Děkujeme všem fanouškům a partnerům za podporu a přízeň v sezoně 2023/24.

Review sezóny 10/11 - díl 4 Mezi nejlepšími šesti

Review sezóny 10/11 - díl 4 Mezi nejlepšími šesti
P ř e r o v - Po skončení základní části 2.ligy skupiny východ 2010-2011 se soutěž separovala na tři nezávislé části. Ve skupině A hrálo mezi sebou prvních šest týmů tabulky, ve skupině B týmy na 7. až 12.místě a poslední tři hrály ve skupině C. Zubři po zlepšeném výkonu ve druhé polovině základní části se probojovali mezi nejlepších šest, tedy do skupiny A. Již 8.ledna 2011 po zápase s Uherským Hradištěm tak věděli, že ani letos nebudou v play off chybět. Před nimi byly zápasy elitní šestky, které začínaly již 12.ledna 2011 a přesně o měsíc později končily. Hrálo se stále stejným systémem, tedy dvakrát dokola každý s každým. Do zápasů skupiny A vstupovali Zubři ze 4.místa a tyto zápasy si připomeneme dnes.

Přichází krize

Na začátku nadstavbové části byli Zubři čtvrtí a měli 53 bodů. Měli již poměrně značný odstup od Šumperka (15 bodů), ale s ostatními celky ještě teoreticky mohli soupeřit o lepší místa pro nasazení v play off. Na druhý Havířov ztráceli 7 bodů a třetí Orlovou 4 body. Naopak na druhé straně jim "dýchal na paty" pátý Nový Jičín s 52 body a šestý Prostějov s 50. Zubrům však první půle nadstavbové části vůbec nevyšla a prvních 5 zápasů za sebou prohráli. Havířov i Orlová jim tak rychle utekli také.

31.kolo   středa 12.1.2011
Orlová - Přerov     5:2   
(0:2, 1:0, 4:0)          podrobnosti
Zápas byl hned ve 4.minutě přerušen kvůli výměně prasklého plexiskla. Orlová pak měla větší část zápasu více ze hry i více šancí. Přesto se v závěru první třetiny povedlo nejdříve dvakrát skórovat Zubrům a vedení dokázali udržet ještě ve 2.třetině, když Olejáři hned v jejím úvodu pouze snížili na 1:2. Ve třetí třetině však Zubry položila na lopatky 44.minuta. Během ní totiž třikrát inkasovali a domácí se ujali vedení už 4:2. Orlová byla na koni a Přerov už před svou branku příliš nepouštěla. Vedoucí trio vyhrálo a to znamenalo, že Přerov si své 4.místo udržel.

32.kolo   sobota 15.1.2011
Prostějov - Přerov     3:0   
(0:0, 2:0, 1:0)          podrobnosti
Utkání nebylo moc pohledné, ani rychlé a tak často jak jindy se ani nepřerušovalo. V prvních dvou třetinách se ještě hrálo před oběma brankáři přibližně stejně dlouho, dvě branky však z toho dokázali vytěžit ve druhé třetině jen domácí a na Zubrech nebyla ve třetí třetině vidět větší snaha s výsledkem ještě něco udělat. Před domácí branku už se dostávali jen minimálně a tak si Jestřábi v závěru utkání své vedení definitivně pojistili. Protože Orlová vyhrála v Novém Jičíně a Draci porazili doma Havířov, Zubři zůstali na 4.místě.

Zubrům nezbývá než bojovat jen o 4.místo

Zubři měli nepříznivé vylosování, museli v elitní šestce začínat dvakrát venku a oba zápasy prohráli. Orlová s Havířovem se díky svým výsledkům Zubrům velmi vzdálili a měli na ně již desetibodový náskok. Přání Zubrů zaútočit ještě na přední místa v tabulce se během dvou kol rychle změnila na přání udržet alespoň to čtvrté. Pátý Prostějov se však již bodově na Meo dotáhl a Nový Jičín, který také prohrál oba zápasy, měl jen o bod méně.

