ZÁPASY ONLINE ► JUNIOŘI: České Budějovice - Přerov 9:0

Nasadit masku a hurá na kolo! Zubři měli testy, i v Aplikačním centru BALUO

Nasadit masku a hurá na kolo! Zubři měli testy, i v Aplikačním centru BALUO
AKTUALIZOVÁNO – O l o m o u c – K suché letní přípravě patří také kondiční a lékařské testy. Tři nejvyšší kategorie Zubrů si jimi prošly v Olomouci. A-tým navštívil odbornou lékařskou instituci ReFit Clinic v centru města, juniorka a dorost se sešly na jiném specializovaném pracovišti, v Aplikačním centru BALUO v městské části Neředín. Hráči se měřili, vážili, podrobili se testu činnosti srdce nebo třeba absolvovali zátěžovou zkoušku na rotopedu. Na mládež dohlíželi i vyškolení lidé z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého.

Především nejvyšší zubří kategorie se do šlapání na kole pustila s dýchací maskou na obličeji. „Měřila se nám spotřeba kyslíku při zátěži. Když jsme jízdu dokončili, vyšla nám každému určitá hodnota VO2 max. Ukazuje, kolik kyslíku organismus maximálně spotřebuje při svalové práci," vysvětlil obránce Ľubomír Malina, že vyšetření na ReFit Clinic vyhodnotilo také podaný výkon, tep a činnost srdce při zvýšené fyzické námaze.

Mládežnický zubří obránce Denis Vohrabal při testování na pracovišti ReFit Clinic v Aplikačním centru BALUO v Olomouci.

Přerovští extraligoví junioři a dorostenci prošli v Olomouci ještě podrobnějšími testy. Podle informací ředitele Aplikačního centra BALUO Martina Sigmunda zahrnovaly hodnocení tělesného složení, komplexní posouzení stavu hybných funkcí ve smyslu jejich zkrácení, oslabení a pohybových stereotypů, hodnocení explozivní síly dolních končetin na speciálních plošinách, hodnocení stisku ruky, maximální sílu flexorů a extenzorů dolních končetin, a to vše následně zakončené zdravotní prohlídkou tělovýchovného lékaře s testováním maximální aerobní výkonnosti.

Odbornou lékařskou péči Zubrům poskytl Dalibor Pastucha, ředitel ReFit Clinic. Toto zdravotnické zařízení je v provozu právě také uvnitř Aplikačního Centra BALUO.

„Testy v prostorách Aplikačního centra BALUO klukům ukázaly, jak na tom po fyzické a zdravotní stránce jsou. Vědí tak, v čem na sobě mohou zapracovat, aby se posunuli zase dál. Testování bylo výborné i pro trenéry, jeho prostřednictvím mají daleko obsáhlejší a cennější přehled informací o svých hráčských kádrech," uvedl sportovní manažer mládeže Zubrů Vladimír Kočara.

O Aplikačním centru BALUO

Aplikační centrum BALUO provozuje v Olomouci – Neředíně Fakulta tělesné kultury Univerzity Palackého. Jedná se o vědeckotechnický park, jehož pracovníci se zabývají výzkumem, technologiemi, inovačním podnikáním či odborným vzděláváním v oblasti pohybové aktivity. Zároveň zkoumají možnosti spojené s prevencí civilizačních chorob a podporou zdravého životního stylu. BALUO může nabídnout ty nejnovější a nejmodernější postupy. V testovací nádrži funguje kamerový systém, dvě speciální testovací haly jsou vybavené geolokačním systémem.

V aplikačním centru na okraji Olomouce se nachází také wellness zóna se špičkovými posilovacími stroji, dvěma plně vybavenými pohybovými studii a multifunkčním studiem. Kromě nich mohou návštěvníci využít nejdůmyslněji vybavené prostory určené pro funkční trénink, a to i s prvky TRX. Podobné zatím v České republice ani na Slovensku nikde jinde neotevřeli. „Naši klienti z řad sportovních klubů a svazů mají možnost projít celkovou zátěžovou a lékařskou diagnostikou. Případně se mohou obrátit na odborníky z oboru fyzioterapie,“ dodal Martin Sigmund z Univerzity Palackého v Olomouci, ředitel Aplikačního centra BALUO.

Jeho vybudování podpořilo ze svých peněz Ministerstvo průmyslu a obchodu. Dotaci schválilo jako součást Operačního programu Podnikání a inovace. Aplikační centrum je v provozu od roku 2016. V jeho prostorách funguje také zdravotnické pracoviště ReFit Clinic. Specializovaný lékařský personál může poskytnout odbornou péči v oblastech tělovýchovného lékařství, rehabilitace, fyzioterapie, obezitologie a psychologie. Vyzná se i v tradiční čínské medicíně, ovládá například léčebnou metodu akupunktura.

>>>Prohlédněte si fotogalerii z testování<<<