ZÁPASY ONLINE ► JUNIOŘI: České Budějovice - Přerov 9:0

Přerovský hokej truchlí, ve věku 90 let zesnul jeho velký mecenáš pan Paul Rausnitz

Přerovský hokej truchlí, ve věku 90 let zesnul jeho velký mecenáš pan Paul Rausnitz
P ř e r o v – Ve dnech, kdy slaví 90. výročí, zasáhla přerovský hokej smutná zpráva. V neděli 11. listopadu ukončil svou životní pouť jeden z jeho hlavních podporovatelů, majitel společnosti Meopta pan Paul Rausnitz. Vedení HC ZUBR Přerov vyjadřuje všem pozůstalým hlubokou soustrast.

Paul Rausnitz se stejně jako hokej v Přerově dožil 90 let. Narodil se 9. března 1928, přesně 261 dní před založením Hockeyového odboru SK Přerov. Za druhé světové války musel jako dospívající chlapec skousnout řadu útrap. Po útěku, zatčení a vyhoštění bojoval v řadách samostatné československé jednotky podplukovníka Ludvíka Svobody.

Po válce žil v USA, v Československu mezitím řádili komunisté. Zpátky do rodné vlasti se podíval až na přelomu let 1989 a 1990, kdy si také domluvil první návštěvu v přerovské Meoptě. Posléze odkoupil část jejích akcií a na přelomu tisíciletí společnost zachránil od konkurzu. Splacením základních dluhů ve výši 100 milionů korun nastartoval novou a velmi úspěšnou „meopťáckou“ éru.

„Přerovský Baťa“, jak se Rausnitzovi přezdívalo, obdržel za svou obdivuhodnou práci několik prestižních ocenění. Mimo jiné Medaili za zásluhy I. stupně, Cenu Arnošta Lustiga či letos v květnu čestné občanství města Přerova.

Jako majitel společnosti Meopta začal ve 21. století štědře podporovat přerovský hokej.

Uznávaný podnikatel pan Paul Rausnitz zesnul tiše v neděli 11. listopadu.

Přerovský hokej se sklání před jeho velikostí a charakterem a vyjadřuje jeho rodině i společnosti Meopta upřímnou soustrast.

Paul Rausnitz při předávání Ceny Arnošta Lustiga za rok 2017