33.kolo   středa 19.1.2011
Přerov - Nový Jičín     1:3   
(0:0, 0:3, 1:0)          podrobnosti
I po třetím utkání nadstavbové části druhé ligy odjížděli Zubři z ledu se svěšenými hlavami. První třetina změnu skóre nepřinesla, ale ta druhá už ano, a to celkem třikrát. Bohužel všechny góly ale padly do branky Zubrů a hosté tak měli na kontě luxusní náskok. V závěru zápasu se ještě Přerov snažil něco s výsledkem udělat, soupeře více zatlačil, ale dokázal gólem Zdeňka Sedláka už pouze snížit na konečných 1:3. Díky porážce tým Zubrů v tabulce klesl na páté místo. Od posledního Prostějova, který prohrál v Havířově však byl lepší jen o skóre, na čtvrtý Nový Jičín ztrácelo Meo 2 body.

Na krátkou dobu se vrací k mužstvu Martin Matějíček, přichází Matěj Blinka

V Šumperku již operoval v zadních řadách Zubrů opět Martin Matějíček, který do té doby hrál za naše mužstvo jen v prvních dvou zápasech. Bohužel i tentokrát bylo jeho učinkování v přerovském dresu krátké. Hrál pouze v následujících třech zápasech. Navíc Zubrům právě v těchto zápasech chyběl Daniel Faltýnek a tak jej musel zastoupit na jeho postu v první obranné dvojici. Svou premiéru si na střídačce přerovského A-mužstva odbyl v Šumperku i Matěj Blinka, který momentálně hrál extraligu juniorů ve Zlíně.

34.kolo   sobota 22.1.2011
Šumperk - Přerov     4:2   
(2:0, 1:2, 1:0)          podrobnosti
Meo tentokrát neodehrálo špatný zápas, rozhodně v nadstavbové části do té doby nejlepší. Za svůj výkon by si Zubři alespoň bod určitě zasloužili. Na porážce se tentokrát podepsala především 1.třetina, v níž se dostávali do zápasu přeci jen pomaleji než Draci a poměrně hodně nepřesných přihrávek v průběhu celého zápasu. Od druhé třetiny ale Zubři hru zcela vyrovnali a místy měli i navrch. Vytvářeli si řadu šancí, ale zvláště ve třetí třetině měli smůlu při zakončování. Například v posledních 7 minutách spálili 3 čisté gólové šance, při dvou z nich pomohla Štůralovi tyč. Díky nešťastné porážce klesli Zubři až na dno elitní šestky. Na čtvrtý Prostějov, který porazil doma Nový Jičín měli ztrátu 3 body, na Nový Jičín dva. Nyní je však čekala série tři zápasů za sebou na domácím ledě.

K týmu přicházejí další posily

Termín ukončení přestupů hráčů mezi jednotlivými kluby se již mílovými kroky blížil a proto i vedení HC ZUBR Přerov se snažilo svůj tým mužů co nejvíce posílit. Podobně jako loni v závěru sezóny i letos dělal Radkovi Tihlářovi dvojku Libor Kašík. V utkání s Havířovem se v přerovském A-týmu poprvé představila čerstvá posila ze Vsetína, útočník Robin Ševčík. Svou kariéru ve 2.lize zahájil již v sezóně 2006-2007 v Kroměříži, kde odehrál i několik zápasů i v dalším ročníku. V sezóně 2008-2009 hrál za Uničov a v posledních dvou letech ve Vsetíně. V tomto klubu byl letos i nejlepším hráčem v kanadském bodování. Nejlepšího hráče si Meo vypůjčilo i z Fr.Místku. Byl jím Jan Kolařík, který ve Frýdku dal za tuto sezónu 30 gólů a na dalších 15 přihrál. Přede dvěma roky odehrál téměř celou sezónu v 1.lize za Porubu, ještě předtím zkoušel štěstí i v několika extraligových zápasech a od loňska působí ve Frýdku–Místku. K Zubrům ale nastoupil až o týden později k zápasu s Prostějovem. Výčet nových hráčů zakončuje dravé mladí v podobě zlínského obránce Tomáše Valenty. Vedení Zubrů mělo vyjednán start i přerovského odchovance, útočníka Jakuba Hermana, jehož štací letošní sezóny byla třinecká juniorka, ale nakonec zde odehrál jen jeden zápas.

