademie by byly v sezoně 2019/20 chráněny před sestupem, pro ostatní kluby by soutěž byla sestupová.

Trojice postižených klubů argumentovala jasně daným herním řádem, jehož změna je v rozběhnuté sezoně zcela nepřijatelná, a z úst zástupců vedení měst zazněla slova o financování mládežnického sportu, především tedy ledního hokeje.

„Z jednání v Praze jsme odjížděli s dobrým pocitem. Měli jsme signály a vše nasvědčovalo tomu, že dojde k přehodnocení dřívějšího rozhodnutí, které by naši sportovní činnost výrazně poškodilo,“ řekl Vladimír Kočara, sportovní manažer mládeže Zubrů.

Žádost však Výkonný výbor Českého hokeje odmítl. V Extralize juniorů má zůstat sedmnáct Akademií, které doplní Olomouc, jakožto účastník Tipsport extraligy, který však statut Akademie nemá.

„Od svazových činovníků jsme měli signály, že k žádným změnám nakonec nedojde, proto je pro nás dnešní rozhodnutí Výkonného výboru překvapivé a jsme jím neskutečně zklamáni. V žádném případě se ale nehodláme vzdát a za naši sportovní činnost budeme ve spojení s ostatními dotčenými kluby i nadále bojovat. Věc už před časem dostali do rukou právníci. Budeme se bránit všemi dostupnými prostředky, mezi které pochopitelně patří i řešení soudní cestou. Není možné, aby se takto měnila pravidla rozehrané soutěže, do které jde spousta finančních prostředků z měst, krajů či Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy,“ znovu upozornil Vladimír Kočara.

Extraliga juniorů má být v sezoně 2019/20 výjimečně nesestupová, aby nejlepší mladí hráči mohli vzhledem k domácímu mistrovství světa nastupovat v mužstvech dospělých.

Dosavadní dvoustupňový model juniorských soutěží bude od nejbližší sezony, tedy od ročníku 2019/20, nahrazen třístupňovým. Vznikne druhá nejvyšší soutěž se čtrnácti kluby, které se rekrutují ze zbývajících účastníků stávající juniorské extraligy a z nejlepších mužstev Regionální ligy juniorů. Vítěz si již v příštím ročníku vybojuje právo účasti v nejvyšší juniorské soutěži, přičemž postup nebude podmíněn statusem Akademie ani extraligovou příslušností. Od sezony 2020/21 budou potom podle stejného principu všechny juniorské soutěže otevřené, s postupy a sestupy.