                              

    Robin Ševčík            Jan Kolařík              Matěj Blinka            Tomáš Valenta 

35.kolo   středa 26.1.2011
Přerov - Havířov     2:3 n   
(0:0, 0:1, 2:1 - 0:0, 0:1)          podrobnosti
V zápase Zubři vyzkoušeli v brance Libora Kašíka a příležitost dali samozřejmě i příchozím posilám. Ty nezklamaly a s vyjímkou Jakuba Hermana si našli všichni příchozí hráči v sestavě své pevné místo. Například Robin Ševčík v šesti zápasech před play off měl zásluhu hned na deseti gólech a začal již v tomto zápase. V první třetině zápasu s Havířovem Zubři soupeře hodně zatlačili, ale i tentokrát je zradila koncovka. Z řady šancí totiž Přerov nedokázal skórovat. Stav 0:0 vydržel až do závěru druhé třetiny, kdy naopak v přesilovce udeřil Havířov. V závěrečném dějství konečně střeleckou smůlu Zubři prolomili, ale bohužel bleskurychle po obrovské chybě znovu inkasovali. Jednogólové manko se jim nakonec v závěru podařilo smazat ještě jednou a utkání dotlačili až k nájezdům. V penaltách se ale dařilo Havířovu, který připravil Zubrům další porážku. Jeden gól hned při své premiéře v přerovském dresu vstřelil útočník Robin Ševčík a premiérovou trefu mezi seniory zaznamenal Matěj Blinka. Zubři sice zůstali ve skupině A poslední, ale protože Prostějov i Nový Jičín prohráli, snížili jejich náskok na dva, resp. jeden bod.

36.kolo   sobota 29.1.2011
Přerov - Orlová     6:3   
(3:2, 2:0, 1:1)          podrobnosti
Zubři předvedli proti Olejářům vynikající výkon a to i přesto že jim chyběl kromě Faltýnka i Hanák s Novajovským. Hráči, kteří tým v předchozích utkáních posílili je však dokonale zastoupili. V rychlém utkání Zubři hodně stříleli, celý zápas ovládali hru a konečně se k nim otočilo v koncovce štěstí čelem. Nenechali se vykolejit ani dvěma krátkými vedeními Olejářů. Ti naopak ničím nepřekvapili. Tak jako obvykle, jakmile se jim přestalo dařit, začali od druhé třetiny hrát velmi tvrdě a při každém vyloučení protestovat. Neudržel se ani trenér Flašar a hodil na ledovou plochu láhev s pitím. Hrubé zákroky hostů a jejich nesportovní chování rozhodčí po zásluze trestal a Orlová se cítila ukřivděná. Díky tomu hrála Orlová zvláště ve druhé třetině řadu oslabení a Zubři toho dokázali využít. Za svou pověstí nezůstal ani orlovský Ivan,který neudržel v druhé přestávce nervy na uzdě a napadl v útrobách šaten Tomáše Vlčka. Právem tak vyfasoval trest ve hře a v podstatě tím odsoudil definitivně své mužstvo k porážce. Vítězství Zubrů bylo naprosto zasloužené a ukončili tím svou nepříjemnou sérii bez výhry. Hattrickem se blýskl Matěj Blinka. Oba největší konkurenti Přerova prohráli a tak se Zubři konečně znovu vrátili na 4.místo. S 57 body měli na Jestřáby a Nový Jičín bodový resp. dvoubodový náskok tentokrát oni.

Martina Matějíčka střídá Jakub Musil

Vyhraný zápas s Orlovou byl přerovskou derniérou Martina Matějíčka. Toho v obraně vystřídal Jakub Musil. Navíc se také Zubrům už uzdravil Daniel Faltýnek., takže podobné problémy jako na počátku sezóny tentokrát naštěstí nenastaly.

37.kolo   středa 2.2.2011
Přerov - Prostějov     9:3   
(3:0, 4:3, 2:0)          podrobnosti
Derby s Prostějovem hrálo Meo ještě stále bez Hanáka a Novajovského, ale už s další posilou - Janem Kolaříkem. Podobně jako Ševčík, i on okamžitě začal prokazovat, že byl právem nejlepším hráčem Frýdku-Místku a ve zbývajících 4 zápasech nadstavbové části se zasloužil hned o 6 gólů. Domácí zahájili derby velmi dobře a už po prvních dvaceti minutách vedli o tři góly. Druhá část hry navíc přinesla krásnou přestřelku a tak se diváci dočkali pořádné porce puků v síti. K Zubrům se po čase znovu otočilo střelecké štěstíčko, proto jejich vedení v průběhu zápasu hodně narůstalo. Hattrickem se v utkání blýskli hned dva přerovští borci – Jan Kolář a Martin Kotásek. Vysokou výhrou 9:3 nad Prostějovem si Přerov se 60 body upevnil čtvrté místo v tabulce, na pátý Prostějov měl náskok 4 bodů a na Nový Jičín 5.

38.kolo   sobota 5.2.2011
Nový Jičín - Přerov     2:5   
(1:1, 0:4, 1:0)          podrobnosti
Zubrům stále chyběl v obraně Novajovský. Zápas se od jiných vzájemných utkání letošní sezóny zcela lišil. Pouze 1.třetina byla celkem vyrovnaná. Na začátku 2.třetiny se ale trenér Zubrů Oslizlo rozhodl nasadit místo Kohúta do druhé pětky zpátky Pavla Hanáka, který se objevil v sestavě těsně po nemoci. Tento tah přerovskému kouči perfektně vyšel. Během dalších 10 minut vstřelil Pavel Hanák dva góly a těsně před koncem druhé třetiny přidali Zubři domácím na cestu do šatny další dva. O vítězi utkání tak bylo v podstatě rozhodnuto. Zubři si zápas ve 3.třetině už jen hlídali.

Zubří skončí na 4.místě, v play off začnou doma

Po vítězství Zubrů v Novém Jičíně již mělo Meo na poslední Nový Jičín náskok 8 bodů a protože Prostějov neuspěl doma s Havířovem, naskok na něj si Meo zvýšilo už na 7 bodů. Do konce soutěže zbývala už jen dvě kola a tak po 38.kole již bylo jasné, že do play off půjdou Zubři definitivně ze 4.místa. Ve čtvrtfinále budou tedy začínat doma a případný rozhodující zápas by hráli rovněž doma. Zatím ale ještě nebyl znám jejich soupeř, který měl vzejít z dvojice Prostějov - Nový Jičín.

39.kolo   středa 9.2.2011
Přerov - Šumperk     7:9   
(2:2, 3:6, 2:1)          podrobnosti
Oba týmy už měly před play off pevné postavení v tabulce a výsledek na tom nemohl nic změnit. V zápase špatně fungovaly obrany obou týmů a zápas tak vypadal spíše jako přátelský. Zubrům se podařilo v 1.třetině dotáhnout dvoubrankové manko a v polovině zápasu šli dokonce do vedení. Bohužel jen na chvíli, Šumperk totiž nekompromisně trestal chyby Zubrů v obraně a třikrát dokonce skóroval při vlastním oslabení. Ve 3.třetině se Přerovu podařilo znovu snížit na rozdíl dvou gólů, ale v závěru už na vyrovnání nenašel síly.

40.kolo   sobota 12.2.2011
Havířov - Přerov     5:4 p   
(1:3, 2:0, 1:1 - 1:0)          podrobnosti
Ani tento výsledek nemohl nijak ovlivnit konečné umístění obou celků. Zubři zápas dobře rozehráli a větší část zápasu vedli. Ubránili se v 1.třetině krátké přesilovce domácích 5 na 3 a následné 4 na 3 a vypracovali si dvoubrankové vedení, o něž však před koncem 2.třetiny přišli. Ve třetí třetině opět strhli vedení na svou stranu, ale domácí znovu dokázali 4 a půl minuty před koncem vyrovnat. Utkání se muselo prodlužovat a Havířov v něm rozhodl z nařízeného trestného střílení. Záporem utkání bylo zranění ramene Matěje Blinky, který musel ze zápasu ve 49.minutě odstoupit.

Tabulka po skončení nadstavbové části

 1. Šumperk         29  4  0   5  191:104  95
 2. Orlová          26  0  0  12  158:108  78 
 3. Havířov         22  4  2  10  170:111  76          S K U P I N A      A
 4. Přerov          18  2  6  12  159:116  64 
 5. Prostějov       18  1  3  16  129:109  59  
 6. Nový Jičín      17  3  1  17  123:124  58 
_____________________________________________________________________________ 
 7. Hodonín         20  4  2  12  166:122  70  
 8. Opava           19  3  2  14  136:117  65  
 9. Val.Meziříčí    15  7  2  14  149:149  61
10. Technika        12  2  8  16  112:124  48          S K U P I N A      B
11. Fr.Místek        8  3  5  22  119:194  35  
12. Břeclav          7  6  2  23   98:140  35 
_____________________________________________________________________________ 
13. Vsetín          10  2  1  19   95:128  35  
14. Uh.Hradiště      7  0  7  18   86:156  28          S K U P I N A      C
15. Uničov           6  1  1  24  101:190  21    
O umístění Frýdku-Místku a Břeclavi rozhodly vzájemné zápasy

Kanadské bodování Zubrů za základní a nadstavbovou část

      jméno                  Z    G    A    B

 1. Kotásek Martin      ú   38   24   30   54
 2. Hanák Pavel         ú   36   24   27   51
 3. Sedlák Zdeněk       ú   38   12   30   42
 4. Kočara Vladimír     ú   36   17   20   37
 5. Faltýnek Daniel     o   35   10   18   28
 6. Kolář Jan           ú   33   20    6   26
 7. Ditrich Marek       ú   31    8   16   24
 8. Sprušil Antonín     ú   37   10   13   23
 9. Pala Radomír        o   38    4    9   13
10. Osina Jiří          o   38    2   11   13
11. Ferenc  Jakub       o   37    1   10   11
12. Ševčík Petr         ú    6    4    6   10
13. Kohút Erik          ú   28    4    5    9
14. Vlček Tomáš         o   38    3    6    9 
15. Kundrátek Marek     ú   33    3    4    7
16. Kolařík  Jan        ú    4    2    4    6
17. Blinka Matěj        ú    5    4    1    5
18. Coufal Viktor       ú    9    3    2    5
19. Menšík Lukáš        ú   36    1    4    5      
20. Sršeň Tomáš         ú   29    0    4    4
21. Novajovský Peter    o   25    1    2    3
22. Valenta Tomáš       o    3    0    2    2
23. Matějíček Martin    o    5    1    0    1
24. Palička  Filip      ú   31    1    0    1
25. Herman Jakub        ú    1    0    1    1
26. Holík Radek         ú    1    0    1    1
27. Tihlář Radek        b   37    0    1    1

Nadstavbová část skončila už 12.února 2011. Týmy, které skončily na 9. až 12.místě již měly po sezóně, před Zubry bylo ještě naštěstí play off a jeho čtvrtfinále bylo velice lákavé, protože o postup do semifinále se utkali v hanáckém derby se svými rivaly, Jestřáby z Prostějova. O play off si ale řekneme až v příštím, již posledním díle našeho seriálu, který výjde opět v pondělí.